Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie New York Times. Donald Trump nu este invincibil
Lumea la zi

Opinie New York Times. Donald Trump nu este invincibil

Trump depune o cauțiune de 175 de milioane de dolari
Sursa foto: arhiva companiei

În înțelepciunea populară a politicii americane recente, Donald Trump este o figură de o invulnerabilitate herculeană la scandalurile tradiționale. Ceea ce aterizează ca o lovitură paralizantă pentru majoritatea politicienilor nu lasă nicio zgârietură asupra lui Trump, care a deviat fără efort săgețile campaniei prezidențiale din 2016 și nu a plătit niciun preț perceptibil pentru caseta „Access Hollywood”, rasismul său sau incoerența sa generală.

Jamelle Bouie a devenit editorialist de opinie la New York Times în 2019. Înainte de aceasta, a fost corespondent politic principal pentru revista Slate. El își are sediul în Charlottesville, Virginia, și în Washington. Prezentul articol reprezintă opinia sa, scris pentru publicația New York Times.

Puterea lui Trump

Ca tribun al unui popor nemulțumit și „uitat”, spune această înțelepciune populară, Trump își trage puterea din eforturile de a-l trage la răspundere. A încerca să oprești marșul lui Trump înseamnă a-l face mai popular și mai puternic decât era înainte.

Am văzut această viziune despre Trump la lucru în perioada premergătoare primei sale puneri sub acuzare. „De ce încercările democraților de a-l ține în frâu pe Trump prin punerea sub acuzare ar putea face președinția sa mai puternică”, a declarat revista Time în ajunul votului de punere sub acuzare din Camera Reprezentanților în 2019. Am văzut această opinie din nou, în 2021. Asta după ce Trump a fost achitat de Senat în urma celei de-a doua destituiri. „Trump”, scria The Guardian, „a prosperat întotdeauna pe principiul că ceea ce nu îl ucide îl face mai puternic”.

Judecata din prezent

În prezent, Trump este judecat pentru falsificarea unor registre de afaceri în cadrul încercării sale de a suprima informațiile publice despre aventura sa cu Stormy Daniels. Ca parte a cazului împotriva fostului președinte, procurorii statului New York l-au acuzat pe Trump că a condus un efort de a prinde și ucide poveștile care ar fi putut submina candidatura sa la Casa Albă în 2016.

Dacă va fi condamnat pentru oricare dintre cele 34 de capete de acuzare formulate împotriva sa, Trump, primul fost președinte din istoria Americii care este urmărit penal, ar putea fi condamnat la până la patru ani de închisoare. Trump ar putea merge la închisoare chiar acum. Dacă va continua să încalce ordinul de tăcere impus de judecătorul Juan M. Merchan.

În mod ciudat, pe măsură ce procesul se desfășoară și un Trump demoralizat își așteaptă soarta, înțelepciunea populară despre presupusa sa invulnerabilitate a reintrat în fluxul sangvin al discursului nostru politic.

Lucrurile nu merg în direcția dorită de Trump

Să analizăm situația așa cum este ea. În ciuda eforturilor sale, Trump nu a reușit să convoace activitatea populară care semnalează puterea politică. Nu există mulțimi febrile care să ceară dreptate pentru Trump la ușa tribunalului. Nu există nicio mulțime pregătită să facă ravagii în numele lui Trump. Nu că acesta nu ar fi încercat să facă să apară una. Iar publicul larg nu pare să aibă o problemă nici cu procesul, nici cu perspectiva unei pedepse cu închisoarea pentru fostul președinte.

Majoritatea americanilor, 54% în ultimul sondaj realizat pentru NPR și PBS NewsHour, spun că procesul privind banii tăinuiți și alte investigații asupra lui Trump pentru a afla dacă acesta a încălcat legea sunt „corecte”. 42% dintre americani, potrivit unui sondaj CNN publicat luna trecută, spun că comportamentul lui Trump în procesul său din Manhattan a fost „în mare parte nepotrivit”. 25% spun că comportamentul său a fost „în mare parte adecvat”. Și, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din ianuarie, 71% dintre americani, inclusiv 55% dintre republicani, spun că, dacă Trump a încălcat legea, ar trebui să fie urmărit penal. Și, dacă va fi condamnat, să fie condamnat la închisoare.

Dacă ar exista vreun semn că acest proces a fost un avantaj pentru Trump, vreun semn că l-a pus pe un teren mai solid cu publicul votant, l-ați găsi în sondajele naționale. Nu este acolo. Ceea ce vedem, în schimb, este o confruntare constantă între Trump și președintele Biden.

Mai multe dovezi

Există, de asemenea, dovada primarelor prezidențiale republicane. În care alegătorii încă votează. Marți, aproape 22% dintre alegătorii primarelor republicane din Indiana au votat pentru Nikki Haley, care a părăsit cursa în martie. Ea a obținut 16,6% din voturi în alegerile primare din Pennsylvania, cu două săptămâni mai devreme. Procesul, cu alte cuvinte, nu a reușit nici măcar să mobilizeze republicanii disidenți spre purtătorul de cuvânt al partidului și să îi îndepărteze de un contracandidat eșuat.

Nu aveți nevoie de nimic pentru a înțelege imaginea de aici. Ar trebui să fie clară și clară cu ochiul liber. Este rău, pentru perspectivele sale politice, că Trump este în proces. Îi face rău, în fața alegătorilor, să se confrunte cu acuzații de infracțiuni penale într-o instanță de judecată.

Trump nu este invincibil

Trump nu capătă putere cu fiecare încercare de a pune limite asupra comportamentului său. Răspunderea nu îl zdruncină în acțiune politică. Și doar pentru că îi oferiți o scenă, nu înseamnă că va exista o performanță premiată. Trump nu a fost ajutat de niciuna dintre destituirile sale și nu există niciun motiv pentru a crede că un proces și o condamnare se vor desfășura altfel.

Din 2015, a existat această dorință puternică de a-l face pe Trump mai complicat decât este. Ca și cum puterea și influența sa ar însemna că trebuie să aibă profunzime și substanță. Dar el nu are. Trump este un bătăuș glorificat. Și, ca toți bătăușii, se ofilește în fața oricui este dispus să se ridice și să spună nu, transmite nyt.com