Infofinanciar > Lumea la zi > OPEC+ reduce producția de petrol în ciuda presiunilor SUA! Prețul aurului negru va crește în perioada următoare
Lumea la zi

OPEC+ reduce producția de petrol în ciuda presiunilor SUA! Prețul aurului negru va crește în perioada următoare

cnbc.com
FOTO: cnbc.com

Membrii organizației mondiale OPEC+, reuniți la Viena, s-au pus de acord în privința reducerii producției de petrol, în condițiile în care piața este deja afectată în ciuda faptului că Statele Unite, alături de alte țări, exercită presiuni asupra principalilor producători de țiței pentru a pompa mai mult petrol.

Producători mondiali de combustibili, prin decizia pe care au luat-o miercuri în cadrul întrunirii de la Viena, ar putea crea premisele unui scenariu în care barilul de petrol să revină de la 90 de dolari cât este în momentul de față, la 120 de dolari, cât era cotat în urmă cu mai puțin de 120 de zile.

OPEC+ se teme de o recesiune economică globală

Decizia OPEC+ are la bază temerea potrivit căreia pe fondul creșterii ratelor dobânzilor și a consolidării moendei americane ar putea duce la o nouă recesiune economică globală. În aceste condiții, analiștii sunt de părere că Statele Unite vor încercă să elibereze o cantitate impersionantă de petrol din stocurile pe care le are la dipoziție pentru a încerca să contracareze acțiunile OPEC+.

Potrivit agenției de presă Reuters Statele Unite au făcut presiuni în mod constant asupra principalelor țări exportatoare de petrol să nu reducă producția aurului negru, motivând că o asemenea decizie este nesustenabilă.

Sursele citate de agenția de presă amintită anterior au declarat că încă este neclar dacă scăderea producției de petrol include și reduceri voluntare suplimentare din partea unor membri precum Arabia Saudită sau dacă ar putea include subproducția existentă a grupului.

În luna august a acestui an producția OPEC+ se afla sub pragul minim de producție cu un volum de 3,6 milioane de barili. Analiștii de la Citi, cea mai importantă bancă globală, au declarat că ” Prețurile mai mari ale petrolului, dacă vor fi determinate de reduceri considerabile ale producției, ar irita probabil administrația Biden înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA”.

Producția de petrol OPEC+ au scăzut în luna septembrie cu 4,1 milioane de barili

În același timp, incertitudinea continuă să marcheze speculațiile privind creșterea economiei mondiale, și, ca atare, a consumului de petrol. Totodată, probleme sunt și la punctul terminus al ciclului de producție-livrare a petrolului, respectiv la furnizare.

Agenția de analiză energetică Kpler a estimat că principalii producători de petrol adunați în organizația OPEC+ au extras cu 4,1 milioane de barili mai puțin față de obiectivul stabilit pentru luna septembrie, potrvit hotnews.ro

OPEC+ nu are capacitatea necesară să îndeplinească cotele de producție actuale, iar din cele 23 de state membre ale cartelului mondial al țărilor producătoare de petrol doar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au posibilitățile de a spori producția aurului negru.

Potrivit analiștilor decizia grupului G7, care adună laolaltă statele cele mai bogate, de impune plafonarea prețului  petrolului rusesc dublată de planurile Uniunii Europene de a proceda identic, au avut ca efect consolidarea alinaței între OPEC și Rusia. De partea cealaltă producătorii consideră că acest plafon reprezintă un precedent periculos al țărilor consumatoare în încercarea acestora din urmă de a controla prețurile.