Info

Salariul minim va crește cu 500 de lei! Decizia a fost adoptată în Parlamentul European

economica.net
sursa foto economica.net

Majorarea salariului minim pe economie a fost votată în Parlamentul European. 21 dintre cele 27 de țări membre UE au setat salariul minim. Normele Uniunii Europene vor respecta practicile de stabilire a salariilor de la nivel național. 

Cu 505 voturi pentru, 92 impotrivă si 44 abtineri, Parlamentul a adoptat miercuri o nouă legislație privind salarile minime adecvate in UE. Salariul minim trebuie să ofere un standard de viață și de muncă decent pentru cetățeni.

România se află pe ultimele locuri ale listei la nivel european, cu un salariu minim de 515 euro pe luna. Mai jos de România se situează Letonia, cu 500 euro, Bulgaria fiind la o valoare de 332 euro.

„Tinta pe care o avem este ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut”, a spus eurodeputatul Dragos Pislaru. Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu susține că este nevoie de un salariu pentru cetățenii României care să le permită acestora să aibă un nivel de trai adecvat. 

Un trai decent pentru români

La momentul actual, salariul minim net este de 1.524 de lei. După majorare, ar ajunge la puțin peste 2.000 de lei. Acest proces ar putea dura până doi ani, dar eurodeputatul Eugen Tomac speră că statul român să prioritizeze această directivă.

„Este esențial să facem tot ce ne stă în putință pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă și pentru a combate sărăcia”, a declarat Eugen Tomac, potrivit antena3.ro.

„Suntem martorii unei crize a scumpirilor devastatoare. În decurs de numai un an, în România, carnea s-a scumpit cu 20%, pâinea s-a scumpit cu 25%, uleiul s-a scumpit cu peste 50%, iar de prețurile la energie și electricitate nici nu vreau să mai vorbesc. În tot acest timp, salariile cetățenilor români au rămas la fel, iar eventualele creșteri de care au avut parte nu au putut ține pasul cu inflația și scumpirile”, a mai precizat Tomac.

Majorări de la 1 ianuarie 2023

„Cred că este esențial să facem tot ce ne ne stă în putință pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă și pentru a combate sărăcia. Acesta fost mesajul transmis de Tomac în cadrul unei dezbaterii referitoare la salarile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Procesul de majorare al salariului minim ar putea dura până la doi ani, conform discuțiilor din cadrul Parlamentului UE. Dacă România ar prioritiza această directivă, ne vom bucura de majorări încă din luna ianuarie a următorului an. Se anunță și o majorare a pensiiilor cu 10%, astfel ne pute aștepta la un procent cel puțin egal pentru salariile minime.