Infofinanciar > Lumea la zi > OCDE: Economia globală creşte moderat anul acesta
Lumea la zi

OCDE: Economia globală creşte moderat anul acesta

Economia Ucrainei a înregistrat o creștere în 2023
foto: facebook.com

Economia globală creşte moderat anul acesta şi în 2025, iar inflaţia va continua să scadă. Așa spun perspectivele economice intermediare publicate de OCDE.

Tensiunile geopolitice rămân drept principale riscuri pe termen scurt. Dacă situaţia conflictuală din Orientul Mijlociu se va prelungi nu sunt excluse noi crize energetice. Dar şi incertitudini pe pieţele financiare, din cauza unor posibile creşteri ale ratelor dobânzilor

Creșterea economiei globale de 3,1% anul trecut se va reduce la 2,9 pentru anul în curs, pentru a reîncepe să urce foarte încet în 2025. OCDE estimează că va ajunge la 3% din produsul intern brut mondial.

Semne clare de creștere economică puternică pe termen scurt rămân vizibile doar în India. Cele mai bune rezultate le va înregistra, așadar, anul acesta India, cu o creștere estimată la 6,2% din PIB, urmată de Indonezia , 5,1% și de China, 4,7%.

După ce se trage linia sub aceste trei țări, toate celelalte estimări din clasament sunt de sub 3%. Cele mai mari două economii europene, Germania și Franța, vor înregistra anul acesta o creștere a PIB-ului mai mică.  Doar 0,6%, în scădere față de estimarea anterioară din noiembrie a OCDE, care spera 0,9%.

PIB-ul Franței ar urma să crească cu 0,6% în acest an, în scădere cu 0,2 puncte față de prognoza anterioară.