Infofinanciar > Lumea la zi > NATO nu este suficient! Ministrul de Externe al Franței sfătuiește să se caute o nouă „asigurare de viață”
Lumea la zi

NATO nu este suficient! Ministrul de Externe al Franței sfătuiește să se caute o nouă „asigurare de viață”

nato (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: dreamstime.com

Europa are nevoie de o altă poliță de „asigurare de viață”. Asta pe lângă NATO. Aceasta este declarația făcută luni, 12 februarie, de ministrul de externe al Franței. În urma comentariilor candidatului la președinția SUA, Donald Trump. Care au pus la îndoială angajamentul său față de alianță.

„Da, avem nevoie de o a doua asigurare de viață. Nu în substituire sau împotriva NATO, ci în plus” față de alianță, a declarat Stephane Sejourne, alături de omologii săi german și polonez.

Discursul lui Trump

El s-a referit la un discurs pe care Trump l-a ținut sâmbătă. Acesta a spus că va „încuraja” Rusia să atace membrii NATO care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare. Sejourne a insistat că este necesar să se bazeze pe elementul european al NATO. Și să își construiască propria industrie de apărare. Dar și „să cumpere european în cadrul industriilor noastre de apărare și să se pregătească în caz de conflict”.

Comentariile lui Trump la un miting de campanie au provocat avertismente dure în țară și în străinătate că acesta pune în pericol alianța militară, reînnoind îndoielile privind angajamentul SUA față de tratatul de apărare reciprocă în cazul în care fostul președinte și actualul favorit republican va câștiga în noiembrie.

„Alianța atlantică nu este un contract cu o companie de securitate”, a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

Amintind că Polonia a trimis trupe ca parte a forțelor NATO în Afganistan după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, el a spus că atunci „nu am trimis factura la Washington”.

Europa trebuie să aibă propria apărare

Însuși președintele francez Emmanuel Macron a vorbit în repetate rânduri despre importanța ca Europa să își construiască propria autonomie strategică și să fie mai puțin dependentă de Statele Unite. Mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.

„Trebuie să ne ocupăm de securitatea ucrainenilor. Iar asta înseamnă să ne ocupăm de securitatea noastră și da, cred că avem nevoie de o uniune a apărării și securității, cu achiziții comune și punerea în comun a forțelor noastre”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, informează barrons.com

Trump despre NATO

Sugestia lui Donald Trump că SUA nu ar proteja aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare „subminează întreaga noastră securitate”, a declarat șeful alianței militare occidentale. Jens Stoltenberg a sugerat, de asemenea, că aceasta pune trupele americane și europene în fața unui risc mai mare.

Republicanul a declarat că le-a spus aliaților că va „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu reușește să atingă obiectivul alianței de 2% din PIB-ul lor. Membrii NATO se angajează să apere orice națiune din cadrul blocului care este atacată.

Președintele Joe Biden a calificat comentariile lui Trump drept „îngrozitoare și periculoase”. El a sugerat că predecesorul său a intenționat să-i dea președintelui rus Vladimir Putin „undă verde pentru mai mult război și violență”, transmite politico.eu