Infofinanciar > Esential > Pe ce industrie se bazează economia Norvegiei? Al treilea exportator mondial de gaze naturale
Esential

Pe ce industrie se bazează economia Norvegiei? Al treilea exportator mondial de gaze naturale

Gaze Sursa foto Norvegia.ro
Sursa foto: Norvegia.ro

Norvegia este o țară modernă, bogată în energie, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori.  Este considerată una dintre cele mai bogate țări din lume, cu un PIB pe cap de locuitor bazat pe paritatea puterii de cumpărare (PPP) care depășește 79 200 USD.  Veniturile sunt, de asemenea, distribuite mai uniform, ceea ce face ca fiecare persoană să fie un consumator. 

Poziția financiară externă a Norvegiei este foarte solidă dintr-o perspectivă globală, iar țara are un interes important în promovarea unui mediu liberal pentru comerțul exterior. Țara este bogat în resurse naturale – petrol, energie hidroelectrică, pește, păduri și minerale – și este foarte dependentă de sectorul petrolier, lucru care în momentul de față ajută economia Norvegiei.

Norvegia este al treilea exportator mondial de gaze naturale și al zecelea exportator de țiței.  Flota sa mare de nave comerciale este una dintre cele mai moderne dintre națiunile maritime și se situează pe locul 4 ca valoare.  Alte industrii importante, cum ar fi transportul maritim offshore, construcția de nave, pescuitul și piscicultura, tehnologia informației, produsele din celuloză și hârtie și prelucrarea metalelor ușoare au prosperat la fel de bine în ultimii ani.   

Norvegia, puterea energiei electrice în lume

Prognoza de creștere a PIB-ului pentru Norvegia continentală în 2022 este de 3,7%, ceea ce poate fi atribuit faptului că Norvegia este un exportator net de energie într-o perioadă de creștere a prețurilor la energie.  În august 2022, rata șomajului era de 3,2%, iar rata inflației măsurată prin indicele prețurilor de consum era de 6,8%.  Banca centrală a Norvegiei a majorat rata dobânzii cheie de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 1,75%, la 17 august 2022.

Războiul intensificat al Rusiei împotriva Ucrainei în 2022 a avut un impact semnificativ asupra situației energetice și a securității energetice în Europa, care, la rândul său, a avut un impact asupra economiei norvegiene.  În timp ce exporturile de energie au crescut, prețurile energiei pentru gospodării au crescut cu 76,8% în ultimul an (începând cu august 2022).  Ca urmare a creșterii rapide a prețurilor energiei electrice, guvernul norvegian a introdus un pachet de sprijin pentru energie electrică în septembrie 2021, care a redus impactul la o creștere de 18,3% a costului energiei electrice pentru gospodării.  În septembrie 2022 sunt așteptate noi măsuri de sprijin pentru a combate efectul negativ pentru gospodării, care se adaugă la inflația în creștere și la ratele dobânzilor mai mari.

Economia norvegiană se caracterizează printr-o combinație de activitate pe piața liberă și intervenție guvernamentală.  Guvernul controlează domenii-cheie, cum ar fi sectorul vital al petrolului, și menține controlul asupra unui număr de întreprinderi de stat de mari dimensiuni – unele dintre acestea sunt deținute în totalitate, iar altele sunt cotate la bursă, dar în care guvernul deține participații majoritare.  

Afaceri ca în SUA

Norvegia este situată în Europa de Nord și face parte din Peninsula Scandinavă.  Jan Mayen și arhipelagul arctic Svalbard fac, de asemenea, parte din teritoriul norvegian.  

Cea mai mare parte a țării are o graniță la est cu Suedia; regiunea sa cea mai nordică se învecinează cu Finlanda la sud și cu Rusia la est; iar Danemarca se află la sud de extremitatea sa sudică, dincolo de strâmtoarea Skagerrak  Litoralul extins al Norvegiei se confruntă cu Oceanul Atlantic de Nord și cu Marea Barents. 

Majoritatea norvegienilor vorbesc fluent limba engleză, iar mulți dintre ei au legături culturale și familiale foarte strânse cu Statele Unite.    Etica norvegiană în afaceri este similară cu cea din Statele Unite. 

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene (UE), dar este legată de aceasta prin acordul privind Spațiul Economic European (SEE).  În virtutea SEE, Norvegia face practic parte din piața unică a UE, cu excepția pescuitului și a agriculturii. 

Norvegia face parte din Acordul Schengen, care garantează libera circulație a persoanelor și absența controalelor la frontierele interne între 22 dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.  Controalele de pașapoarte între țările Schengen au fost reintroduse în 2017.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.