Lumea la zi

Oleksii Arestovici, fost consilier al lui Volodimir Zelenski, declarații controversate după demisie: „Foarte puțin probabil ca Ucraina să câștige războiul”

Soldați ucraineni
Sursă foto: ZDG.md

Oleksii Arestovici, fost consilier al președintelui  Volodimir Zeleski până săptămâna trecută, când a fost obligat să demisioneze după o declarație greșită preluată de propagandiștii ruși, a venit cu o serie de previziuni sumbre cu privire la șansele de victorie ale Ucrainei în războiul pornit de Rusia acum 11 luni. Fostul oficial consideră că „este foarte puțin probabil” ca Ucraina să câștige în fața Moscovei ținând cont de desfășurarea actuală de forțe.

După ce a transmis greșit săptămâna trecută că un bloc de locuințe distrus de rachetele rusești în Dnipro, soldat cu moartea a 40 de persoane, ar fi fost de fapt dărâmat de rachetele de interceptare ucrainene, ca apoi să revină asupra declarațiilor și să fie contrazis de armată, Oleksii  Arestovici a venit cu noi cuvinte controversate, eliberat fiind de constrângerile funcției oficiale pe care o avea în cabinetul președintelui Volodimir Zelenski.

Fostul consilier prezidențial spune că Ucraina nu are șanse să câștige războiul

Oleksii Arestovici spune că în prezent este o persoană neoficială, motiv pentru care poate spune ce vrea. Acest atrage atenția că în timp ce lumea crede că Ucraina va câștiga războiul el este de părere că acest lucru este foarte puțin probabil începând cu data de 14 ianuarie. Mai mult, el sprijină afirmațiile președintelui polonez Andrzej Duda care declara zilele trecute că nu se știe dacă Ucraina va mai supraviețui ca țară.

„Acum sunt o persoană neoficială, pot să spun ce vreau. Dacă lumea crede că vom câștiga, cu siguranță, războiul, eu vreau să spun că este foarte puțin probabil. Din 14 ianuarie nu mai este așa. Credeți că declarația făcută de președintele polonez Duda – că nu se știe dacă Ucraina va supraviețui ca țară – a reprezentat doar niște vorbe în vânt? Sau spunea despre asta pe baza unor informații?”, a declarat fostul consilier prezidenția Oleksii Arestovici.

Postul de televiziune Antena 3 CNN a preluat declarația fostului consilier al lui Volodimir Zelenski și a discutat-o în cadrul unei emisiuni. Realizatorul Adrian Ursu a explicat că nu știe câtă dreptate are fostul oficial ucrainean, dar a atras atenția că el este cel care a prevăzut invazia rusă încă din anul 2019, practic cu trei ani înainte de izbucnirea războiului.

„Nu știu câtă dreptate are domnul Arestovici și dacă a avut dreptate Zelenski să-l ‘zboare’. Însă îmi amintesc că Arestovici este cel care a spus că războiul va începe în 2022. A prevăzut asta în 2019. Am vrut să amintesc cine este personajul”, a explicat moderatorul Adrian Ursu la Antena 3 CNN.

Ce a declarat președintele Poloniei privind situația din Ucraina

Oleksii Arestovici și-a bazat propriile declarații pe un anunț făcut de președintele Poloniei, Andrzej Duda, în data de 14 ianuarie în care a vorbit despre eforturile aliaților occidentali de a se pune de acord cu privire la furnizarea de armament greu Kievului, mai ales tancuri, asta în perspectiva unei noi ofensive terestre ruse care se anunță să demareze în perioada imediat următoare.

„În următoarele săptămâni sau luni vom ști dacă Ucraina va supraviețui. Depinde de noi dacă Ucraina va rămâne parte integrantă a lumii libere și democratice”, spunea președintele Poloniei.

Mai mult, la Forumul de la Davos, liderul de la Varșovia a atras atenția că armata rusă nu fost slăbită de război pe cât se crede în Occident și că se pregătește pentru o nouă ofensivă, având încă la dispoziție mii de tancuri și vehicule blindate de infanterie din perioada sovietică. Între timp, aliații nu s-au pus de comun acord pentru a sprijini Ucraina cu armament greu, mai ales tancuri din Germania.

Mircea Badea susține declarațiile lui Oleksii Arestovici

De asemenea, moderatorul emisiunii În gura presei, Mircea Badea, se teme că obiectivul lui Putin în prezent este să distrugă Ucraina, asta după sprijinul susținut al NATO pentru această țară.

„Mi-e teamă că agenda lui Putin s-a modificat dramatic. Avea Putin o altă agendă când a început nenorocirea. El a estimat greșit susținerea NATO pentru Ucraina. Nu s-a așteptat ca NATO să susțină în acest fel Ucraina. Oricare ar fi fost agenda lui inițială, mi-e teamă că agenda lui în prezent este distrugerea Ucrainei”, a transmis și Mircea Badea în cadrul unei emisiuni.