Infofinanciar > Lumea la zi > Operațiune de succes: Israel a folosit un nou sistem de apărare antiaeriană împotriva rachetelor din Gaza
Lumea la zi

Operațiune de succes: Israel a folosit un nou sistem de apărare antiaeriană împotriva rachetelor din Gaza

Operațiune de succes: Israel a folosit un nou sistem de apărare antiaeriană împotriva rachetelor din Gaza
sursă foto dreamstime

Într-o etapă importantă, sistemul israelian de apărare antiaeriană David’s Sling și-a demonstrat eficiența operațională prin interceptarea cu succes a unei rachete provenind din Fâșia Gaza pe 10 mai.

Acest eveniment marchează prima interceptare reală a sistemului, demonstrând capacitatea acestuia de a contracara amenințările aeriene în scenarii de luptă reale.

Ca răspuns la o ofensivă israeliană care a început în primele ore ale zilei de 9 mai, teroriștii au tras trei rachete spre Tel Aviv în jurul orei 14:20. Una dintre aceste rachete a fost interceptată de sistemul de apărare aeriană David’s Sling.

286 de rachete au fost lansate spre Israel pe 10 mai

Potrivit Forțelor de Apărare Israeliene, în total 286 de rachete au fost lansate spre Israel în după-amiaza zilei de 10 mai. Dintre acestea, peste 60 au fost interceptate cu succes de sistemul de apărare Iron Dome. În timp ce trei rachete au lovit zone populate, cele mai multe au căzut scurt în Gaza sau au aterizat în spații deschise.

Dintre rachetele lansate spre Tel Aviv, celelalte două au aterizat în zone deschise, inclusiv în mare, fără a provoca pagube semnificative sau victime. Forțele de apărare israeliene (IDF) au emis ulterior o declarație prin care au confirmat utilizarea cu succes a sistemului de apărare antiaeriană David’s Sling. Se anticipează că sistemul de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune David’s Sling va acoperi o lacună crucială în arsenalul de apărare antirachetă al Israelului.

Acesta completează actualul sistem Iron Dome cu rază scurtă de acțiune și sistemul Arrow cu rază lungă de acțiune, conceput special pentru a intercepta rachete balistice.

Odată cu adăugarea sistemului David’s Sling, Israelul urmărește să își îmbunătățească capacitățile defensive generale prin furnizarea de capacități de interceptare eficiente împotriva amenințărilor cu rază medie de acțiune.

Introducerea sistemului Iron Dome în urmă cu peste un deceniu a avut un impact semnificativ asupra dinamicii conflictelor dintre Israel și Gaza. Acesta a devenit principala armă defensivă împotriva atacurilor cu rachete provenite din Gaza sau Liban, inclusiv a celor lansate la distanțe medii.

Cu toate acestea, odată cu recenta desfășurare cu succes a sistemului David’s Sling, există acum un strat suplimentar de apărare antiaerian pentru a face față amenințărilor cu rază medie de acțiune, consolidând și mai mult capacitățile defensive ale Israelului.

Exercițiul din 2020 a sistemului David`s Sling

În 2020, Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au efectuat un exercițiu important care a prezentat o nouă versiune a sistemului David’s Sling.

În timpul exercițiului militar, sistemul de apărare antirachetă a fost testat atât împotriva rachetelor balistice, cât și a rachetelor de croazieră, acestea din urmă fiind o țintă deosebit de dificilă din cauza manevrabilității lor.

În 2018, Israelul s-a confruntat cu un eșec atunci când sistemul de apărare antiaeriană David’s Sling nu a reușit să intercepteze rachete lansate din Siria. Armata israeliană a dezvăluit că problemele tehnice au împiedicat sistemul de apărare să intercepteze eficient rachetele. Motivele tehnice exacte din spatele eșecului nu au fost dezvăluite din motive de securitate.

La momentul respectiv, armata a declarat că lecțiile învățate din prima utilizare operațională a David’s Sling vor fi încorporate în sistemul de apărare aeriană, relatează EurAsian Times.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.