Infofinanciar > Esential > Ce importanță au serviciile în economia Norvegiei? Sectorul turismului a crescut cu peste 60% în ultimele două decenii
Esential

Ce importanță au serviciile în economia Norvegiei? Sectorul turismului a crescut cu peste 60% în ultimele două decenii

Norvegia, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Norvegia s-a schimbat de la a fi dependentă de mărfuri, industrie și fabricarea de bunuri la a fi o societate a cunoașterii. Activitățile petroliere din Norvegia au alimentat o cerere majoră de expertiză. Universitățile, colegiile și organismele de cercetare oferă teren fertil pentru inovație și invenție. Industriile bazate pe cunoaștere din Norvegia au devenit furnizori internaționali de servicii de top în mai multe domenii.

De asemenesa, industriile turismului, hotelurilor și restaurantelor sunt unii dintre cei mai importanți furnizori de servicii din Norvegia. Industria turismului a cunoscut o creștere majoră în ultimii ani, dar operează într-un mediu provocator. Cererea depinde în mare măsură de condițiile macroeconomice și de evoluțiile economice și politice internaționale. Variațiile sezoniere majore creează cerințe în ceea ce privește flexibilitatea, scalabilitatea, utilizarea capacității și prețurile eficiente pentru industria hotelieră și a restaurantelor.

În prezent, multe clădiri sunt în construcție în Norvegia, iar profesioniști precum inginerii și arhitecții sunt la mare căutare. Acești profesioniști își vând timpul și expertiza.

Serviciile, în creștere semnificativă

Sectorul serviciilor a crescut cu peste 60% în ultimele două decenii ale secolului XX. Norvegia este o destinație turistică populară, în special pentru germani, suedezi și danezi, iar industria turismului angajează mai mult de 5% din forța de muncă. În plus, ocuparea forței de muncă în sectorul public este ridicată în comparație cu majoritatea altor țări industrializate: aproximativ trei zecimi din toți lucrătorii din Norvegia sunt angajați în industriile din sectorul public.

În ultimul deceniu, contribuția economică a sectorului turistic din Norvegia a crescut considerabil, ajungând la 127,4 miliarde NOK în 2019 și reprezentând 3,6% din PIB-ul total. Turismul a devenit, de asemenea, un angajator semnificativ, în special în zonele rurale. În 2019, sectorul a susținut peste 182 800 de locuri de muncă cu normă întreagă, reprezentând 7,4% din totalul angajării.

Cheltuielile totale pentru turism s-au ridicat la 194 de miliarde NOK în 2019, aproximativ 30% fiind cheltuite de turiștii internaționali. În 2020, vizitatorii internaționali au scăzut cu 76,4%, până la 1,4 milioane. A existat o redresare limitată în 2021, când sosirile internaționale au fost ușor peste nivelurile din 2020. Principalele piețe în 2021 au fost Germania, Suedia, Țările de Jos și Statele Unite.

Turismul intern, atât în scopuri de agrement, cât și în scopuri de afaceri, a dominat întotdeauna sectorul, norvegienii reprezentând 70% din toate nopțile comerciale în 2019. Impactul COVID-19 a dus la creșterea ponderii turismului intern la 86% din nopțile de cazare comerciale în 2020. Aceasta a fost și mai mare în 2021, deoarece turismul intern și-a revenit la 85% din nivelurile din 2019.

Guvernarea și finanțarea turismului

Ministerul Comerțului, Industriei și Pescuitului este responsabil pentru dezvoltarea și reglementarea turismului. Ministerul cooperează strâns cu alte ministere principale relevante pentru turism, inclusiv cu cele care se ocupă de administrația locală, dezvoltarea regională, agricultură, alimentație, transport, climă și mediu.

Prin Ministerul Administrației Locale și Modernizării, autoritățile regionale și locale au un rol cheie în promovarea dezvoltării turismului. Ele stabilesc condiții de importanță cheie pentru turism, cu responsabilitatea pentru planificarea și reglementarea infrastructurii, utilităților, parcurilor naționale și atracțiilor din patrimoniul natural și cultural. Ministerul Administrației Locale și Modernizării deține jumătate din Innovation Norway.

Mai multe regiuni (și unele municipalități) au propriile lor strategii pentru turism și oferă sprijin financiar organizațiilor lor regionale și locale de management al destinațiilor. Reforma regională inițiată în 2020 a oferit județelor roluri reînnoite și responsabilități mai largi și este de așteptat să ofere un cadru mai eficient pentru rezolvarea provocărilor transsectoriale în beneficiul industriei turismului, care interacționează cu multe sectoare și părți interesate în interiorul și peste granițele regionale.

Economia Norvegiei

Ministerul Climei și Mediului și Ministerul Transporturilor sunt parteneri cheie, având în vedere rolul lor în dezvoltarea politicilor în favoarea unui sector turistic mai durabil. În plus, Ministerul Agriculturii și Alimentației contribuie la realizarea potențialului de creștere a valorii care rezultă din cooperarea dintre fermieri și producătorii de alimente, restaurante și alte părți ale industriei turismului.

Innovation Norway, o companie de stat, îndeplinește funcția de organizație națională a turismului. Scopul principal al Innovation Norway este de a crește economia generală și de a crea valoare pentru economia Norvegiei, luând în considerare obiectivele de sustenabilitate. Pentru a atinge acest obiectiv în turism, Innovation Norway se concentrează pe stimularea dezvoltării de produse și pe promovarea Norvegiei ca marcă și destinație turistică la nivel internațional. Innovation Norway este finanțată în principal de Ministerul Comerțului, Industriei și Pescuitului, dar primește și finanțare de la alte ministere și județe. Pentru rolul său de NTO, Innovation Norway primește aproximativ 180 de milioane NOK anual.