Infofinanciar > Lumea la zi > Pactul cu diavolul făcut de cubanezi. Cuba, aliatul neașteptat al Rusiei în război
Lumea la zi

Pactul cu diavolul făcut de cubanezi. Cuba, aliatul neașteptat al Rusiei în război

rusia si cuba sursă foto dreamstime
Credit imagine: dreamstime.com

Ceea ce își dorea cu adevărat César era să plece din Cuba. A încercat anul trecut să ajungă la Miami cu o barcă șubredă, dar a fost nevoit să renunțe când a fost interceptat de Paza de Coastă americană.

El pregătește acum o a doua încercare de evadare: cu un zbor direct spre Moscova. Biletul său a fost plătit de un recrutor rus, dar, cu toate acestea, vine cu un preț mare: Ca parte a înțelegerii, el va trebui să se înroleze în armata rusă și să lupte în Ucraina.

„Dacă acesta este sacrificiul pe care trebuie să îl fac pentru ca familia mea să meargă înainte, îl voi face”, a declarat César. El a împlinit 19 ani anul acesta.

Vestea a ridicat întrebări cu privire la gradul de cooperare dintre cei doi aliați din Războiul Rece. Și dacă încep să apară fisuri în sprijinul Havanei pentru invazia Rusiei.

Conversațiile cu cubanezii din Cuba și Rusia dezvăluie o altă față a poveștii. Cea a unor tineri disperați. Ei văd în înrolarea în armata rusă ca pe cea mai bună șansă la o viață mai bună. Chiar dacă nu toți par să știe în ce se bagă.

Recruții din Cuba au fost păcăliți cu joburi false?

Un recrut în vârstă de 40 de ani din orașul rusesc Tula, pe care îl vom numi Pedro, a declarat că i s-a promis o slujbă de șofer „pentru muncitori și materiale de construcții”. La sosirea în Rusia a fost pregătit pentru luptă, cu arma în mână.

„Am semnat un contract cu diavolul”, a spus el. „Iar diavolul nu împarte dulciuri”.

De când Kremlinul și-a lansat asaltul la scară largă anul trecut, țările au făcut schimb de vizite ale unor ofițeri de rang înalt.

Criticii au avertizat că, păstrând tradiția sovietică, Cuba ar putea trimite trupe pentru a ajuta la lupta împotriva cauzei Moscovei. Aceștia amintesc de o vizită în luna mai a atașatului militar cubanez în Belarus, unde „instruirea personalului militar cubanez” a fost în capul agendei, și de o călătorie la Moscova a ministrului cubanez al apărării câteva săptămâni mai târziu pentru a discuta „o serie de proiecte militare tehnice”. Dar nu a existat nicio dovadă de implicare directă.

Înșelătorie, privare de libertate și minciuni

Reprimarea rețelei de recrutare de către Havana a urmat publicării unui interviu pe YouTube la sfârșitul lunii august, în care doi cubanezi în vârstă de 19 ani susțineau că au fost atrași în Rusia pentru locuri de muncă lucrative în domeniul construcțiilor, pentru a fi apoi trimiși în tranșeele din Ucraina. Aceștia au spus că au suferit bătăi, au fost înșelați și au fost ținuți în captivitate.

Ministerul cubanez de externe a promis că va acționa „energic” împotriva eforturilor de a-i atrage pe cubanezi să se alăture efortului de război al Rusiei, adăugând: „Cuba nu face parte din conflictul din Ucraina”.

Schimbarea de ton de la Havana sugerează că recrutarea cubanezilor prin canale neoficiale a „atins un punct sensibil”. Asta a declarat Christopher Sabatini, cercetător senior pentru America Latină la Chatham House.

„Cuba și Uniunea Sovietică au luptat cot la cot în Angola și în alte locuri, dar din motive ideologice”, a spus el. „Acum s-a redus la cei mai urâți și mercenari termeni, dându-i o calitate tranzacțională”.

Vladimir Putin nu ascunde privilegiile pentru militari străini

În noiembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care oferea o naturalizare accelerată străinilor care s-au înrolat ca soldați contractuali. „Cu toții primim cetățenia rusă”, i-a trimis un recrut un mesaj acestui reporter. În acea săptămână, el și alții au declarat pentru POLITICO, aproximativ 15 recruți, dintre care unii se aflau în Rusia de doar câteva luni, au primit personal pașapoartele de la guvernatorul local.

