Infofinanciar > Info > Ofertă: plătești trei, cumperi una! Cât de posibilă este o creștere a facturilor la gaze și de când se va întâmpla acest lucru
Info

Ofertă: plătești trei, cumperi una! Cât de posibilă este o creștere a facturilor la gaze și de când se va întâmpla acest lucru

facturi la gaze - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

Compania Engie este cel mai mare furnior de gaze al naturale pentru populație din România. Firma a trimis, zilele acestea, noi oferte către clienții cărora urmează să le expire contractul, noul preț al gazelor fiind de trei ori mai mare decât nivelul celui actual. Totuși, Engie spune că că, până la sfârșitul lunii martie din anu 2023, facturile pentru graze sunt plafonate la un preț mai mic, dar efectul scumpirilor se va simți la anul, de la 1 aprilie.

Ca o comparație, actuala ofertă arată așa: prețul pentru gaze naturale este de 0,175 lei/kWh fără TVA, costul transportului este de 0.009 lei/kWh, iar cel de distribuție este de 0.03013 lei/kWh. Astfel, cu tot cu TVA, la actuala ofertă, clienții plătesc 0,25481 lei/kWh. Oferta cea nouă care începe de la 1 iulie se prezintă în felul următor: valoarea gazelor naturale: 0,532 lei/kWh, transportul costă 0,012 lei/kWh iar distribuția 0,03232 lei/kWh. Acest lucru duce la un preț, cu tot cu TVA, de 0,68582 lei/kWh.

Cum argumentează Engie această scumpire

Practic, prețul valabil de la 1 iulie este de 3 ori mai mare decât cel din cadrul actualei oferte. Compania specifică faptul că perioada de aplicare a acestei oferte-tip, mai precis perioada de timp în care acest preț se aplică, este de 9 luni.

Engie, reamintește că acest lucru se întâmplă fiindcă prețul final facturat al gazelor naturale pentru clienții casnici se plafonează la maxima valoare de 0,31 lei/kWh în intervalul 1 aprilie 2022-31 martie 2023, potrivit OUG nr.27/2022, art. 1 (2), lit. a). Fapt care include următaorele: partea de furnizare, componenta de achiziție, taxe și tarife, printre care și TVA-ul.

În cazul în care statul român nu o să prelungească această schemă de plafonare și nu vor compensa facturile, de la 1 aprilie 2023, clienții companiei Engie o să plătească de trei ori mai mult.

Argumentul celor de la Engie a fost faptul că, în ultima vreme, piața gazelor naturale și a energiei electrice sunt extrem de volatile, atât la nivel național, cât și european. Cât despre războiul din Ucraina, acest lucru nu face decât să amplifice acest fenomen și face disponibilitatea surselor de gaze pentru iarnă să fie un subiect imprevizibil.

Conform Economedia, Engie România declară că : „Aceste condiții de piață, cu niveluri de preț de achiziție record, sunt reflectate în actualizarea prețurilor de vânzare ale gazelor naturale și energiei electrice practicate de ENGIE Romania. Facem însă precizarea că, în baza schemei de sprijin, clienții sunt protejați de aceste creșteri vertiginoase ale prețurilor la energie plătind, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, un preț plafonat. ENGIE Romania aplică toate măsurile de plafonare, conform prevederilor legale, după cum se precizează în informările transmise clienților noștri.”.