Infofinanciar > Lumea la zi > S-a pariat pe Trump! Însă, se pot pierde milioane bune de dolari
Lumea la zi

S-a pariat pe Trump! Însă, se pot pierde milioane bune de dolari

Trump: SUA rămâne în NATO dacă țările europene joacă corect
sursă foto: arhiva companiei

Rar a fost atât de profitabil să îl încurajezi pe Donald Trump să eșueze. De această părere este Bernard Condon, un jurnalist de investigație al Associated Press. El acoperă știril de ultimă oră și a scris despre incendiul din Maui, retragerea din Afganistan, legile privind armele de foc, împrumuturile chinezești din Africa și afacerile lui Trump. Iar textul de mai jos este un material de ale sale în ceea ce-l privește pe fostul lider de la Casa Albă.

Întrebați un grup de investitori de pe Wall Street, în mare parte amatori, care au câștigat împreună zeci de milioane de dolari în ultima lună. Nu puțini au fost cei care au pariat că prețul acțiunilor afacerii lui Trump din domeniul social media, Truth Social, va continua să scadă.

Mai mulți dintre acești investitori intervievați de The Associated Press spun că pariurile lor și alte instrumente de tranzacționare sunt determinate mai puțin de sentimentele lor față de fostul președinte (majoritatea nu-l plac), cât de încrederea în datele financiare de bază deplorabile ale unei companii care a făcut anul trecut mai puțini bani decât franciza medie de hamburgeri Wendy’s.

Trump, un om de afaceri excelent?

„Această companie nu face bani. Nu are niciun sens”, a declarat Elle Stange, director de publicitate din Boise, Idaho. El estimează că a câștigat 1.300 de dolari pariind împotriva acțiunilor Trump Media & Technology. „Nu este un om de afaceri atât de bun pe cât crede. Multe dintre afacerile sale se duc pe burtă, rapid”. Jeff Cheung, specialist în securitate IT din Seattle, spune: „Este garantat că se va ajunge la zero”.

La închiderea de vineri, la o lună de când oferta publică inițială a Trump Media a trimis acțiunile sale la 66,22 dolari, acestea au scăzut la 41,54 dolari. O analiză AP a datelor de la firmele de cercetare FactSet și S3 Partners arată că investitorii care folosesc opțiuni de vânzare și „vânzarea în lipsă” au obținut până acum profituri pe hârtie de cel puțin 200 de milioane de dolari. Asta fără a include costurile opțiunilor de vânzare, care variază de la o tranzacție la alta.

Victoria nu e garantată

Cu toate acestea, comercianții amatori, care în mare parte nu riscă mai mult de câteva mii de dolari fiecare, spun că acțiunile sunt prea volatile pentru a declara încă victoria. Au fost destule momente de cumpănă, inclusiv săptămâna trecută, când DJT, inițialele fostului președinte și tickerul acțiunilor, a sărit de aproape 40% în două zile.

„Nu știu în ce direcție se îndreaptă acțiunile”, spune Richard Persaud, trader din Schenectady, N.Y., în timp ce își verifica iPhone-ul în mijlocul creșterii. „Este atât de incredibil de supraevaluat”. Mulți dintre cei care au vorbit cu AP spun că faptul că știu că pariurile lor au contribuit la înjumătățirea valorii participației de 65% a lui Trump este un beneficiu politic suplimentar.

În campanie electorală

Dacă unele dintre previziunile lor sunt corecte. Ar putea într-o bună zi să o împingă la zero, făcându-i imposibil să o folosească pentru a-și plăti facturile legale uriașe sau pentru a-și finanța campania prezidențială republicană. Au un drum lung de parcurs. Participația lui Trump valorează încă 4 miliarde de dolari.

În mod normal, investitorii care pariază că o acțiune va scădea, în special o rasă curajoasă de comercianți de fonduri speculative numiți „short sellers”, își vor face o mulțime de teme de casă. Ei se vor uita cu atenție la situațiile financiare. De asemenea, vor dobândi expertiză într-o industrie, vor vorbi cu concurenții. Și chiar vor apela la „contabili judiciariști” pentru a găsi slăbiciuni ascunse în contabilitate, scrie AP.