Info

Pe cine preferă românii? Trump și Biden, în competiție strânsă

trump biden latimes.com
sursa foto latimes.com

În urma unui sondaj de opinie realizat de grupul Avangarde, rezultatele arată că românii au o afinitate pentru Statele Unite și liderii lor. Respondenții au fost întrebați pe cine preferă, între fostul președinte, Donald Trump, și cel în exercițiu, Joe Biden.

Sondajul arată că românii preferă un parteneriat strategic cu Statele Unite, iar pe lista țărilor cele mai demne de încredere, SUA ocupă locul doi, cu un procent de 49%, referitor la aprecierea respondenților față de tratamentul acordat de Statele Unite României.

Trump, preferatul românilor

Întrebați pe cine preferă între Donald Trump și Joe Biden, respondenții au optat în procent de 28% pentru Donald Trump și 22% pentru actualul președinte, Joe Biden. Din totalul respondenților, 40% nu au putut aprecia un răspuns, iar 10% nu au vrut să răspundă.

Totodată , întrebați dacă preferă un parteneriat strategic cu SUA, 36% au răspuns pozitiv, pe când 35% au preferat apartenența la Uniunea Europeană, 26% nu au putut aprecia, iar 3% nu au răspuns.

 Răspunsurile relevă că românii au un nivel de încredere destul de ridicat în relațiile dintre Statele Unite și România. De asemenea, majoritatea românilor doresc să rămână în Uniunea europeană, și anume un procent de 70%, în timp ce 9% doresc ieșirea din Uniune, 18% nu au putut aprecia iar 3% nu au răspuns.

Sondajul a avut un eșantion de 906 persoane și a avut loc în perioada 22-30 septembrie, respondenții fiind contactați telefonic.

Românii au o părere proastă despre Rusia

În topul țărilor al căror comportament față de România este apreciat, primu loc este ocupat de Republica Moldova, cu un procent de 53%, urmată de SUA, cu un procent de 49%. Uniunea europeană a obținut o apreciere de 48%. Pe ultimele locuri se află China, cu 24%, Ungaria, cu 13% și Rusia, cu cel mai mic procent de apreciere, și anume 4%.

Întrebați dacă ar trebui să aleagă o apropiere a României față de China sau Rusia, 31% din respondenți au ales o apropiere față de China, 7% au optat pentru un parteneriat cu Rusia, 48% au spus că nu pot aprecia, iar 14% nu au răspuns.

În ceea ce privește încrederea în instituțiile statului, pe primul loc se află pompierii, cu un procent de 77%, urmați de SMURD, cu 63% și serviciul de ambulanță, cu 57%. Pe următoarele locuri ca și nivel de încredere se află armata, cu un procent de 56% și Biserica Ortodoxă, cu 55%.

Pe ultimele locuri, cu cel mai mic nivel de încredere acord de români se situează instituția președintelui și Guvernul, cu un procent de 20%, Parlamentul cu 17%, iar pe ultimul loc sunt spitalele, cu un procent de numai 15%.

De asemenea, respondenții au arătat o înclinație puternică spre suveranism, în proporție de 61%, pe când 16% au optat pentru globalism, 21% nu au putu apreciat, iar 2% nu au răspuns.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde este un institut de cercetare de piață, înființat în 2005, nonpartizan, care informează publicul cu privire la agenda publică, atitudinile și tendințele care modelează societatea. Institutul realizează sondaje de opinie, cercetare demografică, analiză de conținut și alte cercetări științifice în domeniul datelor.