Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie Al Jazeera: „De la râu la mare” și decolonizarea viitorului nostru colectiv
Lumea la zi

Opinie Al Jazeera: „De la râu la mare” și decolonizarea viitorului nostru colectiv

gaza (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto dreamstime.com

Adevărata libertate între râu și mare poate fi obținută doar prin eliberarea de colonialismul de colonizare și de statul-națiune. „De la râu la mare, Israelul va fi liber”. OK, nu așa ar trebui să fie, nu-i așa? Dar în acest moment de război și de moarte în masă, această propunere merită să reflectăm asupra ei. Gaza nu poate fi liberă fără ca Israelul – sau cel puțin israelienii – să fie liberi. Adevărata libertate între râu și mare poate fi obținută doar prin eliberarea de lanțurile colonialismului de colonizare. Trebuie amintite și limitele înguste ale statului-națiune.

Înainte de a explica mai departe, permiteți-mi să intru în dezbaterea actuală cu privire la sloganul „de la râu la mare”. Atunci când majoritatea israelienilor și un număr semnificativ de palestinieni, aud sintagma „de la râu la mare”, și-o imaginează în termeni exclusiviști. Acest lucru nu este surprinzător.

„De la râu la mare”, unde este Gaza?

Înțelegerea cu sumă zero a statului-națiune a fost identitatea comunitară determinantă timp de cel puțin patru secole. Logica sa este pe cât de simplă, pe atât de violentă. Dacă acest teritoriu aparține grupului meu, nu poate aparține grupului tău. Nu toate identitățile și politicile fiecărei țări se bazează pe această logică. Totuși, multe dintre ele o fac. Chiar și țările cu o lungă tradiție de toleranță intercomunitară pot vira rapid spre șovinism.

Dinamica este și mai clară în societățile coloniale. Aici, comunitatea de coloniști trebuie să cucerească teritoriul și să supună sau să expulzeze populația indigenă pentru a-și construi propria societate. Genocidul este, de cele mai multe ori, o experiență centrală a acestui proces.

Israelul este, bineînțeles, societatea colonială de colonizare prin excelență. Totuși, este, de asemenea, una al cărei impuls maximalist nu a fost încă realizat. Palestinienii nu au fost reduși la o minoritate mică și ușor de gestionat. Aceasta diferă de soarta indigenilor americani și australieni.

Având în vedere violența inerentă colonialismului, rezistența indigenilor a fost imaginată în mod natural de către societățile de colonizare ca fiind imaginea în oglindă a impulsurilor și politicilor lor eliminatorii. Noi vrem să dispară și vom comite orice violență este necesară pentru a atinge acest obiectiv. Deci ei trebuie să vrea și să facă la fel. Nu este surprinzător faptul că, atunci când rezistența ia forma violenței în masă, așa cum s-a întâmplat la 7 octombrie, această imaginație este puternic întărită.

Războiul dintre Israel și Gaza

În acest context, atunci când majoritatea israelienilor sioniști și a susținătorilor Israelului aud fraza „De la râu până la mare, Palestina va fi liberă”, ei aud „un apel la violență genocidară pentru a distruge statul Israel și poporul său pentru a-l înlocui cu un stat palestinian care se va extinde de la râul Iordan până la Marea Mediterană”. Faptul că unii palestinieni, în special Hamas, s-au aplecat puternic asupra unei conotații exclusiviste violente a frazei nu face decât să întărească ideea.

Dar Hamas nu a reprezentat niciodată majoritatea palestinienilor,. Acest lucru este în ciuda eforturilor concertate ale mișcării și ale guvernelor israeliene succesive (din motive foarte diferite) de a-i ridica statutul. Popularitatea sa în Gaza, dacă nu și controlul asupra acesteia, scăzuse semnificativ înainte de atacul din 7 octombrie.

În acest amestec profund disfuncțional intră reprezentanta Rashida Tlaib. Aceasta este în prezent singurul membru american de origine palestiniană din Congresul Statelor Unite. Alături de colega sa Ilhan Omar și de alți membri ai „Brigăzii”, ea a fost singura voce politică națională care a pledat fără ezitare pentru drepturile palestinienilor.

Pentru marea majoritate a colegilor ei din Congres și pentru majoritatea celor care se descriu ca fiind „pro-Israel”, utilizarea de către Tlaib a sloganului „de la râu la mare” a marcat-o permanent ca fiind un dușman al Israelului. Acesta a fost motivul pentru care, la 6 noiembrie, ea a fost cenzurată oficial de către Camera Reprezentanților.

Fiecare face legea „de la râu la mare”

Bineînțeles, palestinienii nu sunt singurii care susțin un discurs „de la râu la mare”. Aceasta a fost mai mult sau mai puțin politica oficială a statului israelian încă din 1967. Atunci când a ocupat Cisiordania, Gaza și Platoul Golan. De atunci, fiecare guvern israelian a făcut presiuni pentru extinderea așezărilor israeliene ilegale în teritoriile ocupate. Astfel, a fost făcută imposibilă soluția celor două state cu mult înainte de începerea procesului de pace de la Oslo.

