Infofinanciar > Lumea la zi > Efectele încălzirii globale! Temperaturile de pe Terra în 2023 vor fi printre cele mai mari înregistrate vreodată
Lumea la zi

Efectele încălzirii globale! Temperaturile de pe Terra în 2023 vor fi printre cele mai mari înregistrate vreodată

Ghețari Groenlanda, Sursă foto: Unica
Sursă foto: Unica

Oficiul britanic de meteorologie a anunțat că, potrivit prognozelor sale, anul 2023 va fi marcat de temperaturi foarte calde, unele dintre cele mai fierbinți înregistrate vreodată. Analiza britanicilor arată că valorile termice medii globale vor fi mai mari cu 1,2°C față de perioada în care omenirea a început să influențeze schimbările climatice.

Dacă estimările experților se vor adeveri, atunci anul 2023 va fi cel de-al zecelea an consecutiv în care temperaturile medii globale vor depăși cu cel puțin 1°C valorile termice înregistrate în perioada preindustrială (anii 1850-1900).

În cercetarea de anul trecut efectuată de Met Office, specialiștii au prezis că în 2022 temperatura globală va fi între 0,97°C și 1,21°C peste nivelurile preindustriale, cu o estimare centrală de 1,09°C.

„El Niño” din 2016

Din 1850, potrivit specialiștilor, cel mai cald an a fost 2016. În timpul acestuia, în oceanul Pacific s-a produs un model climatic „El Niño”, care a ridicat temperaturile globale, scriu cei de la The Guardian, citați de TVR.

„Fără un El Niño precedent care să stimuleze temperatura globală, este posibil ca 2023 să nu fie un an record, dar cu creșterea de fond a emisiilor globale de gaze cu efect de seră care continuă în ritm alert, este probabil ca anul viitor să fie un alt an notabil în această serie”, a susținut Prof. Adam Scaife, șeful departamentului de predicții pe termen lung de la Met Office.

„Temperatura globală din ultimii trei ani a fost influențată de efectul unei perioade prelungite de La Nina – când în Pacificul tropical se înregistrează temperaturi mai scăzute decât media la suprafața mării.”, a adăugat Dr. Nick Dunstone, de la Met Office, cel care a prognozat temperaturii globale din 2023.

„Faptul că temperaturile medii globale se situează la 1°C, sau peste, timp de un deceniu maschează variația considerabilă a temperaturilor în întreaga lume”; „Unele locații, cum ar fi Arctic, s-au încălzit cu câteva grade din perioada preindustrială”, a mai susținut Dr. Doug Smith, expert al Met Office în predicția climatică.

Multe decese în timpul perioadelor caniculare

Publicația The Guardian a dezvăluit că peste 20.000 de persoane au murit în Europa de Vest în timpul valurilor de căldură înregistrate în vara anului 2022. Experții au ajuns la acest număr după ce au făcut diferența dintre numărul de decese care s-au înregistrat în realitate şi numărul de decese estimat pe baza tendinţelor istorice. De asemenea, au fost excluse decesele cauzate de Covid-19.

În urma acestui calcul, concluzia specialiștilor a fost marcată de ameninţările reprezentate de încălzirea globală indusă de schimbările climatice.

În analiză s-a constatat că numărul deceselor în zilele caniculare a fost în medie mai mare decât în perioadele fără temperaturi excesive.

În vara acestui an, valorile termice au depăşit 40 de grade Celsius în  Londra, 42 de grade în zone din sud-vestul Franţei, în timp ce în mai multe orașe din Spania au fost înregistrate recorduri de 44 de grade, scriu cei de la Ziare.com.