Infofinanciar > Esential > Pe ce resurse se bazează economia Portugaliei? Serviciile domină substanțial PIB-ul țării
Esential

Pe ce resurse se bazează economia Portugaliei? Serviciile domină substanțial PIB-ul țării

sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

În momentul în care a aderat la Comunitatea Europeană, economia Portugaliei era unică printre omologii săi continentali. Era puternic dependentă de încasările din turism și remitențele de la lucrătorii străini angajați în principal în muncă temporară în țări cu venituri mari, cum ar fi Franța.

De asemenea, a adăpostit un sector agricol anacronic, cu ferme familiale mici în nord și ferme colective mari în sud, unde productivitatea, în ciuda resurselor naturale și a climei țării, era un sfert din media europeană. De asemenea, sectorul public a depășit substanțial pe cele observate în alte țări din Europa de Vest.

Începând cu anii 1990, guvernele au recunoscut sectorul întreprinderilor publice extrem de politizate ca un obstacol major în calea creșterii economiei Portugaliei, și au început să privatizeze multe firme controlate de stat și să liberalizeze domenii cheie ale economiei. La fel ca și alte țări din Europa de Vest, economia portugheză este acum dominată de servicii. De asemenea, producția contribuie cu o pondere semnificativă la economie, dar agricultura este neglijabilă – contribuind cu mai puțin de 3% din PIB-ul națiunii. Fluxurile mari de capital de la intrarea Portugaliei în UE au stimulat și susținut dezvoltarea până la punctul în care Portugalia este acum clasificată de Banca Mondială ca o economie cu venituri medii-superioare.

Criza din zona euro

Portugalia a fost una dintre țările cel mai greu afectate de criza datoriilor din zona euro din 2009, iar o serie de măsuri guvernamentale s-au dovedit ineficiente în oprirea crizei economice a țării. În 2011, UE și Fondul Monetar Internațional au autorizat un pachet de salvare de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia, condiționat de adoptarea unor orientări stricte de austeritate. Măsurile de austeritate au determinat economia să se contracte în 2009 și din nou din 2011 până în 2014, dar o redresare modestă a început în 2013 și s-a aprins în 2014. Portugalia a înregistrat o creștere economică puternică în 2015, dar s-a confruntat mai recent cu unele vânt în contra. Începând cu al treilea trimestru al anului 2014, economia a început să se extindă cu o rată de 0,4% trimestrial și a încheiat anul cu o rată anuală de 1,5%. Şomajul a scăzut constant pe tot parcursul anului şi a scăzut de la 14,1% în 2014 la 12,7% în 2015; Deficitele guvernamentale au scăzut la -4,4% din PIB în 2015 de la -7,2% în 2014.

Economia Portugaliei în prezent

Date mai recente sugerează că impulsul pozitiv a continuat și în 2016. Producția industrială și vânzările cu amănuntul au crescut considerabil la începutul anului, iar încrederea în rândul întreprinderilor și al consumatorilor s-a îmbunătățit. Un guvern de centru-stânga condus de Partidul Socialist (PS) a prezentat un buget în primul trimestru din 2016 care vizează un deficit fiscal general de 2,2% din PIB în 2016, care a fost salutat de piețe. Rămâne de văzut însă dacă bugetul va necesita o revizuire semnificativă de către autoritățile europene, ceea ce ar pune sub presiune guvernul de coaliție.

După o creștere de 3,0% în 2017 și 2018, creșterea economică a Portugaliei a scăzut la 2,0% în 2019. În prezent, creșterea în 2020 este de așteptat să fie de aproximativ 1,7%.