Infofinanciar > Lumea la zi > Orașul Rafah devastat. Negocierile pentru încetarea focului continuă
Lumea la zi

Orașul Rafah devastat. Negocierile pentru încetarea focului continuă

Israelul va lansa un asalt terestru asupra orașului Rafah Sursa foto: dreamstime.com
Sursă foto: arhivă

Case distruse, clădiri transformate în moloz și puține semne de viață în afară de focuri sporadice de armă, asta este tot ce se poate vedea acum în unele părți din Rafah. Orașul din sudul Gazei, unde locuiau cândva mai mult de 1 milion de oameni.

Reporterii au avut un acces rar la Rafah săptămâna trecută, când forțele israeliene operau în oraș, în timp ce se intensificau eforturile de negociere a unui acord de încetare a focului care pună capăt luptelor în enclavă și permită eliberarea ostaticilor.

Israelul nu permite jurnaliștilor străini să intre în Gaza în mod independent. Astfel că trupe ale Forțelor de Apărare Israeliene au ghidat instituții americane în enclavă. 

Orașul Rafah devastat

După ce a intrat în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom, situat la colțul dintre Gaza, Israel și Egipt. Un convoi militar a călătorit dea lungul coridorului Philadelphi. Șoseaua a îmbrățișat granița cu gard înalt.

Rafah este acum o coajă goală, cu aproape toate clădirile complet nivelate. Cele care au rămas în picioare sunt pline de focuri de armă de calibru mic și de găuri provocate de focurile de artilerie. Nisipul suflat din deșert și de pe plajă formează dune care dau locului un sentiment de abandon permanent.

La un moment dat, un bărbat și un copil sau uitat pe după perdeaua unei ferestre de la etajul al treilea al unei clădiri distruse. S-au ferit rapid din vedere. Până în urmă cu doar câteva luni, Rafah, care avea o populație de aproximativ 250 000 de locuitori înainte de război. Și-a văzut numărul crescând la peste 1 milion, deoarece mulți au căutat adăpost după ce au fost strămutați.

Mulți și-au făcut case temporare din corturi și din clădiri abandonate. Unii au avut tarabe, în timp ce alții s-au oferit voluntari pentru a ajuta bolnavii și răniții. Sau pentru a oferi programe pentru copiii care se confruntă cu traume.

Orașul dispune de tuneluri subterane

Totul sa schimbat în luna mai, când forțele israeliene au lansat operațiuni în oraș, leau spus oamenilor evacueze și se mute în nord, la Muwasi, în centrul Gazei, pe care IDF a desemnato zonămai sigură.

Acum, o mare parte din Rafah se află în ruine. Iar soldații israelieni au declarat că, în prezent, se concentrează pe încercarea de a bloca tunelurile. Care, spun ei, trec pe sub granița orașului cu Egiptul și care sunt folosite pentru contrabandă și arme.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat reporterilor unele dintre tuneluri au fost capcană. El a spus că părți mari ale orașului au „tuneluri dedesubt”. El a adăugat că unele dintre puțuri „erau în case”.

Armata israeliană a declarat că forțele sale au intrat în a treia fază a operațiunilor sale în Gaza. Deși nu a precizat exact ce presupune aceasta.

Luni, armata a declarat că forțele sale au lansat, de asemenea, noi operațiuni în nord, vizând agenți Hamas și ai Jihadului Islamic în zona orașului Gaza. Acesta a adăugat că trupele acționau pe baza unor informații care indicau prezența „infrastructurii teroriste. A agenților, a armelor și a camerelor de anchetă și detenție, inclusiv în sediul UNRWA”.

Nu sunt informații cu privire la atacuri

Un purtător de cuvânt al UNRWA, agenția Națiunilor Unite pentru refugiați, a declarat nu are nicio informație cu privire la atacuri. UNRWA a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora facilitățile sale sunt folosite de Hamas.

Statele Unite au avertizat în trecut că Israelul nu va putea elimina complet prezența Hamas în Gaza. Deși prim-ministrul Benjamin Netanyahu declarase anterior că acesta este unul dintre obiectivele războiului. Împreună cu eliberarea tuturor ostaticilor.

În altă ordine de idei, se așteaptă ca directorul CIA, William Burns, să se deplaseze săptămâna aceasta la Doha, capitala Qatarului, pentru a lua parte la discuții menite să pună capăt conflictului, a declarat pentru NBC News un înalt oficial al administrației familiarizat cu acest plan.

Oficialii din domeniul sănătății din enclavă spun peste 38 000 de persoane au fost ucise în Gaza de la atacurile Hamas din 7 octombrie, în urma cărora, potrivit Israelului, aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise și alte aproximativ 250 au fost luate ostatice, potrivit nbcnews.