Infofinanciar > Lumea la zi > Obsesiile lui Bill Gates! Miliardarulul investește într-un start-up care are se ocupă de râgâielile și pârțurile de vacă
Lumea la zi

Obsesiile lui Bill Gates! Miliardarulul investește într-un start-up care are se ocupă de râgâielile și pârțurile de vacă

nytimes.com
FOTO:nytimes.com

Miliardarul Bill Gates a anunțat o investiție în start-up-ul australian Rumin8, care dezvoltă o hrană pe bază de alge marine pentru a reduce emisiile de metan pe care vacile le produc prin flatulențe.

Metanul este un puternic gaz cu efect de seră. Deși are o durată de viață mai scurtă în atmosferă decât dioxidul de carbon, are un potențial de încălzire globală de 84 de ori mai mare pe o perioadă de 20 de ani. Aproape o treime din emisiile globale de metan provin de la animale, iar cea mai mare parte de la vacile de carne și de lapte.

Metoda inedită de a reduce emisiile de metan

Microbii din stomacul vacilor produc metan pe măsură ce animalele digeră alimentele, dar s-a demonstrat că, atunci când se adaugă alge marine în hrana acestora, se reduce semnificativ cantitatea de gaz care încălzește planeta. Un studiu realizat în 2021 a arătat că, dacă se administrează vacilor cantități mici de alge marine timp de câteva luni, emisiile de metan ale acestora scad cu peste 80%.

În loc să cultive algele marine, compania reproduce ingredientul într-un laborator, ceea ce, potrivit acesteia, înseamnă că necesarul de bază poate fi menținut la un nivel relativ scăzut. Aditivul intră în hrana pentru vaci, iar compania își propune să îl producă și sub formă de capsule.

Un purtător de cuvânt al fondului lui Gates, Breakthrough Energy Ventures, care a condus runda de investiții de 12 milioane de dolari, a declarat pentru CNN următoarele: „Deși vacile sunt o sursă semnificativă (de gaze cu efect de seră), fermele de animale rămân una dintre cele mai ieftine surse de proteine la nivel global, ceea ce înseamnă că tehnologiile care pot reduce emisiile din lanțul de aprovizionare cu bovine existent astăzi și în viitor sunt esențiale”.

Vacile rămân o sursă importantă de proteine pentru miliarde de oameni

Una dintre criticile aduse unor soluții precum aditivii pentru hrana animalelor care reduc metanul este aceea că acestea pot distrage atenția de la abordarea cauzelor profunde ale problemei climatice a creșterii animalelor, inclusiv a suprafeței uriașe de terenuri necesare pentru creșterea animalelor și cultivarea culturilor pentru hrana acestora.

Directorul executiv al Rumin8, David Messina, a declarat că vacile rămân o sursă importantă de proteine pentru miliarde de oameni. „Soluția noastră este globală și va oferi atât țărilor dezvoltate, cât și celor în curs de dezvoltare, un produs care reduce metanul și care va avea un impact masiv asupra poluării globale din agricultură”, a declarat el pentru CNN prin e-mail.

Unele țări analizează legislația pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale. În octombrie, guvernul Noii Zeelande a anunțat că intenționează să taxeze fermierii pentru eructațiile animalelor lor, pentru a-i stimula să reducă emisiile, potrivir alephnews.ro.