Infofinanciar > Lumea la zi > Opoziția din Taiwan pactizează cu Beijingul. Fostul președinte va face prima vizita în China după 74 de ani
Lumea la zi

Opoziția din Taiwan pactizează cu Beijingul. Fostul președinte va face prima vizita în China după 74 de ani

mediafax.ro
Sursa foto: mediafax.ro

Fostul președinte al Taiwanului, Ma Ying-jeou, va vizita China continentală săptămâna viitoare, prima călătorie de acest fel a unui fost lider taiwanez de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

Ma Ying-jeou, un membru de rang înalt al partidului de opoziție Kuomintang (KMT) din Taiwan, se va afla în China continentală între 27 martie și 7 aprilie, a anunțat duminică fundația sa.

Fostul președinte al Taiwanului va aduce un omagiu strămoșilor săi în provincia Hunan din sud-vestul țării și va conduce o delegație de studenți taiwanezi pentru a interacționa cu omologii din China continentală într-o serie de orașe, potrivit fundației.

Deși călătoria este în aparență una privată, ea este plină de simbolism istoric și vine într-un moment în care tensiunile privind viitorul Taiwanului se adâncesc. Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, nu a controlat niciodată Taiwanul, dar revendică această insulă democratică autonomă ca fiind a sa și a refuzat în mod repetat să excludă posibilitatea de a o cuceri prin forță.

KMT promovează apropierea de Beijing

La sfârșitul Războiului Civil Chinezesc, Partidul Comunist al lui Mao Zedong a preluat controlul asupra Chinei continentale, în timp ce Kuomintangul condus de Chiang Kai-shek a fugit în Taiwan – ambele părți susținând că sunt reprezentanții legitimi ai Chinei în următoarele decenii, până la tranziția Taiwanului spre democrație în anii 1990.

Însă, în ultimele decenii, legăturile dintre Beijing și KMT au devenit din ce în ce mai strânse, o apropiere care a atins apogeul în timpul administrației Ma.

Ma Ying-jeou a fost președinte al Taiwanului între 2008 și 2016, perioadă în care a stabilit legături economice mai puternice între China și insula guvernată democratic, dar a ținut la distanță presiunile Beijingului pentru reunificare. Apropierea sa de Beijing, în special pe plan economic, a declanșat proteste și o reacție majoră a alegătorilor. KMT a pierdut ultimele două alegeri în fața Partidului Democrat Progresist (DPP), care este mult mai sceptic față de Beijing și respinge înțelegerea tacită conform căreia ambele părți recunosc că aparțin „unei singure Chine”, dar cu interpretări diferite a ceea ce presupune acest lucru.

Actualul președinte al Taiwanului merge în SUA

Călătoria istorică a lui Ma Ying-jeou are loc în contextul în care Taiwanul și Statele Unite își intensifică eforturile de a contracara capacitățile militare în creștere ale Chinei.

Călătoria sa va avea loc, de asemenea, într-un moment sensibil din punct de vedere politic. Președintele taiwanez Tsai Ing-wen va face în curând o escală în SUA în drum spre aliații diplomatici din America Latină, a declarat un oficial din cadrul Consiliului pentru afaceri comunitare de peste mări din Taiwan în fața legislatorilor la începutul acestei luni.

KMT a respins să fie caracterizat ca un partid „pro-Beijing”, dar conducerea sa a insistat adesea asupra necesității de a îmbunătăți legăturile cu China. Vicepreședintele KMT, Andrew Hsia, a vizitat Beijingul luna trecută pentru a se întâlni cu liderul principal al Partidului Comunist, Wang Huning. În schimb, Beijingul a întrerupt comunicarea oficială cu guvernul condus de Tsai din Taiwan, conform CNN.