Info

Opinie The Guardian: Este Joe Biden un candidat viabil pentru 2024?

nbcnews.com
FOTO:nbcnews.com

Informațiile potrivit cărora anchetatorii Departamentului de Justiție au confiscat vineri mai mult de o jumătate de duzină de documente, unele dintre ele clasificate, de la reședința președintelui Biden inclusiv documente din perioada în care era senator, au zguduit Washingtonul, îngrijorându-i pe unii democrați cu privire la viabilitatea lui Biden ca și candidat în 2024.

Plecarea iminentă a lui Ron Klain, șeful de cabinet al lui Biden, este, de asemenea, citită ca un semn că Biden și administrația sa sunt pe calea cea bună, relansând întrebările dacă președintele în vârstă de 80 de ani ar trebui să candideze din nou.

Dar discuția despre realegerea lui Biden amestecă cinci întrebări diferite. Reporterii, sondajele și experții continuă să le confunde. O viziune lucidă necesită ca cele cinci să fie abordate separat.

1. A făcut Biden o treabă bună până acum?

Răspunsul meu este, în general, da. Nu a reușit să realizeze aproape tot ceea ce și-a propus atunci când democrații au controlat ambele camere ale Congresului, dar democrații au deținut doar o majoritate la limită împotriva unui partid republican din ce în ce mai furibund, iar senatorii Joe Manchin și Kyrsten Sinema au pus obstacole suplimentare.

Realizările lui Biden în ceea ce privește economia, clima, infrastructura și apărarea democrației au fost totuși semnificative mult mai semnificative decât derapajele sale privind retragerea din Afganistan și păstrarea din greșeală a unor documente clasificate.

Deși nu este un orator emoționant sau o prezență publică carismatică, el a dat dovadă de fermitate și hotărâre. Și și-a dotat administrația cu oameni foarte capabili și dedicați.

2. Ar trebui să candideze din nou, dacă dorește?

Aproape sigur. Cu excepția cazului în care un președinte comite acte atât de odioase în primul mandat încât partidul său nu mai poate susține realegerea sa, un președinte în funcție are întotdeauna prerogativa de a candida pentru un al doilea mandat, potrivit theguardian.com.

Bineînțeles, nu există nicio garanție că vor obține o aprobare gratuită pentru nominalizare (amintiți-vă de atacurile senatorilor Eugene McCarthy și Bobby Kennedy împotriva lui Lyndon B. Johnson și de candidatura lui Teddy Kennedy împotriva lui Jimmy Carter). Dar nu văd un adversar democrat serios la orizont. Biden ar trebui să aibă o șansă directă.

3. Dacă nu Biden, atunci cine?

Aceasta este o întrebare capcană, deoarece atâta timp cât Biden spune că va fi candidatul democrat, este puțin probabil ca alți democrați foarte calificați să se identifice. Mai este încă timp pentru ei să o facă dacă Biden se dă la o parte.

Cu doi ani înainte ca aceștia să fie aleși președinți, puțini oameni auziseră de Bill Clinton sau Jimmy Carter. Dar, dacă Biden nu anunță în următoarele șase luni sau cam așa ceva că nu va mai candida, va fi dificil pentru candidații democrați potențial atractivi să câștige suficientă tracțiune pentru a avea o șansă bună în 2024.

4. Va fi Biden cel mai bun candidat pentru a-l învinge pe Trump sau pe oricine altcineva pe care probabil că îl vor nominaliza republicanii, având în vedere vârsta sa?

Aceasta este o decizie foarte dificilă. Anul trecut, un sondaj New York Times/Siena College a arătat că aproape două treimi dintre democrați nu doreau ca Biden să candideze din nou, iar îngrijorările legate de vârsta sa se aflau în fruntea listei. Cei mai tineri au fost chiar mai categorici în privința faptului că Biden este prea bătrân.

Cu siguranță, el l-a învins o dată pe Trump, ceea ce ar sugera că o poate face din nou. Iar un președinte în funcție are multe avantaje față de un președinte neindependent.

Dar Trump va încadra aproape sigur alegerile așa cum Trump încadrează orice altceva, putere versus slăbiciune și va folosi vârsta lui Biden împotriva lui (chiar dacă Trump este cu doar patru ani mai tânăr). Dacă republicanii prezintă un candidat mai tânăr, problema vârstei va fi și mai mare.

5. Va fi un lider capabil al Statelor Unite când va avea în jur de 80 de ani?

Am avut privilegiul de a lucra cu patru președinți și pot să vă spun din experiența și din observațiile mele că munca președinției americane este epuizantă din punct de vedere fizic și mental, chiar și pentru oameni de 40, 50 și 60 de ani.

Dacă va fi reales, Biden va avea 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Acest lucru este profund îngrijorător, având în vedere ceea ce știm despre declinul natural al creierului și corpului uman. Aceasta nu este o prejudecată „ageistă” împotriva celor care au atins astfel de înălțimi de ofilire, ci mai degrabă o înțelegere a faptului că oamenii de peste 80 de ani se ofilesc.