Infofinanciar > Lumea la zi > ONU: „Ordinul de evacuare din Israel dat în octombrie este cel mai mare din Gaza”
Lumea la zi

ONU: „Ordinul de evacuare din Israel dat în octombrie este cel mai mare din Gaza”

Israel si Fasia Gaza Sursa foto Arhiva companiei
sursa foto arhiva companiei

Organizația Națiunilor Unite a declarat marți că ordinul dat de Israel palestinienilor de a evacua zonele Khan Younis și Rafah a fost cel mai mare astfel de edict în Fâșia Gaza de când 1,1 milioane de oameni au fost îndemnați să părăsească nordul enclavei în octombrie.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că ordinul de evacuare de luni se aplică la aproximativ o treime din Gaza, iar estimările inițiale ale Agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) au arătat că aproximativ 250 000 de persoane ar fi putut trăi în prezent în acea zonă.
Dujarric a declarat că „o evacuare de o asemenea amploare nu va face decât să sporească suferința civililor și să crească și mai mult nevoile umanitare”.
„Oamenii sunt puși în fața alegerii imposibile de a fi nevoiți să se mute, unii cel mai probabil pentru a doua sau a treia oară, în zone care abia dacă au spații sau servicii, sau să rămână în zone unde știu că vor avea loc lupte grele”, a spus el.
Războiul din Gaza a început când Hamas a dat buzna în sudul Israelului la 7 octombrie, a ucis 1 200 de persoane și a luat aproximativ 250 de ostatici, inclusiv civili și soldați, care s-au întors în Gaza, potrivit calculelor israeliene, scrie Reuters.