Infofinanciar > Info > OECD: românii lucrează mai mult, europenii mai puțin. Orele de lucru mai scurte pot crește productivitatea
Info

OECD: românii lucrează mai mult, europenii mai puțin. Orele de lucru mai scurte pot crește productivitatea

Munca Sursa foto Republica
Sursa foto: Republica

Conform datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), românii  și-au mărit din ce în ce mai mult în ultimii cinci ani orele de lucru pe săptămână. Acest lucru este de notat, având în verde faptul că europenii vor să lucreze din ce în ce mai puțin.

Polonia, Statele Unite, Croația și Norvegia sunt numără printre țările care și-au mărit volumul de lucru în ultima perioadă.

Europenii și-au redus volumul de muncă cu aproape 2% de la începutul pandemiei. Acest lucru apare în contrast cu decizia americanilor de a-și mări programul de lucru cu aproximativ 1%, tot în aceeași perioadă.

Potrivit hotnews.ro, această schimbare, și totodată, această diferență se datorează faptului că marile companii europene au încercat să evite pe cât posibil concedierile în masa a angajaților pe timpul pandemiei, când sectorul economic a intrat într-o criză. 

Conform Wall Street Journal, în Statele Unite, lucrurile au stat puțin diferit întrucât, după cei doi ani pandemici, sectorul economic american și-a revenit într-un timp relative scurt. Astfel, cetățenii și-au păstrat locurile de muncă sau și-au găsit unele noi. Programul acestora era asemănător ca la cele vechi sau chiar mai lung.

Programul de lucru european este preferat de americani?

În opinia multor americani, Europa are o abordara diferită a echilibrului dintre viața personală și profesională, întrucât cei de pe bătrânul continent au mai puține ore de muncă și veniturile pentru vacanțe sunt mult mai mari.

Chiar și așa, situația diferă de la nord la sud în Europa. Cei din nord aleg să se ducă într-o vacanță și să renunțe la muncă, în timp ce în sud lucrurile stau diferit. Cele mai multe persoane din partea sudică nu își pot găsi un loc de muncă sau programul de lucru le-a fost redus, mai ales în timpul pandemiei.

Totodată, în Europa, nici programul part-time nu este o alegere, cu preponderență în zona sudică. Foarte mulți oameni își doresc să lucreze, însă nu au unde, conform datelor OCDE.

Oficialii transmit faptul că un program de lucru mai mare ar duce la stimularea ratei de creștere a țării-mamă. Ulterior, acest lucru ar duce la finanțarea cheltuielilor publice și la acoperirea diferențelor de pe piața muncii.

Un oficial care a făcut publică această problemă este ministrul german de Finanțe, Christian Lindner. El a susținut faptul că nemții pot sprijini economia țării dacă vor lucra mai multe ore, economie care nu se află într-un punct forte acum.

„Ceea ce avem nevoie acum este mai mult impuls de creștere, mai multe startup-uri, mai multe ore suplimentare pentru a ne asigura prosperitatea”, a transmis acesta.

La momentul actual, rata de ocupare a forței de muncă în Europa este mai mare decât cea înregistrată înainte de pandemie. Chiar și în aceste condiții, europenii lucrează mai puțin, comparativ cu americanii, a căror rate se situează sub nivelul pre-pandemic.