Info

Parlamentul este casa lui! Cine este alesul cu cele mai multe mandate la activ

Parlamentul României, Sursă foto: Parlamentul României
Sursă foto: Parlamentul României

La fiecare 4 ani, în România sunt organizate alegeri parlamentare, prin care poporul decide, practic, de cine vrea să fie reprezentat. Însă, unii deputați și senatori au câștigat atât de tare simpatia alegătorilor, încât aceștia au ajuns să aibă chiar și 3 mandate consecutive (12 ani) în „fotoliile” celui mai important for decizional de la nivelul țării. În această situație se află 69 de parlamentari, care vor „împlini” 12 ani de activitate în cadrul Legislativului. Însă, cei care au cele mai multe mandate de parlamentar la activ sunt deputați și senatori care de foarte puține ori preiau cuvântul sau inițiativa în ședintele plenului.

Potrivit statisticilor, cel mai longeviv deputat este Sereș Denes. Acesta face parte din UDMR și a adunat de-a lungul întregii sale cariere politice 30 de ani de activitate în 8 mandate. În ultimul său mandat de parlamentar, Denes a luat cuvântul doar de 7 ori. Ceilalți parlamentari „cu vechime”, dar care sunt scumpi la vorbă sunt Raluca Turcan (PNL), cu 18 ani vechime, care a vorbit de 9 ori, dar și șeful UDMR, Kelemen Hunor, care are în prezent 22 de ani de activitate în Parlament și a luat cuvântul de doar 4 ori.

De cealaltă parte, cei mai vorbăreți parlamentari sunt Ioan Stan (PSD), cu 23 de luări de cuvânt în actuala legislatură, după 22 de ani de activitate, și liderul minorităților, Pambuccian Varujan, care a vorbit în plen de 45 de ori de la începutul actualei legislaturi, având 26 de ani vechime în Parlament.

Cum stă situația în fiecare partid

a) PNL

Cel mai longeviv parlamentar liberal este Raluca Turcan, care își exercită în prezent cel de-al cincilea mandat. Din cele 5 mandate câștigate, două au fost obținute de aceasta de pe listele PDL-ului. Primul mandate câștigat datează din anul 2004.

PNL mai are în componența sa 10 parlamentari care au adunat peste 3 mandate, depășind 12 ani de Parlament, dar și alți 11 membri care au stagnat la 3 mandate în total. De aici îi putem evidenția nume precum: Lucian Bode, Alina Gorghiu, Gabriel Andronache și Ionuț Stroe, dar și nume mai puțin prezente în spațiul public: Ioan Bălan, Mircea Banias, Cristian Buican, Gigel Știrbu, Viorel-Riceard Badea sau Nicolae Neagu

b) PSD

Cel mai longeviv parlamentar social-democrat este considerat Ioan Stan, care a obținut până acum nu mai puțin de şase mandate. Primul mandat câștigat de acesta a fost de pe listele fostului PDSR. Însă, mai sunt 6 mebrii ai partidului care au strâns și ei șase mandate până acum. Aceștia sunt: Gabriela Crețu, Cornel-Cristian Resmeriță, Cristina Dumitrache, Adrian Solomon, Ioan Stativa și Diana Tușa.

PSD mai are în componența sa 14 parlamentari care au trei mandate și alți 12 care au peste trei mandate.

Printre parlamentarii cu 3 mandate îi regăsim pe: Rodica Nassar, Eugen Bejinariu, Carmen-Ileana Mihălcescu, Titus Corlățean și Ion Rotaru 2 care au depășit trei mandate: Rodica Nassar, Eugen Bejinariu, Carmen-Ileana Mihălcescu, Titus Corlățean și Ion Rotaru.

c) UDMR

Pe lângă Seres Denes, în UDMR mai există încă  2 nume „cu vechime” în Parlament. Aceștia sunt Kelemen Hunor, care a obținut până acum 6 mandate, având 22 de ani de vechime în Parlament și Cseke Attila, care a reușit să obțină până acum 4 mandate, scrie Adevărul.

d) USR

În cazul USR, care este un partid aflat de puțină vreme în peisajul politicii românești, cei mai vechi parlamentari au la activ doar două mandate.

Astfel, între cei 19 membri ai formațiunii care au adunat până acum două mandate sunt: președintele partidului, Cătălin Drulă, purtătorul de cuvânt Ionuț Moșteanu, fostul șef de partid Dan Barna, Cristina Prună, Cosette Chichirău, Stelian Ion, Claudiu Năsui și Iulian Bulai.