Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană a deschis un nou proces împotriva Ungariei. Decizia adoptată de țară contravine tratatului de la Lisabona
Lumea la zi

Comisia Europeană a deschis un nou proces împotriva Ungariei. Decizia adoptată de țară contravine tratatului de la Lisabona

Ungaria și UE Sursa foto IMPACT.ro
Sursa foto: IMPACT.ro

Comisia Europeană a transmis faptul că a instituit pentru Ungaria o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în ceea ce privește sectorul carburantului. Statul a decis în urmă cu ceva timp că mașinile care sunt înmatriculate în țară vor avea un preț mai redus la combustibil decât mașinile străinilor.

„Ungaria a impus prețuri la carburant diferite pentru vehiculele înmatriculate în străinătate și pentru cele înmatriculate în Ungaria”, conform comunicatului european, citat de AFP.

Comisia a cerut oficialilor să respecte regulile europene în materie de liberă circulație a mărfurilor și serviciilor. De asemenea, aceștia trebuie să respecte și principiul non-discriminării.

„E o discriminare totală, absolut totală. Tot ce este înmatriculat în Ungaria au dreptul să alimenteze la prețuri mici, adică 1,25 Euro. Noi alimentăm la 2 euro”, a spus un șofer pentru Știrile PRO TV.

„Astfel de măsuri sunt foarte îngrijorătoare. Ele perturbă cel mai important atu al nostru de a face față crizelor și instabilității: piața unică”, a transmis Thierry Breton, comisarul pentru Piață Internă.

Europenii plătesc dublu pentru carburant

Datorită faptului că prețurile la combustibil în Ungaria erau cele mai scăzute din Europa, la pompe, s-a produs așa-numitul „turism transfrontalier”.

„Într-o situație extraordinară trebuie să faci ce îți cere situația. O situație extraordinară necesită măsuri extraordinare. Și într-o asemenea situație este de asemenea permis – și cred că este chiar obligatoriu – să deviezi de la regulile generale”, a transmis premierul Ungariei, Viktor Orban.

„În condiţiile în care preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa, a crescut foarte mult turismul în scopul achiziţionării de combustibili în zona de graniţă, astfel încât acest turism a devenit o ameninţare la adresa securităţii aprovizionării”, a transmis Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului.

Pentru a preveni acest „abuz”, oficialii unguri au decis că doar mașinile înmatriculate în Ungaria vor putea achiziționa benzina la 1,2 euro pe litru. Ceilalți trebuie să respecte prețul pieței, care este aproape dublu față de cel din Ungaria.

Această procedură impusă de Comisia Europeană, vizează, în primul rând, trimiterea unei scrisori către Budapesta pentru sesizarea justiției și impunerea unor sancțiuni financiare. La momentul actual, Ungaria poate amâna pentru două luni răspunsul către Comisie.

„Restricțiile aplicate unei singure piețe pot fi justificate doar prin rațiuni de securitate și ordine publică, sau sănătate publică, nicidecum prin motive economice. Așa că, atunci când statele sau autoritățile naționale impun restricții, ele nu trebuie să fie discriminatorii. Statele membre trebuie să se asigure că beneficiarii unor servicii nu sunt discriminați prin interzicerea lor, sau aplicarea unui preț mai mare, pe baza naționalității lor”, a spus purtătorul de cuvînt al Comisie Europene, Sonya Gospodinova.