Infofinanciar > Esential > Furtună de controverse. Diviziuni și provocări pentru politicile ecologiste în Europa
Esential

Furtună de controverse. Diviziuni și provocări pentru politicile ecologiste în Europa

Diviziuni și provocări pentru politicile ecologiste în Europa sursa foto G4Media
Sursa foto: g4media.ro.

Speranțele Europei pentru un viitor mai verde sunt subminate de pesticide, vânătoare, industria auto și călcate de turme de vaci.

Partidele Verzi suferă consecințe. Sondajele arată că vor resimți o dureroasă pierdere electorală când cetățenii UE vor vota în iunie. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încearcă și ea să se distanțeze de aspectele ecologiste ale moștenirii sale.

Diviziuni și provocări pentru politicile ecologiste în Europa

Cei care susțin acțiuni mai rapide pentru protejarea climei și naturii sunt lăsați fără sprijin aproape peste tot, luptând să recâștige impulsul.

Politicienii de dreapta și centru-dreapta încearcă să creeze fisuri între alegători și campionii politicii ecologiste. Alimentând și profitând de un sentiment de nemulțumire. Ei susțin că zelul climatic a mers prea departe, prea repede, că costurile sunt prea mari sau, în cazuri mai rare, că schimbările climatice sunt o fantezie.

O analiză detaliată a politicilor climatice în Statele Europene:
– Austria
– Belgia
– Bulgaria
– Croația
– Cipru
– Republica Cehă
– Danemarca
– Estonia
– Finlanda
– Franța
– Germania
– Grecia
– Ungaria
– Irlanda
– Italia
– Letonia
– Lituania
– Luxemburg
– Malta
– Țările de Jos
– Polonia
– Portugalia
– România
– Slovacia
– Slovenia
– Spania
– Suedia
– Regatul Unit

Plângerile șoferilor sunt printre principalele lor refrene, cu viitoarea interdicție a UE asupra mașinilor cu motor cu combustie internă fiind un sac de box obișnuit.

Implementarea infrastructurii verzi a inflamat rezistența locală

În mai multe țări europene, fermierii sunt în revoltă. Protestează, printre altele, împotriva reglementărilor de mediu pe care le consideră copleșitoare. Partidele de extremă-dreapta și conservatorii se întrec să fie purtătorii oficiali ai acestora.

În alte țări, implementarea infrastructurii verzi, cum ar fi minele și parcurile eoliene, a inflamat rezistența locală. În Slovacia, țapul-de-popă este țapul ispășitor populist. Și în Estonia, un naționalist invocă-o pe Marie Antoinette pentru a condamna elitismul pe care spune că îl are la bază proiectul climatic.

Există și diferențe regionale semnificative. În nordul bogat, unde politica climatică pătrunde mai adânc în alegerile personale ale oamenilor. Backlash-ul are la bază o percepție a atingerii libertății individuale. În zonele mai calde din sud, guvernele se luptă să stăpânească furia publică față de incapacitatea lor de a face față secetelor și incendiilor aduse de schimbările climatice.

Aceasta nu se traduce întotdeauna în solicitări pentru reduceri mai radicale ale emisiilor. În Est, presiunile asupra costului de viață împing politica ecologistă în plan secund. În timp ce UE este percepută ca un bulibașă verde.

Verzii rămân aparent optimiști, deși sondajele indică faptul că ar putea pierde aproximativ o treime din locurile lor în Parlamentul European în alegerile din iunie. Ei insistă că sondajele au subestimat voturile verzi în trecut. Se bazează și pe sprijinul public pentru obiectivul central al UE de a reduce emisiile de carbon la zero până în 2050. Aproape nouă din zece europeni îl susțin.

Dar acest sprijin a scăzut în ultimii cinci ani în 19 din cele 27 de țări UE, cu Finlanda, Estonia și Republica Cehă înregistrează o scădere a susținerii de până la 15 puncte procentuale.

Aproape cinci ani de la valul verde european, consensul larg care a condus la Acordul Verde este înlocuit de diviziuni, conform politico.eu.

Austria

Ce este „ceașca verde”? Este vorba despre o taxă de carbon care afectează șoferii. În Austria, departamentele de transport, climă și energie sunt gestionate de un singur ministru – Leonore Gewessler din partea partidului Verde. Pe parcursul celor patru ani în funcție, ea a reușit să impună mai multe politici menite să abordeze emisiile din transporturi.

