Infofinanciar > Info > La pensie după doar 15 ani de muncă? Legea specifică suma exactă pe care o poți primi
Info

La pensie după doar 15 ani de muncă? Legea specifică suma exactă pe care o poți primi

pensie (sursă foto: alegătorul)
sursă foto: arhiva companiei

La momentul de față, stagiul minim de cotizare la pensie în țara noastră este de până la 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, cei care nu au muncit o perioadă de 15 ani, vor avea o surpriză destul de neplăcută.

Astfel, în România, pentru a beneficia de pensie la bătrânețe, o persoană trebuie să  îndeplinească anumite condiții. Aceasta trebuia să aibă vârsta de pensionare, dar și să aibă o contribuție de minim 15 ani de zile. La data de 1 ianuarie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 62 de ani. Însă, conform unui proiect de lege, acest prag va crește treptat până la 63 de ani pentru ianuarie 2030.

În cazul bărbaților, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Iar pragul minim pentru a primi pensie este de 15 ani de muncă, perioadă pentru care persoanele vor primi lunar suma de 1.281 de lei. În situația în care un pensionar a ajuns să muncească o perioadă de 15 ani, dar nu ajunge la pensia de 1.281 de lei, statul va plăti diferența până la această sumă, scrie b1tv.ro.