Lumea la zi

Pacea este în Turcia! Erdogan se angajează să caute un dialog între Rusia și Ucraina. „Occidentul, și în special SUA, atacă Rusia”

Erdogan, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Turcia se angajează să caute un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Tayyip Erdogan, citat de presa turcă, care a acuzat Statele Unite și alte țări occidentale că au provocat Moscova.

Radiodifuzorul de stat TRT și alte media l-au citat pe Erdogan: „Occidentul, și în special SUA, atacă Rusia aparent la nesfârșit”, fără a detalia ce a vrut să spună. „Bineînțeles, Rusia dă dovadă de o mare rezistență în fața tuturor acestor lucruri”, a declarat Erdogan reporterilor, citat în timpul unui zbor din Uzbekistan.

Țările occidentale au înarmat Kievul și au oferit alt tip de asistență și au impus, de asemenea, sancțiuni severe Moscovei de la invazia acesteia în Ucraina în februarie.

„Lucrăm la modul de a crea un coridor de pace aici, așa cum am avut coridorul de cereale. Credem că cea mai bună cale pentru acest lucru este o cale de la dialog la pace„, a declarat Erdogan, adăugând că punctul de vedere al Ucrainei ar fi important. Turcia, membră a NATO, a găzduit discuții între delegațiile ucraineană și rusă la începutul acestui an și a încercat să echilibreze criticile sale față de invazie și opoziția față de sancțiuni.

Pacea turcească

Ankara și ONU au intermediat un acord pentru a reporni exporturile de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră în ultimele patru luni. Erdogan a declarat că „ar fi greșit” ca Turcia să propună un interval de timp specific pentru prelungirea acordului dincolo de termenul limită de 19 noiembrie, dar a adăugat că acesta ar trebui să se desfășoare „cât mai mult timp posibil”. Nu au existat încercări publice de reluare a discuțiilor de pace între cele două părți de când inițiativele de încetare a focului de la Istanbul, în primele săptămâni ale conflictului, au eșuat fără progrese, notează Reuters.

Ucraina a negat marți că se află sub presiune occidentală pentru a negocia cu Rusia, dublându-și insistența asupra faptului că discuțiile ar putea avea loc doar dacă Rusia renunță la tot teritoriul pe care îl ocupă de la invazia din februarie.

Rusia a declarat vineri că s-a angajat să atingă obiectivele a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, adăugând că astfel de obiective ar putea fi atinse prin discuții de pace, dar că poziția Kievului înseamnă că organizarea de discuții de pace este imposibilă.