Info

ALERTĂ! Litoralul românesc este în pericol să dispară! Cum este posibil așa ceva

Litoralul romanesc ecomareaneagra.wordpress.com
sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Câteva date alarmante au fost recent anunțate de Organizația Națiunilor Unite (ONU) cu privire la tendința creșterii nivelului apelor. Numeroase orașe mari ale lumii riscă să dispară, înghițite de mări sau de oceane, până în 2100 de pe urma creșterii temperaturilor globale. Din nefericire pentru România, litoralul de la Marea Neagră se află pe lista teritoriilor vizate.

Dacă cifrele temperaturilor continuă să accelereze, după tendința ultimilor câteva zeci de ani, planeta noastră ar urma să arate cu torul altfel decât o știm noi acum, Liniile de coastă se vor schimba semnificativ, iar orașe precum Londra sau New York riscă să dispară, fiind acaparate în totalitate de apă. În acest sens, vor avea loc strămutări de populație în masă

Informațiile care reies de pe urma raportului ONU sunt unele îngrijorătoare, căci se specifică foarte clar că nu există „nicio cale credibilă” pentru a stopa cumva creșterea temperaturilor la nivel global peste 1,5 grade Celsius (obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris). Se preconizează astfel o creștere a temperaturii globale medii de până la 3 grade Celsius până în anul 2100, lucru ce ar avea un impact major asupra întregii omeniri.

Litoralul românesc, într-un adevărat pericol

În cazul țării noastre, de data aceasta, portalul Climate Change vine cu o predicție sumbră care spune că România este astfel expusă riscului de pericole hidrometeorologice. După cum bine este știut, avem deschidere la Marea Neagră, dar și numerose lacuri, râuri și fluvii. Dacă vorbim despre județele de pe litoral, se preconizează faptul că nivelul apei va crește cu 2 metri până în anul 2100, potrivit celor relatate de newsweek.ro.

Cele mai serioase amenințări le reprezintă, totuși, inundațiile riverane și urbane, incendiile de pădure, deficitul de apă și căldura extremă, „pericole critice pentru țară”, conform portalului Climate Change. Aste pentru că România se află în situația de a fi din ce în ce mai vulnerabilă la secete, temperaturi ridicate, valuri de căldură, precipitații abundente, alunecări de teren, cutremure și inundații, toate mai mult și mai intens decât cunoaștem noi deja. De asemenea, valurile acestea de căldură se anunță că vor dura mai mult decât în prezent și vor fi chiar mai frecvente, provocând secete, dar mai ales penurie de alimente la nivel național.

Migrația provcată de aceste fenomene îngrijorătoare

Pe lângă schimbările teritoriale și problemele de ordin economic, migrația globală va prezenta creșteri semnificative, iar cum istoria ne-a învățat, acest lucru duce iremediabil la răspândirea mai rapidă a bolilor.

Oamenii de știință de la Climate Central, o organizație non-profit, vin cu anumite date triste privind acest aspect. Aceștia estimează că până la 275 de milioane de oameni trăiesc în prezent în zone care vor fi inundate în acest scenariu. Recent, populația lumii a ajuns la numărul de opt miliarde, iar numerele vor crește simțitor în deceniile ce vor urma. Asta înseamnă, așadar, mai mulți oameni care se luptă pentru resursele limitate de apă și care se confrunte cu foametea, deoarece schimbările climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra producției agricole în multe părți ale lumii.

„Există, de asemenea, o presiune mai mare asupra mediului, ceea ce sporește provocările la adresa securității alimentare, care este, de asemenea, agravată de schimbările climatice”, a declarat Dr. Srinath Reddy, președintele Fundației pentru Sănătate Publică din India, o țară grav afectată de nivelul mare al natalități și care se presupune că va depăși curând China la numărul de locuitori.