În cadrul spațiului politic israelian ideea de a împărți pământul cu palestinienii în mod egal nu a fost niciodată pusă pe masă.

Problema cu care s-a confruntat Israelul a fost că populațiile indigene rareori, dacă nu chiar niciodată, se duc cu blândețe în noaptea cea bună. Fondatorul sionismului revizionist Ze’ev Jabotinsky nu ar fi fost în dezacord cu argumentul lui Tlaib imediat după atacul Hamas.

Cu exact un secol în urmă, în manifestul său din 1923, Zidul de fier, el a pledat pentru o putere evreiască copleșitoare pentru a transforma Palestina de la râu la mare într-un etnostat evreiesc tocmai din cauza inevitabilității rezistenței palestiniene.

Indiferent de partea cui se află cineva, atâta timp cât înțelegerea discursului „de la râu la mare” este filtrată prin prisma statului-națiune inerent colonial, imaginația cuiva cu privire la alte posibilități va fi extrem de limitată. Iar o imaginație mult mai expansivă este exact ceea ce este cel mai disperat necesar astăzi. Aceasta se aplică nu numai pentru a stabili libertatea, dreptatea și pacea pentru toți locuitorii Palestinei/Israelului în mijlocul ororii actuale. Aceasta se aplică și pentru a aborda nenumăratele probleme existențiale ale umanității. Aici, ocupația israeliană este adânc înrădăcinată.

Libertate, drepturile omului și pace 

În acest sens, argumentul lui Tlaib a fost reluat de nenumărați activiști palestinieni și de aliații lor, inclusiv de mulți evrei. „De la râu la mare” este un apel aspirațional la libertate, drepturile omului și coexistență pașnică, nu la moarte, distrugere sau ură”. Aceasta reprezintă o imaginație radical postnaționalistă a viitorului în Palestina și Israel. De fapt, este una pe care palestinienii aflați în prima linie a ocupației o pun în practică, chiar dacă timid și împotriva unei forțe copleșitoare, de zeci de ani. Acest lucru va fi susținut de oricine este angajat în activități de solidaritate în teritoriile ocupate.

Să împarți o masă comună în Nabi Saleh sau Bil’in, Atwani sau Valea Iordanului după o zi petrecută plantând sau recoltând măslini, ducând copiii la școală, înfruntând coloniștii israelieni, buldozerele sau gazele lacrimogene – și acum să lupți zilnic împreună în SUA și în tot Occidentul, înseamnă să repeți o experiență comună cu Freedom Riders, cu Congresul Național African multirasial și cu alții care au luptat pentru libertate.

Solidaritatea intercomunitară și acțiunea comună pentru un viitor comun au fost esențiale pentru toate aceste lupte. Acestea au împins la imaginarea unor posibilități de împărțire a pământului, a resurselor și a puterii care păreau anterior naive, exagerate sau chiar periculoase.

Gaza este, de fapt, victima unor mize ce sunt departe de Orient

În fiecare zi, din ce în ce mai mulți evrei și alte persoane se alătură palestinienilor. Aceștia provoacă exact genul de „necazuri bune” care au ajutat anterior să pună capăt – oricât de imperfect – apartheidului în America și Africa de Sud și dominației coloniale oficiale în sudul lumii.

Există o conștientizare din ce în ce mai mare, în special în rândul tinerilor, a faptului că mizele din Gaza se extind dincolo de Palestina și Israel. Acestea reprezintă liniile de front ale unei bătălii pentru viitor. Sunt linii pentru posibilitatea ca omenirea să nu fie înghițită de o violență și o inegalitate tot mai mari. În același timp, ne îndreptăm spre amenințări tot mai mortale la adresa supraviețuirii noastre colective.

Pentru cei care sunt încă prinși în capcana unor identități binare și în siguranță într-un sistem capitalist global din ce în ce mai psihopat, o Palestină liberă de la un râu la altul – de fapt, o lume cu adevărat liberă, egală și durabilă – rămâne o propunere de neconceput.

Dar, după cum confirmă ultimul val de violență, Israelul nu poate fi liber până când Palestina nu este liberă. Prețul acestei libertăți este o decolonizare reală. Acest lucru înseamnă crearea unei ordini politice. Aceasta este indiferent de numele sau de forma acesteia. Toți oamenii care trăiesc între râul Iordan și Marea Mediterană să beneficieze de aceleași drepturi și libertăți fundamentale.

În fața ororilor din Gaza, ar trebui să lucrăm pentru a încuraja o decolonizare reală nu doar în Israel/Palestina, ci la nivel global. Acest lucru ar trebui făcut înainte ca violența să ne cuprindă pe toți, conform aljazeera.com.