Infofinanciar > Info > Olanda, cea mai bine conectată din punct de vedere comercial. Unde se situează România în acest clasament
Info

Olanda, cea mai bine conectată din punct de vedere comercial. Unde se situează România în acest clasament

globalizare hbr.org
sursa hbr.org

Un studiu DHL arată că Olanda este țara cea mai bine conectată din punct de vedere comercial. Se trece printr-un proces ce ar putea fi numit „reglobalizare”. DHL a realizat un clasament al țărilor care sunt cel mai bine conectate la nivel global. Primul loc a fost ocupat de Olanda, fiind astfel clasată ca cea mai globalizată țară din lume, în această cercetare.

Nu se poate observa o trecere de la globalizare la regionalizare în acest moment, în ciuda problemelor apărute și a crizelor la nivel mondial precum pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina. Tendința este mai degrabă de transformare a globalizării la nivel de concept cunoscut în prezent, la ceea ce s-ar putea numi „reglobalizare”.

Se observă o încetinire a creșterii economice globale 

Volumul comerțului mondial cu bunuri a ajuns, la jumătatea anului 2022, la un nivel cu circa 10% peste cel din anul anterior pandemiei, adică 2019, comerțul cu servicii depășind și el anul trecut nivelurile pre-pandemie.

În 2023, se va observa o încetinire a creșterii comerțului, lucru care are la nivel de cauză creșterile economice globale mai lente, prezintă estimările legate de acest an. Aceste concluzii sunt enunțate de Indexul Global al Conectivității din anul 2022, lansat de grupul DHL, în cadrul unui eveniment organizat în Dubai.

„Călătoriile internaționale au scăzut în 2020 și 2021 cu aproximativ 70% fată de 2019 și au continuat trendul descendent și în 2022, cu o scădere de 37% fată de 2019. Totuşi, comparativ cu 2021 se vede o dublare. Organizația Mondială a Turismului din cadrul ONU preconizează că, în 2023, numărul persoanelor care călătoresc în țări străine va fi mai mic decât nivelul pre-pandemie cu un procent cuprins între 5 și 20% „, se precizează în raport.

Tendință de regionalizare, la polul opus al globalizării

Lăsând deoparte pandemia, războiul din Ucraina are o mare importanță la nivelul dinamicii globale. În această direcție, oficialii DHL afirmă că a fost pusă problema unei tendințe de regionalizare, opusă ideii de globalizare, care a dominat în ultimii ani Raportul DHL subliniază că un astfel de trend nu este vizibil în acest moment .

„Deglobalizarea este un mit, nu se vede deocamdată o trecere la regionalizare. Putem vorbi mai degrabă despre o tendință de reglobalizare”, a spus John Pearson, CEO-ul  DHL Express, în cadrul unui eveniment derulat la DHL Innovation Center, în Dubai.

S-a realizat un studiu de către DHL, care surprinde un clasament al țărilor cel mai bine conectate din lume, primul loc fiind ocupat de Olanda. Astfel, Olanda devine cea mai globalizată țară din lume. România se situează pe poziția 49, imediat sub Brazilia, care ocupă locul 48, dar deasupra statului Brunei, de pe poziția 50. România a urcat opt poziții, față de raportul din ediția anterioară. Acesta a avut la bază 171 de țări și teritorii analizate.

Prin astfel de studii, DHL colectează date privind globalizare comerțului, a capitalului, a informațiilor și a fluxurilor de oameni, oferind astfel oamenilor de afaceri și factorilor decizionali politici, informații despre starea și traiectoria globalizării.

Materialul a apărut în ediția publicată a Ziarului Financiar de joi, 16 martie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.