Acestea includ o taxă națională a CO2-ului care crește costul de conducere a mașinilor care funcționează pe combustibili fosili. În timp ce veniturile din această taxă sunt redistribuite cetățenilor prin intermediul unui „bonus climatic” anual. Taxa a crescut semnificativ în ianuarie, de la 32,50 € la 45 € per tonă de CO2. Având în vedere problemele persistente ale Austriei cu inflația ridicată – principala preocupare a votanților înaintea alegerilor europene – aceasta nu a fost bine primită.

Partidul de extremă dreapta, Partidul Libertății, care conduce în sondaje la nivel național, a fost întotdeauna împotriva taxei de CO2. Însă, Social-Democrații, care au depășit partenerii conservatori ai Verzilor în sondaje, au început recent să facă campanie pentru cel puțin suspendarea taxei până când inflația scade. Următoarele alegeri generale din Austria vor avea loc mai târziu în acest an.

Linia de atac: „Asta este prețul pe care ‘lipitorii’ guvernului conservator-verde îl fac cetățenilor pentru regimul lor de redistribuire eco-comunist” – liderul Partidului Libertății, Herbert Kickl, făcând referire la activiștii climatici care se lipeau de străzi.

Belgia

Ce înseamnă „priza verde”? Mașinile de firmă poluante. De ce este atât de important în acest context? Mașinile de firmă sunt un beneficiu apreciat în Belgia și oferă angajatorilor o deducere fiscală generoasă. Un sfert dintre angajații cu normă întreagă din Belgia au o mașină de firmă. Reprezintă aproximativ 10% din flota auto belgiană. Majoritatea acestor vehicule funcționează pe combustibili fosili. Majoritatea angajaților beneficiază de carduri de combustibil nelimitate. Vroom vroom…

În ciuda opoziției din partea pro-business, Verzii aflați la guvernare au început să reformeze schema mașinilor de firmă. Schimbările lor vor elimina deducerile fiscale pentru mașinile cu combustibili fosili până în 2028. Fiind înlocuite în 2026 cu o deducere completă pentru mașinile cu emisii zero.

Mișcarea Reformistă (MR), partidul de centru-dreapta vorbitor de limbă franceză, care face parte din coaliția de guvernare și se opune vehement modificării schemei de mașini de firmă.

Bulgaria

Ce reprezintă „cîmpia verde”? UE reține miliardele destinate Bulgariei pentru a o ajuta să facă tranziția către energie verde. De ce este important în această situație? Banii Bulgariei sunt blocati din cauza cererilor Bruxelles-ului de a primi mai multe detalii despre modul în care țara intenționează să cheltuiască 1,3 miliarde de euro din fondurile UE pentru a ajuta lucrătorii să treacă la locuri de muncă mai verzi, în special mineri de cărbune.

Țara a pierdut deja 100 de milioane de euro pentru neatingerea unei ținte anterioare și încă 600 de milioane de euro pentru neprezentarea acțiunilor până la sfârșitul anului 2023. Aceasta duce la o nemulțumire crescândă în regiunile miniere și la pierderea încrederii în politicieni – și la pierderea de bani valoroși pe parcurs.

Cine se folosește politic de această situație? Având în vedere lipsa de fonduri, politicienii locali și primarii din regiunile miniere doresc ca guvernul să-și revizuiască planurile de eliminare a locurilor de muncă în industria cărbunelui.

O alianță anti-corupție s-a alăturat cauzei, susținând că cronologia guvernului este prea scurtă. Această alianță, care a făcut din combaterea utilizării necorespunzătoare a fondurilor UE o prioritate în alegerile generale din anul trecut, a strâns suficient sprijin pentru a forma o coaliție de guvernare cu partidul de centru-dreapta GERB.

Croația

Ce reprezintă „zăbava verde”? Conservarea marină. De ce este important în această situație? Coasta lungă a Croației și comunitățile de pescari pe care le susține fac parte intrinsecă din identitatea țării. Cu toate acestea, stocurile de pește din Marea Adriatică sunt în declin abrupt după decenii de pescuit excesiv, amenințând ecosistemele marine și mijloacele de trai ale pescarilor. Cu toate acestea, eforturile de conservare care limitează pescuitul de-a lungul coastei Croației s-au confruntat cu rezistență politică.

