Infofinanciar > Lumea la zi > S-a ajuns la o pensie de 2.000 de euro! Cine sunt norocoșii
Lumea la zi

S-a ajuns la o pensie de 2.000 de euro! Cine sunt norocoșii

Euro sare de 5 lei la cursul BNR (sursă foto: cancan.ro)
sursa foto arhiva companiei

Pensia medie lunară pentru persoanele din Finlanda era de 1.977 de euro în 2023, în creștere de la 1.845 de euro în anul precedent, potrivit datelor Centrului finlandez pentru pensii (ETK) și Kela.

Cheltuielile totale cu pensiile în cursul anului au fost de aproape 38 de miliarde de euro, pensionarii reprezentând 33% din populația finlandeză de peste 16 ani.

Pensia lunară mediană a fost de 1.736 de euro, iar peste 60% dintre pensionarii din Finlanda au primit o pensie lunară mai mică de 2.000 de euro, în timp ce 2% dintre finlandezi au primit o pensie lunară de peste 5.000 de euro.

În Finlanda sunt două sisteme de pensii: pensie provenită din desfăşurarea unei activităţi (pensie provenită din muncă) si pensie naţională. Scopul acestora este de a garanta securitate prin pensie cetăţenilor Finlandei împotriva bătrâneţii şi incapacităţii de muncă, şi de asemenea împotriva decesului susţinătorului familiei. De asemenea dacă un angajat nu se poate întoarce la muncă o perioadă îndelungată de timp datorită stării de boală prelungite este posibil ca persoana în cauză să beneficieze de pensie de invaliditate, conform HotNews.