Infofinanciar > Lumea la zi > Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit
Lumea la zi

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit

Papa emerit Benedict al XVI-lea Sursa foto Vatican News
Papa emerit Benedict al XVI-lea Sursa foto: Vatican News

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit astăzi, 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani, la Mănăstirea Mater Ecclesiae, loc în care locuia încă din 2013, după ce a demisionat din funcție. Starea de sănătate a acestuia era una extrem de gravă.

Anunțul a fost făcut de biroul de presă de la Vatican:

„Cu tristețe vă informăm că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, s-a stins din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor fi furnizate în cel mai scurt timp posibil”, conform sursei.

Protocol de înmormântare extrem de strict

Va fi anunțat de asemenea și protocolul de înmormântare de către Biroul de presă al Sfântului Scaun. În mod normal, Biserica Catolică are protocoale extrem de stricte în ceea ce privește moartea unui papă, conform mediafax.ro.

Starea de sănătate a fostului papă s-a agravat extrem de mult în ultimele zile. Papa Francisc a vorbit despre starea de sănătate a predecesorului său. De asemenea, actualul papa l-a vizitat pe papa emerit miercuri.

„Aș vrea să vă rog pe toți să faceți o rugăciune specială pentru Papa Emerit Benedict, care, în tăcere, susține Biserica. Să ne aducem aminte de el. Este foarte bolnav, să-i cerem Domnului să-l consoleze și să-i dea putere să reziste în iubirea lui față de Biserică, până la sfârșit”, a spus Papa Francisc după vizita efectuată.

Viața  papei emerit Benedict al XVI-lea

Papa Benedict, pe numele său real Joseph Aloisius Ratzinger, s-a născut pe data de 16 aprilie 1927, în satul Marktl, un sat din sudul Germaniei. Acesta a ocupat funcția de cap al Bisericii Catolice, dar și suveran al Statului Cetății vaticanului din 19 aprilie 2005 până la 28 februarie 2013, când și-a dat demisia. În momentul în care și-a anunțat plecarea, acesta a spus că nu mai are puterea fizică și psihică de a conduce Biserica Catolică.

În timpul în care acesta a fost la conducere, el s-a confruntat cu multe provocări. Printre acestea se numără un declin al prezenței în biserică, diverse dezbateri, ce au avut un impact major și a provocat diviziuni în ceea ce privește direcția Bisericii. De asemenea, un important aspect îl poate reprezenta și scandal de la finalul anilor ’90 când mai mulți preoți au fost acuzați de abuzuri sexuale.

Papa Francisc

După demisia lui papei Benedict la conducerea Bisercii Catolice a venit Papa Francisc. În prezent, acesta are vârsta de 86 de ani și este originar din Argentina. El este al 266-lea episcop al Roomei șii papă al Bisercii Catolice. Acesta a fost ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Acesta este primul papă ce este neeuropean după papa Grigore al III-lea. El este, de asemenea, primul papă de pe continentul american, dar și primul papă iezuit.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.