Cine face politică cu aceasta? Politica de mediu nu este așteptată să joace un rol major în super-anul electoral al Croației – cu alegeri pentru UE, parlamentare și prezidențiale toate programate – dar pescarii sunt o categorie importantă de alegători.

Uniunea Democrată Croată (HDZ), partidul de guvernământ de centru-dreapta, a căutat mult timp să protejeze pescarii de ceea ce consideră a fi cote excesiv de restrictive. Legislatorii conservatori s-au opus, de asemenea, Legii UE privind Restaurarea Naturii din cauza regulilor sale de conservare marina și a interdicției propuse de Comisia Europeană privind pescuitul cu trăsnet în zonele protejate.

Linia de atac: ,,Am fost aleși de oameni, nu de pești” – europarlamentarul de extremă dreapta Ladislav Ilčić, în mai anul trecut, în răspuns la noul plan de acțiune al Comisiei pentru protejarea ecosistemelor marine.

Cipru

Ce reprezintă „cotitura verde”? Este o inițiativă a Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor din transportul maritim. De ce este importantă în acest context? Industria maritimă cipriotă este vitală pentru economia statului insular – industria de transport maritim a țării reprezintă aproximativ 7% din producția economică totală. Autoritățile cipriote doresc să protejeze acest venit și au folosit statutul lor de insulă pentru a obține excepții de la politicile climatice ale UE. De exemplu, atunci când Bruxelles-ul a impus o taxă pe emisiile de carbon din transportul maritim, oficialii au creat o excepție pentru feriboturile de pasageri care fac legătura între insulă și Grecia.

Cine politicizează această problemă? Guvernul conservator anterior s-a opus puternic eforturilor UE. Dar, dată fiind importanța industriei, este probabil ca viitoarele eforturi de control al poluării din transportul maritim să întâmpine rezistență și din partea Nicosiei.

Argumentul de atac: ,,Avem nevoie de măsuri la nivel global, dar vrem să fim constructivi. … Transportul maritim este o resursă a UE”, fostul Ministru Adjunct al Transporturilor Maritime, Vassilios Demetriades, în 2021.

Republica Cehă

Care este „priza verde”? Este o legislație a Uniunii Europene menită să reducă emisiile provenite de la autovehicule. De ce este o problemă importantă aici? Cehii iubesc sunetul unui motor cu ardere internă. Doar 17% dintre cehi își pot imagina achiziționarea unei mașini electrice. Sectorul auto mare al țării se concentrează în mare parte pe mașini care funcționează cu benzină și motorină.

Acest lucru înseamnă că noile legi ale UE care vizează eliminarea autovehiculelor cu combustibili fosili și reducerea emisiilor non-CO2 amenință mii de locuri de muncă. Cine politicizează această problemă? Majoritatea partidelor, cu excepția Piratilor afiliați Verzilor, se opun legislației UE care vizează emisiile auto.

Dar există o nuanță: opoziția susține că coaliția guvernamentală actuală este ipocrită în privința poziției sale. Până la urmă, sub președinția Cehiei a UE, capitalele UE au convenit să oprească vânzările de mașini cu motor cu ardere internă în 2035, iar guvernul ceh a votat în favoarea legii anul trecut.

Fostul prim-ministru Andrej Babiš și partidul său liberal ANO sunt cei care conduc atacul, acuzând guvernul de „fraudă” la adresa țării. Dar și extrema dreaptă și extrema stângă folosesc argumente similare.

Linia de atac: ,,Guvernul ceh însuși a omorât o industrie care reprezintă 10% din PIB-ul Republicii Cehe” – eurodeputata comunistă Kateřina Konečná.

Danemarca

Care este „zăbava verde”? Este vorba despre o viitoare taxă de CO2 pe emisiile din agricultură. De ce este o problemă importantă aici? Danemarca este una dintre țările cu agricultură intensivă din Europa, iar guvernul a acceptat realitatea că trebuie să limiteze emisiile din agricultură sau să rateze obiectivele sale climatice.

Dar o propunere mult amânată pentru o taxă de carbon, așteptată să fie lansată de o echipă de experți în februarie și să fie dezbatută de politicieni în acest an, amenință să fie o durere politică masivă pentru coaliția stânga-dreapta a Prim-ministrului Mette Frederiksen. Aceasta ar face din Danemarca a doua țară care impune o astfel de taxă în industrie, după Noua Zeelandă..

