Infofinanciar > Info > După ce a primit tancurile mult dorite, Zelenski cere și avioane de luptă F-16! Germania a zis pas
Info

După ce a primit tancurile mult dorite, Zelenski cere și avioane de luptă F-16! Germania a zis pas

romaniatv.net
FOTO:romaniatv.net

La scurt timp după ce statele aliate au hotărât să trimită Ucrainei cele mai moderne tancuri, Ucraina a solicitat și avioane de luptă. Doar că, de data asta, Volodimir Zelenski s-a lovit de refuzul categoric al Berlinului.

În urma unor presiuni uriașe, Germania a decis să trimită Kievului cele mai noi tancuri pe care le are în dotare în momentul de față, Leopard 2, însă, Kievul consideră că aceste noi arme sunt insuficiente în fața gigantului rus, condus de Vladimir Putin prin urmare, a cerut statelor occidentale avioane de luptă. Berlinul a respins categoric aceste solicitări.

Olaf Scholz: ”În niciun caz nu vom trimite trupe terestre”

”În niciun caz nu vom trimite trupe terestre. Am spus că nu va exista o implicare directă a soldaților NATO în războiul din Ucraina. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum și nu se va întâmpla nici în viitor. Și toată lumea se poate baza pe asta”, a subliniat Olaf Scholz.

„Acest lucru a fost spus încă de la început, nu numai de mine, ci și de președintele american. Iar împreună, aceste cuvinte ar trebui să aibă probabil o mare greutate, completează cancelarul german. Ministrul german de Apărare, Boris Pistorius, a făcut o serie de precizări despre furnizarea avioanelor de luptă pentru a limita acțiunile expansioniste ale Federației Ruse.

„ Cred că acest lucru iese din discuție. Avioanele de vânătoare sunt sisteme mult mai complexe decât tancurile de luptă, au o autonomie de zbor și o putere de foc mai semnificativă. Cu aceasta ne-am cufunda în adâncimi față de care aș fi foarte precaut”, a transmis Pistorius în cadrul unui interviu acordat pentru Suddeutsche Zeitung, redat de stirileprotv.ro.

Olanda ar fi de acord cu livrarea avioanelor F-16

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe ucrainenan, a precizat la puțin timp după informațile apărute în presă conform cărora ucraina va primi tancurile de luptă din Germania și SUA, că ”prietenii” Ucrainei lucrează la furnizarea de avioane de luptă F-16.

În aceste condiții, cancelarul german Olaf Scholz, a declarat că Germania se opune furnizării atât a avioanelor de luptă cât și a trupelor terestre. Pe de altă parte, șeful diplomației Olandeze, Wopke Hoekstra, a lăsat de înțeles că Olanda ar fi de acord cu livrarea avioanelor F-16 în cazul în care Kievul ar solicita acest lucru.

Deputatul Sjoerd Sjoerdsma de la D66 a cerut guvernului să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie și avioane de luptă F-16 în timpul dezbaterii. Vopke Hoekstra a declarat că guvernul este potențial pregătit să discute o astfel de cerere din partea Ucrainei. Nu au existat explicații mai detaliate din partea ministrului afacerilor externe.

Acesta a mai precizat că nu există „niciun tabu” în ceea ce privește furnizarea de arme obișnuite și că tot ceea ce este furnizat de Olanda este furnizat la cererea Ucrainei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.