Infofinanciar > Lumea la zi > Par să fi crescut șansele ca Israelul şi Hamasul să ajungă la un acord de încetare a focului
Lumea la zi

Par să fi crescut șansele ca Israelul şi Hamasul să ajungă la un acord de încetare a focului

Israel Hamas (sursă foto: foreignpolicy.com)
Foto: facebook

Şansele ca Israelul şi Hamasul să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza par să fi crescut după o rundă de discuţii care au avut loc în Qatar. Acesta mediază negocierile indirecte, alături de Egipt şi Statele Unite. Delegaţia israeliană a părăsit Doha şi aşteaptă acum un răspuns al Hamasului la propunerile sale.

De asemenea, se negociază eliberarea ostaticilor şi a unor prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.

Șeful Mossadului a transmis că Ierusalimul este optimist în privința șanselor ca tranzacția cu Hamasul să aibe într-adevăr loc.  Guvernul, împreună cu membrii cabinetului lărgit, o vor aproba în două sau trei săptămâni.

Un reprezentant al organizației Hamas, Osama Hamdan, a transmis așteaptă până diseară răspunsul Israelului la propunerea de încetare a focului. Dacă răspunsul va fi pozitiv, vom discuta în continuare asupra amănuntelor, a subliniat Hamdan.

Un alt oficial Hamas, Khalil al-Hayya, adjunctul lui Yahya Sinwar, s-a întâlnit ieri la Beirut cu liderul organizației Hesbollah, şeicul Nasrallah. Tema a fost hotărârea Hamasului de a accepta încheierea focului cu Israelul. Faptul acesta a fost interpretat la Ierusalim ca o dovadă că Hamasul este interesat într-adevăr de noua propunere.