Infofinanciar > Esential > Pe ce industrii se clădește economia Emiratelor Arabe Unite? Dubaiul, principalul punct de interes din Golf
Esential

Pe ce industrii se clădește economia Emiratelor Arabe Unite? Dubaiul, principalul punct de interes din Golf

Dubai, EAU
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Emiratelor Arabe Unite se confruntă cu provocări, asemeni celorlalte economii naționale. Statul cuprinde diferite emirate și diferite sectoare economice. Sectorul indsutriilor este unul dintre cei mai importanți contribuitori la economia statului, întrucât este format din diverse firme ce furnizează servicii unice, dar și produse intangibile care oferă randamente impresionante.

Diversificarea economică și zona de liber schimb din Emiratele Arabe Unite au alimentat redresarea sistemului său financiar de la căderea economică care a predominat în anii 1990, provocând, astfel, un declin al creșterii și dezvoltării economice.

Poziția strategică a EAU în Orientul Mijlociu și accesul la rutele maritime și la porturi stimulează industria serviciilor datorită liberei circulații a mărfurilor și a pieței largi disponibile pentru numeroasele sale servicii și produse.

Industria serviciilor, o industrie liberă

Un punct forte al industriei serviciilor din Emiratele Arabe Unite este absența barierelor comerciale și a controalelor valutare. Astfel, sunt  îmbunătățite activitățile comerciale din sectoarele turismului, logisticii și bancar, care se bazează pe absența unor astfel de măsuri.

De asemenea, transportul extrem de bine organizat reprezintă una dintre facilitățile de distribuție și dotări din Emiratele Arabe Unite. Astfel de elemente de infrastructură eficiente facilitează deplasarea rapidă și furnizarea la timp a serviciilor necesare, stimulând astfel creșterea economică. În plus, centrul turistic, lipsa taxelor de import și export și sprijinul administrativ constituie puncte forte ale mediului de afaceri de care se bucură Emiratele Arabe Unite. Această accesibilitate stimulează industria serviciilor, care se bazează în mare măsură pe un mediu de afaceri primitor.

Limba de afaceri este engleza, iar acest lucru este cu siguranță un avantaj, întrucât permite extinderea și în afara granițelor a afaceriștilor. Industria serviciilor din Emiratele Arabe Unite se clasează în rândul unora dintre cele mai eficiente industrii la nivel mondial.

Statul se bucură de puncte forte comerciale, cum ar fi absența impozitării societăților și a persoanelor fizice, zonele de liber schimb și politicile de imigrare favorabile afacerilor. Aceste elemente încurajează structura de afaceri și comerțul în sectoare cheie de servicii, cum ar fi turismul și sectorul bancar.

Industria comerțului cu amănuntul a înregistrat o creștere masivă în Emiratele Arabe Unite, în special în Dubai. Având în vedere că numeroși jucători globali din domeniul comerțului cu amănuntul și-au stabilit baza în țară, este de așteptat ca această industrie să prospere și mai mult în anii următori, lucru ce va contribui la economia Emiratelor Arabe Unite. Dubaiul găzduiește unele dintre cele mai mari festivaluri de cumpărături din lume, care ajută la stimularea vânzărilor locale ale comercianților cu amănuntul.

Arabii din Emirate, cei mai ospitalieri

Se poate spune că arabii din Emiratele Arabe Unite sunt unii dintre cei mai ospitalieri oameni. Acest lucru a dus la o creștere a acestui sector în ultimii ani. Dubaiul este una dintre cele mai vizitate locuri din lume, astfel, în anul 2018, au fost 15,93 de milioane de vizitatori de peste tot din lume. Atunc, la PIB-ul țării s-au adăugat peste 164,7 miliarde de dirhami. Turismul este o componentă extrem de importantă a oricărei economii naționale, deci, contribuie automat la economia mondială.

De menționat este faptul că industria turismului din acest stat este cea mai de succes din toate statele din Orientul Mijlociu, aceasta fiind principala națiune turistică din Golf. Turismul a angajat peste 604 300 de persoane pentru Emiratele Arabe Unite în 2018. Se preconizează că va continua să se extindă, cu venituri crescute cu 12,4% din PIB-ul țării în 2027 și vor fi angajate mai mult de 410.000 de persoane în industrie. 

Sisteme de sănătate de lux

În Emiratele Arabe Unite se găsește unul dintre cele mai bine dezvoltate sisteme de sănătate din întreaga lume. Sectorul sănătății a evoluat extrem de rapid datorită inițiativelor Guvernului și a recentelor tehnologii care sunt utilizate.

Diferitele inițiative de promovare ale sectorului medical ale guvernului din Emiratele Arabe Unite, împreună cu cele mai recente tehnologii care sunt utilizate, au ajutat sectorul sănătății să evolueze rapid. Acest serviciu este finanțat de guvern și de un sector privat al sănătății în plină dezvoltare, care oferă populației un standard ridicat de asistență medicală. Serviciile publice de asistență medicală sunt administrate de diferite autorități de reglementare la nivel federal și la nivel de emirat. Printre acestea se află Ministerul Sănătății și Prevenirii, Autoritatea de Sănătate -Abu Dhabi (HAAD), Autoritatea de Sănătate din Dubai (DHA) și Autoritatea de Sănătate din Emirate (EHA), conform hlbhamt.com.

Mai multe boli infecțioase au fost eradicate. Îngrijirea prenatală și postnatală se ridică la cele mai înalte standarde, lucru ce a dus la reducerea ratei mortalității. Speranța de viață este de 77,8 ani,  fiind la niveluri similare cu cele din Europa și America de Nord. Legislația statului prevede ca sponsorii să ofere asigurări de sănătate pentru lucrătorii expatriați. În plus, un fond caritabil îi ajută pe cei care nu sunt asigurați suficient să plătească doar pentru tratarea unor afecțiuni medicale mai grave, precum cancerul, dializa, politraumatismele și dizabilitățile.

Industria prelucrătoare, pe locul doi la contribuție

De asemenea, industria prelucrătoare are o mare importanță pentru economia Emiratelor Arabe Unite, fiind cel de-al doilea mare contribuitor.  Aceasta reprezintă 80% din comerțul non-petrolier al Dubaiului și 53% din totalul exporturilor non-petroliere ale țării. Unele dintre subsectoarele primare ale industriei sunt alimentele și băuturile procesate, materialele plastice și cauciucul, mașinile și echipamentele electrice, produsele chimice și produsele chimice, mineralele și produsele minerale, editarea și tipărirea, perlele, pietrele și metalele prețioase. Organizațiile care intenționează să înființeze o fabrică de producție în Dubai beneficiază de o serie de facilități profitabile.

Totodată și sectorul construcțiilor reprezintă o parte extrem de importantă pentru economia națională. Utilizarea roboților, a vehiculelor aeriene fără pilot, a instrumentelor și a echipamentelor „inteligente” a contribuit la automatizarea diferitelor sarcini pe șantierele de construcții. Acest lucru a fost un factor care a contribuit la prosperitatea industriei.

În perioada de timp 2014-2018, construcțiile rezidențiale au reprezentat cea mai mare piață a acestui sector din Emiratele Arabe Unite.  Peste 15.000 de proiecte în valoare de 791 de miliarde de dolari se aflau în perioada respectivă în diferite stadii în Emiratele Arabe Unite.