Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie The Washington Post: Plafoanările de preț pentru petrolul rusesc nu sunt ideale. Dar sunt cea mai bună opțiune
Lumea la zi

Opinie The Washington Post: Plafoanările de preț pentru petrolul rusesc nu sunt ideale. Dar sunt cea mai bună opțiune

Petrol rusesc Sursa foto Mediafax
Sursa foto Mediafax

Potrivit Washington Post, plafonarea prețurilor la petrolul rusesc propusă de administrația Biden, cu care Uniunea Europeană a fost de acord miercuri, ar putea părea prea inteligentă doar pe jumătate. Dar merită încercată pentru un motiv simplu: este mai bună decât orice alternativă.

Aceasta este o chestiune sensibilă din punct de vedere al timpului, deoarece ne confruntăm cu un șoc energetic global. OPEC și aliații săi au anunțat, de asemenea, miercuri, că vor reduce producția de petrol, în ciuda rugăminților administrației Biden, ceea ce va duce probabil la creșterea prețurilor la gaze. Plafonarea prețurilor încearcă, de asemenea, să abordeze interdicția Uniunii Europene de a asigura navele care transportă petrol rusesc, care urmează să intre în vigoare în decembrie și care ar fi pus, în esență, un stop dur la majoritatea exporturilor rusești.

Plafonarea prețurilor va modifica interdicția de asigurare, oferind o supapă de eliberare atât de necesară pentru șocul așteptat al ofertei. Schema generală este de a permite asigurătorilor, transportatorilor și finanțatorilor occidentali să faciliteze în continuare exportul de petrol rusesc în întreaga lume, dar numai sub un plafon de preț undeva între 40 și 60 de dolari pe baril pentru țiței (aproape de costul marginal de producție al Rusiei, care este de 40 de dolari). Ideea este dublă: Să se mențină fluxul de petrol rusesc pe piețele globale și, în același timp, să se reducă volumul de venituri care alimentează mașina de război a lui Vladimir Putin.

Nevoia de petrol rusesc

De ce am vrea ca petrolul rusesc să continue să curgă? Ei bine, din păcate, pentru că avem nevoie de el. Adevărul crud este că economia globală se clatină pe marginea recesiunii, iar Europa este deosebit de vulnerabilă la prețurile energiei. Retragerea exporturilor de petrol rusesc ar crea un șoc în ceea ce privește aprovizionarea cu energie care nu numai că ar exacerba dificultățile economice, dar ar zdruncina și unitatea occidentală împotriva războiului Rusiei din Ucraina. Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care ucrainenii au fost de acord cu plafonarea prețurilor: Acesta va afecta veniturile din petrol ale Rusiei fără a arunca economia globală într-o prăbușire, potrivit The Washington Post.

Cu toate acestea, ideea plafonării prețurilor are câteva obstacole serioase. Punerea în aplicare va avea scurgeri. Cumpărători precum China, India și Turcia ar putea încerca să ocolească plafonul prin intermediul asigurărilor și serviciilor de transport maritim neoccidentale sau prin încheierea unor înțelegeri secundare pentru a-i plăti pe ruși în mod indirect. Importatorii de petrol ar putea, de asemenea, să recurgă la o corupție semnificativă și la căutarea de rente. Și, poate cel mai alarmant, Rusia ar putea închide o parte din exporturile sale maritime de petrol în semn de protest.

Dar există motive să credem că nu va fi atât de ușor pentru Rusia să ocolească plafonarea prețurilor. Da, Rusia va găsi modalități de a exporta o parte din petrolul său prin intermediul unor petroliere fantomă, iar China va folosi propriile petroliere și asigurări, evitând serviciile occidentale. Și da, unele țări ar putea fi dispuse să accepte forme alternative de asigurare dezvoltate de Rusia și de alții. Dar dependența extinsă a Rusiei de furnizorii occidentali va fi greu de înlocuit.

De exemplu, Institutul de Finanțe Internaționale estimează că numai petrolierele grecești au reprezentat 55% din capacitatea care a părăsit Rusia între martie și august. În plus, aproximativ jumătate din exporturile maritime de țiței rusesc sunt expediate din porturile rusești din Marea Baltică sau din Arctica, trecând prin strâmtorile daneze sau prin Strâmtoarea Gibraltar și îndreptându-se adesea prin Mediterana și Canalul Suez către destinații precum India. Efectuarea acestei călătorii lungi fără serviciile occidentale va fi extrem de dificilă.

În plus, chiar dacă Rusia găsește o modalitate de a ocoli plafonul de preț pentru majoritatea exporturilor sale, existența plafonului oferă negociatorilor din China, India, Turcia și alte piețe emergente o pârghie semnificativă pentru a determina scăderea prețurilor. Începem deja să vedem această dinamică în joc, de exemplu, în recentele negocieri pe termen lung ale Rusiei cu Indonezia și cu alte țări. În acest sens, politica „funcționează” deja.

Norii economici

În cele din urmă, este puțin probabil ca Rusia să protesteze față de plafonarea prețurilor printr-o reducere semnificativă și susținută a exporturilor sale de petrol. În primul rând, Putin are nevoie de venituri (chiar și la un preț mai mic). Rusia s-a bazat în mod tradițional pe exporturile de petrol și gaze pentru 45% din veniturile bugetului federal, veniturile din petrol fiind de trei ori mai mari decât cele din gaze. Această dependență de petrol a fost doar sporită de decizia Kremlinului de a întrerupe aprovizionarea cu gaze a Europei și de a crește cheltuielile militare pentru mobilizarea și escaladarea în Ucraina.

În plus, Rusia ar putea să își afecteze capacitatea de producție pe termen lung dacă își oprește milioane de barili pe zi. Depozitele rusești sunt limitate și sunt deja în mare parte pline. Nu este ușor să pornești și să oprești puțurile de petrol, în special în Siberia și în nordul Rusiei, unde o astfel de oprire ar putea îngheța și deteriora infrastructura. (Țara a oprit aproape 2 milioane de barili pe zi de producție în timpul pandemiei, dar acest lucru ar putea fi mai greu de reprodus după ce, în sfârșit, producția a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei).

Concluzia este că, într-un moment în care norii economici se întunecă, trebuie să evităm un șoc inutil al aprovizionării cu petrol. Europa se îndreaptă spre o iarnă grea, cu prețuri la gaze și electricitate foarte mari și o recesiune iminentă. Chiar dacă pare de prost gust, găsirea unei modalități de a menține fluxul de petrol rusesc – dar la un preț redus – s-ar putea dovedi esențială pentru a consolida unitatea occidentală și sprijinul pentru Ucraina. Plafonarea prețurilor propusă este cea mai bună opțiune pe care o avem.