Infofinanciar > Info > Guvernul îți dă banii înapoi. Tot ce trebuie să faci este să ceri bonul fiscal la cumpărături
Info

Guvernul îți dă banii înapoi. Tot ce trebuie să faci este să ceri bonul fiscal la cumpărături

bani pensionarii pensie (Sursă foto: Realitatea)
sursa foto arhiva

Guvernul are în plan implementarea unor noi măsuri. Acestea au un scop clar. O inițiativă va aduce beneficii atât cetățenilor, dar va servi și interesele autorităților. În curând, românii vor putea primii banii înapoi de la stat. Acest lucru va putea fi realizat prin bonul fiscal.

Românii care cer bonul fiscal de la magazine sau pentru anumite servicii, precum coafor sau service auto, vor avea parte de beneficii. Aceștia vor putea primi o parte din bani înapoi de la stat. De asemenea, în unele cazuri, vor primi reduceri de taxe.

Bonul fiscal îți poate aduce bani în plus

Românii vor avea parte de noi beneficii. Guvernul vine cu o nouă măsură prin care cetățenii pot avea parte de o reducere a taxelor. În anumite cazuri, vor fi oferiți și o parte din bani înapoi. Tot ce trebuie să faci este să ceri bonul fiscal.

Această măsură are ca scop combaterea evaziunii fiscale din anumite domenii. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a făcut anunțul în legătură cu această nouă măsură. Sistemul este denumit „credit fiscal” și la momentul de față de află în pregătiri la nivelul Ministerului Finanțelor.

„Un fel de deduceri pe care le-ar avea contribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare. Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 de lei. Ai cerut chitanță, în acel moment pe bonul fiscal ți-a apărut codul numeric personal și în sistemul nostru de evidență fiscală, după CNP, ți se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, a explicat Marcel Boloş.

10% din bani primiți înapoi

Prin prezentarea bonului fiscal, românii vor putea primi 10% din bani înapoi.  Iar sumele primite de cetățenii care cer bonul fiscal nu sunt deloc mici. Pentru cumpărături de 5.000 de lei, românii vor primi înapoi suma de 500 de lei. „Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu”, mai spune Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

Acest sistem a fost realizat după modelul spaniol. „Atunci când cumperi un electrocasnic sau îmbunătățești locuința ta, poţi merge cu acele bonuri care au QR code şi poţi cere o reducere la taxele şi impozitele locale din locuinţă”, spune Leonard Rizoiu, antreprenor.

Bonurile fiscale vor avea cod QR

Pentru ca sistemul să funcționeze, va fi nevoie de o nouă implementare. Mai exact, pe bonurile fiscale vor fi introduse coduri QR.

„În momentul în care scanezi codul QR, odată ce aplicația va fi funcțională, îţi va apărea un mesaj, a fost sau nu înregistrat, şi dacă nu a fost, să ai opțiunea să notifici, să trimiți prin aplicație un semnal către ANAF”, arată Gabriel Biriş, expert fiscal, conform Antena 3 .