Infofinanciar > Info > Panouri fotovoltaice pe case. Prosumatorii vor avea putere cât trei reactoare de la Cernavodă
Info

Panouri fotovoltaice pe case. Prosumatorii vor avea putere cât trei reactoare de la Cernavodă

Prosumatorii ar putea aștepta peste un an pentru fonduri
Sursă foto: arhivă

Creșterea auto-producției de energie electrică este principalul obiectiv al României. Astfel țara noastră își stabilește o țintă de 2.500 mw până în anul 2030.

Această cifră reprezintă în prezent cât capacitatea a trei reactoare și jumătate de la Cernavodă. În schimb diferența se simte în producție, deoarece reactoarele nucleare produc energie în bandă în mod constant. În ceea ce privește fotovoltaicele, acestea depind în permanență de soare, vreme și anotimp.

 Panourile au depășit două reactoare

Un punct de pe lista obiectivelor este „Dezvoltarea producției descentralizate de energie și a autoproducției”. Acesta încurajează „adoptarea tehnologiilor de prosumator și creșterea capacității instalate de producție descentralizată de energie”.

Anul 2023 a scos în evidență o creștere bruscă a capacității panourilor instalate de prosumatori. De la 478 mw la începutul anului, s-a ajuns la 1.443 mw la sfârșitul anului.

Astfel, în martie 2024 capacitatea fotovoltaicelor instalate ajunsese la 1.618 mw, conform datelor furnizate de Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Capacitatea a cunoscut o creștere foarte accelerată în ultimii doi ani, fotovoltaicele creând un adevărat fenomen în jurul lor.

Numărul prosumatorilor a crescut de la 44,4 mii în ianuarie 2023 la 121,3 mii în martie 2024.

Fenomenul a condus la o scădere a consumului dispecerizabil, tendință care va continua pe același drum. Cetățeanul își produce singur energia, iar cantitățile nu apar în sistem. În statistici, apare o reducere de consum a energiei, care în cele mai multe cazuri se datorează panourilor de pe casele populației.

Anul trecut consumul național de energie electrică s-a redus cu 5,2 procente.

Unde sunt cei mai mulți prosumatori

Județul cu un numar numeros de prosumatori este Ilfov. În această regiune se găsesc 9.623 prosumatori. Este singurul județ unde puterea panourilor este mai mare de 100 mw.

Urmează Timiș cu 6.416 și Bihor cu 5.077 de prosumatori. Iar în București numărul acestor panouri este de 3.869.

Sebastian Burduja a declarat în luna mai că dacă pe toate blocurile s-ar instala panouri, s-ar ajunge la o capacitate de 680 de mw. În prezent câteva zeci de blocuri dispun de aceste panouri. Legislația în vigoare nu permite folosirea acestui tip de energie în apartamentele oamenilor.

„Făceam o estimare cu colegii din minister şi, cel puţin la nivelul Bucureştiului, utilizarea potenţialului blocurilor comuniste ar însemna undeva la 680 MW putere instalată, deci cam cât un reactor de la Cernavodă dacă s-ar ajunge acolo, şi ne gândim chiar la un instrument de finanţare pentru un asemenea program, pentru blocurile din Capitală, dar, sigur, din toată ţara”, a declarat Burduja.

Pe blocurile din România ar putea fi posibilă montarea unor sisteme fotovoltaice cu capacități între 5 și 20 de kw, potrivit hotnews.