Infofinanciar > Lumea la zi > Oficialii suedezi avertizează! Vladimir Putin este cu ochii pe insula Gotland
Lumea la zi

Oficialii suedezi avertizează! Vladimir Putin este cu ochii pe insula Gotland

Suedia Sursă foto Unsplash.com
Sursa foto: arhiva companiei

Liderul rus Vladimir Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland. Avertismentul vine din partea șefului apărării din Suedia, Micael Bydén.

Gotland este cea mai mare insulă din Suedia și comparabilă ca mărime cu cel mai mic stat american Rhode Island. Ea este situată strategic în mijlocul Mării Baltice – între Stockholm și exclava rusă Kaliningrad.

Extinderea apelor teritoriale

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți, 21 mai,  un plan de extindere a apelor teritoriale ale țării în Marea Baltică. În apropiere de granița maritimă cu Lituania și Finlanda. Prin aceste informații el a generat îngrijorarea internațională.

„Sunt sigur că Putin are chiar ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obține controlul asupra Mării Baltice”, a declarat Bydén, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, pentru ziarele rețelei editoriale germane RND.

„Dacă Rusia preia controlul și sigilează Marea Baltică, ar avea un impact enorm asupra vieții noastre. În Suedia și în toate celelalte țări riverane Mării Baltice. Nu putem permite acest lucru”, a declarat Bydén. „Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin. Unde acesta îi îngrozește pe membrii NATO.”

Prezența navelor petroliere rusești

Navele petroliere rusești din umbră au fost o prezență recentă în zona economică exclusivă a Suediei, în largul coastei estice a insulei Gotland. Flota estimată la 1.400 de nave operează în afara sectorului maritim oficial. Și nu face parte în mod oficial din nicio forță armată, astfel încât NATO are puțină putere de acțiune. Luna trecută, Suedia a declarat că Comisia Europeană va analiza modalitățile de abordare a flotei petroliere din umbră a Rusiei în următorul său pachet de sancțiuni.

După ce a fost demilitarizată în 2005, Suedia a reintrodus trupe permanente în Gotland în 2016, în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Suedia a devenit, de asemenea, cel mai nou membru al NATO în martie. Ceea ce înseamnă că este acoperită de garanția articolului 5 al alianței, conform căruia toți ceilalți membri vin în apărarea celuilalt dacă sunt atacați.

Dar acest lucru nu l-a împiedicat prea mult pe Putin să se oprească din a provoca vecinii Rusiei din zona baltică.

„Dacă Putin invadează Gotlanda, el poate amenința țările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice”, a declarat Bydén, informează politico.eu