Cu pierderi grele în Ucraina, Rusia „are nevoie de carne de tun”, a declarat Pavel Luzin, cercetător senior la Center for European Policy Analysis (CEPA). El a adăugat că majoritatea recruților străini provin din țări din Asia Centrală și Africa, Siria și Afganistan.

Soldații care au venit la muncă în construcții și au devenit „îngrășământ”

Pentru majoritatea cubanezilor cu care POLITICO a vorbit, implicarea lor în armata rusă a început la sfârșitul anului 2022. Atunci, cineva care folosea numele Elena Shuvalova a început să posteze pe paginile de socializare. Mesajele ei îi vizau pe cubanezii care doreau să plece în străinătate sau care se aflau deja în Rusia.

O postare arăta o femeie cu fustă lungă în fața unei mașini decorate cu un steag cubanez și un „Z”. Acesta este simbolul pro-război al Rusiei. În textul însoțitor, Shuvalova oferea un contract de un an cu armata rusă, „ajutor” pentru examenele de limbă și testele medicale necesare și „legalizare expresă în termen de două zile”.

Cum s-au făcut plata și recrutarea

Plata a constat într-un ajutor unic de 195.000 de ruble (aproximativ 2.000 de dolari), urmat de un salariu lunar de 204.000 de ruble (2.100 de dolari). Prin comparație, PIB-ul mediu al Cubei pe cap de locuitor în 2020 era de 9.500 de dolari pe an.

Dintre cei patru recruți care se află în prezent în Rusia și care și-au împărtășit poveștile cu POLITICO, trei au spus că au fost aduși cu avionul din Cuba în această vară. Acasă, ei lucrau în domeniul ospitalității, al învățământului și al construcțiilor. Unul dintre ei a spus că avea un trecut militar profesionist. Alți doi au efectuat doi ani de serviciu militar obligatoriu standard.

POLITICO a schimbat numele recruților citați în acest articol.

Fiecare dintre ei a declarat că au fost aduși cu avionul de la Varadero împreună cu alte câteva zeci de bărbați. Pașapoartele lor nu au fost ștampilate la plecare. La intrarea în Rusia, pe cardurile lor de migrație era trecut „turism” ca scop al șederii lor.

Recruții au spus că unii dintre noii sosiți au rămas în urmă la o unitate militară din Ryazan. Însă majoritatea au fost transferați la Divizia 106 Gărzi Aeropurtate. Aceasta este o divizie cu sediul în orașul Tula, în apropiere de Moscova. Ea a fost desfășurată în unele dintre cele mai aprige lupte din Ucraina.

Kievul susține că divizia 106 a fost în mare parte „redusă la îngrășământ” în primele zile ale invaziei, când a încercat să captureze Kievul. În ultimele luni, a fost staționat în jurul orașelor Soledar și Bakhmut, puncte fierbinți din estul Ucrainei.

„Dezertarea este echivalentă cu trădarea”

Un consilier juridic bine cunoscut în cadrul comunității cubaneze din Rusia a declarat pentru POLITICO că a transmis același mesaj dur la zeci de recruți cubanezi care au apelat la el pentru ajutor: „Odată ce ai semnat contractul, dezertarea este echivalentă cu trădarea”.

Când POLITICO a vorbit cu Pedro în Tula, acesta a spus că s-a simțit prins în capcană de decizia sa.

„Am venit aici pentru a le oferi copiilor mei o viață mai bună, nu pentru a ucide”, a spus el, izbucnind în lacrimi. „Nu voi trage nici măcar un glonț”.

El a adăugat că s-a gândit să încerce să evadeze. „Dar unde să mă duc?”

În timp ce Ambasada Cubei la Moscova nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii, guvernul însuși a trimis mesaje contradictorii. La scurt timp după ce Cuba a anunțat că a destructurat rețeaua de trafic de persoane, ambasadorul Havanei la Moscova a declarat pentru agenția de stat RIA că „nu avem nimic împotriva cubanezilor care vor doar să semneze un contract și să ia parte în mod legal la această operațiune”.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Nu este ușor de spus câți cetățeni cubanezi s-au alăturat armatei ruse.