Info

Parcurile eoliene încep să prindă viteză în România. Proiectele în domeniul energiei regenerabile se înmulțesc rapid

energie eoliana
Sursa foto: economica.net

Capacitatea parcului de proiecte eoliene al României este în prezent de aproximativ 3.000 MW 3, care reprezintă 16,5% din puterea totală instalată în România în capacitățile de producție de energie electrică, potrivit datelor ANRE. Noile contracte de racordare la rețea inseamnă investiții de aproximativ 2 miliarde de lei.

Capacitatea parcului de proiecte eoliene al României este în prezent de aproximativ 3.000 MW, care reprezintă 16,5% din puterea totală instalată în România în capacitățile de producție de energie electrică, potrivit datelor ANRE.  Anul trecut, capacitatea eolienelor a fost de 2,5 ori mai mare decât cea din 2021, când a asigurat 12% din energia locală.

Evoluția sectorului eolian este una ascendentă – în 2022 mai multe proiecte cu o capacitate de 1.700 MW au obtinut contractele de racordare la retea, urmând să fie puse în funcțiune anul viitor.

Obținerea aprobării de racordare la rețea reprezintă o confirmare a faptului că proiectele vor beneficia de dezvoltarea investiției, ceea ce presupune un efort financiar substanțial. De exemplu, cei 1.700 MW care au primit contract de racordare în 2022 înseamnă investiții de aproximativ 2 miliarde de lei. Per total, proiectele de parcuri eoliene din perioada 2021-2022, care însumează o capacitate totală de 2.400 MW și au obținut contractele de racordare, presupun investiții de peste 2,5 miliarde de euro.

Conform datelor Transelectrica centralizate de ZF de la anul vor avea loc și primele puneri în funcţiune, iar instalările pentru contractele obținute deja vor continua până în 2027.

Potențialul eolian al României este de 23 TWh

Conmform datelor Free Energy Monitor, în România s-au identificat cinci zone eoliene, în funcție de condițiile de mediu și topogeografice, luând în considerare nivelul potențialului energetic al resurselor de acest tip la înălțimea medie de 50 metri și peste.

Din rezultatele măsurătorilor înregistrate reiese că țara noastră se încadrează într-un climat continental temperat, cu un potențial energetic ridicat, în special în zona litoralului și de coastă (climat blând), precum și în zonele alpine cu platouri și văi montane (climat sever).

Evaluările preliminare privind zona litoralului Marii Negre, inclusiv în zona off-shore, demonstrează că potențialul eolian amenajabil pe termen scurt și mediu este ridicat, cu posibilități de obținere a unei cantități de energie apreciabilă. Conform estimărilor, potențialul energetic anual al vânturilor în România se situează în jurul valorii de 23 TWh.

Care sunt cele mai mari parcuri eoliene locale

Galațiul a atras cele mai multe investiții în domeniul energiei eoliene în ultima perioadă, după ce în intervalul 2009-2014, Constanta a atras 80% din investiți, conform datelor ZF.

Cele mai mari parcuri eoliene din România se regăsesc în prezent în în Dobrogea. În top sunt următoarele parcuri eoliene: Fântânele-Cogealac, Sălbatica, Cernavodă, Făcăeni, Pantelimon, Târgușor, Crucea Nord, Peștera, Topolog-Dorobanțu, Mihai Viteazu IV. Un jucător dinamic care a investit 55 de milioane de euro în energie regenerabilă în 2022, este compania Premier Energy care a prelaut anul trecut parcul eolian de la Tulcea.