Infofinanciar > Lumea la zi > Parlamentul European, în scădere de popularitate! Majoritatea cetățenilor europeni nu știu când au loc alegerile UE
Lumea la zi

Parlamentul European, în scădere de popularitate! Majoritatea cetățenilor europeni nu știu când au loc alegerile UE

Interesul României pentru alegerile europarlamentare crește
Sursa foto: europafm.ro

Majoritatea europenilor nu știu că alegerile europene vor avea loc anul viitor, arată datele unui sondaj de opinie publicat recent. Alegerile europene au loc o dată la cinci ani și stabilesc numeroase posturi-cheie în structurile de conducere ale Uniunii Europene.

Întrebați când cred că vor avea loc următoarele alegeri europene, doar 45 la sută dintre europeni au putut răspunde corect că acestea vor avea loc în 2024, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru publicat marți.

Alegerile europene au loc în cele 27 de țări membre ale UE o dată la cinci ani. Pentru următorul scrutin au fost stabilite datele de 6-9 iunie 2024. Rezultatele decid nu numai componența Parlamentului European, ci și posturi-cheie în cadrul altor instituții ale UE, precum cel de președinte al Comisiei Europene.

Participarea la vot crește, dar rămâne scăzută

În timpul prezentării oficiale a rezultatelor sondajului, oficialii europeni au apreciat cifra ca fiind un succes, deoarece este în creștere cu 9 puncte procentuale față de 2018, cu un an înainte de alegerile din 2019. În ceea ce privește viitorul scrutin, 56% dintre respondenți au declarat că sunt interesați de alegeri – cu 6 puncte procentuale mai mult decât în urmă cu cinci ani – în timp ce 67% au declarat că ar vota probabil dacă alegerile ar avea loc săptămâna viitoare (cu 9 puncte procentuale mai mult).

Prezența la vot la alegerile europarlamentare este, în general, mai scăzută decât la voturile naționale. În 2019, participarea la vot s-a situat la 50,66% – cu 8 puncte procentuale mai mult decât în 2014 și depășind pragul de 50% pentru prima dată din 1994 (când UE avea doar 12 membri), conform datelor Politico.

Procentele cele mai mari privind intenția de vot se înregistrează în Olanda (87%), Suedia și Danemarca (ambele cu 83%), Belgia (73%), pe ultimul loc situându-se Cehia (50%).

Românii sunt tot mai „interesați”

Conform sondajului Eurobarometru realizat la nivelul UE, 64% dintre românii chestionați ar vota la europarlamentare, dacă alegerile ar fi săptămâna viitoare, față de 60% în 2018. Cu toate acestea, procentul este cu 3% sub media UE, cu toate că procentul este în creștere cu 4%, față de studiul similar din 2018.

Cu toate acestea, prezența la finalul zilei de vot din mai 2019 în România, a fost de 49,02%, cu 17% mai mult față de 2014, dar sub intenția din sondaj.

Conform rezultatelor înregistrate de Eurobarometru, 61% dintre românii care au participat la sondaje au declarat că sunt „interesați” de alegerile europarlamentare din iunie 2024. Ceea ce reprezintă un procent cu 5% mai mult față de media Uniunii Europene, care este de 56%.

Tendința la nivelul UE este de creștere, potrivit datelor furnizate de Parlamentul European. Un interes și mai mare se semnalează în Olanda (75%), Germania (65%), Finlanda sau Danemarca (64%), în timp ce interes scăzut se consemnează în Slovacia (26%) și Cehia (27%).

Pentru cea mai recentă ediție a sondajului Eurobarometru, realizat de două ori pe an la cererea instituțiilor UE, au fost intervievate 26 376 de persoane în luna martie a acestui an.