Cine politicizează această problemă? Cel mai îngrijorător pentru Frederiksen sunt partenerii săi de coaliție din Partidul tradițional agrar Venstre, care sunt sceptici în privința măsurii în care ar trebui să meargă taxa. Apoi, există partidul de dreapta Democrații Danezi. Condus de fosta ministra a imigrației Venstre, Inger Støjberg, DD are doar un an ca partid, dar încearcă totuși să obțină voturile rurale prin opoziție totală față de taxa.

Linia de atac: Taxa „este un cuțit la gâtul agriculturii daneze” – Inger Støjberg în noiembrie.

Estonia

Care este „priza verde”? Taxele auto. De ce este o problemă importantă aici? Estonia nu a fost imună la presiunile costului vieții care afectează populațiile din întreaga Europă, așa că guvernul care introduce taxe suplimentare pentru mașinile oamenilor nu a fost primit cu brațele deschise. Statul baltic are a cincea cea mai mare rată de deținere a mașinilor în UE – 621 de vehicule la fiecare 1.000 de locuitori, conform Asociației Europene a Producătorilor de Automobile.

Cine politicizează această problemă? În ianuarie, guvernul a aprobat un plan de impozitare a mașinilor și de majorare a prețurilor pentru vehiculele cu emisii mai mari începând din 2025. Publicul a reacționat negativ – sondaje în vara trecută au arătat că aproximativ 70% dintre estonieni se opun.

Chiar și în cadrul coaliției de guvernare liberal-socialiste, miniștrii responsabili de finanțe și climă au avut opinii diferite cu privire la faptul dacă taxa ar trebui să fie mai permisivă pentru vehiculele mai vechi. Partidul de extremă dreaptă Partidul Conservator al Poporului din Estonia (EKRE) a fost principalul opozant, ajungând la un moment dat să echivaleze planul cu comunismul și să-l asocieze cu nemulțumirea generală față de creșterile de taxe.

Linia de atac: ,,Comuniștii bătrâni construiesc un nou comunism pentru două categorii de oameni: cei care conduc și restul care pot mânca prăjitură” – președintele EKRE, Martin Helme, făcând o referire forțată la Marie Antoinette.

Finlanda

Care este „priza verde”? Este vorba despre eforturile Uniunii Europene de protejare a pădurilor. De ce este o problemă importantă aici? Pădurile acoperă peste trei sferturi din suprafața țării Finlandei, iar industria forestieră valorează uimitor de mult – 20 de miliarde de euro, oferind locuri de muncă pentru 100.000 de oameni. Prin urmare, nu este surprinzător că, în timp ce finlandezii ar putea fi în favoarea reducerii exploatării forestiere la nivel global, nu doresc să se întâmple acest lucru în curtea lor.

Când citesc situația, Helsinki s-a opus Legii privind Restaurarea Naturii a UE, exprimând temeri cu privire la modul în care regulile ar afecta industria forestieră din Finlanda.

Cine politicizează această problemă? Guvernul socialist anterior condus de Sanna Marin a avertizat deja Bruxelles-ul să nu se amestece în pădurile Finlandei. Dar noul Cabinet – numit ,,cel mai de dreapta” din istoria postbelică a Finlandei, sub conducerea conservatorului Petteri Orpo – merge chiar mai departe, promițând că „politica forestieră a Finlandei trebuie să rămână în mâinile naționale”.

Eurodeputații din partidul de dreapta Națională al lui Orpo – afiliat Partidului Popular European de centru-dreapta – au contribuit, de asemenea, la slăbirea acordului politic privind Legea UE privind Restaurarea Naturii.

Linia de atac: Legea naturii a UE este ,,un trist exemplu al accelerării politicii dictatoriale a UE sub acoperirea schimbărilor climatice” – Ministrul Comerțului Exterior, Ville Tavio, la congresul partidului naționalist al Partidului Finlandez în augustul trecut.

Franța

Care este „priza verde”? Reducerea scutirii de taxe pentru motorina fermierilor. De ce este o problemă importantă aici? Atingerea scutirilor de taxe pentru combustibili fosili este o mișcare riskantă în politica franceză. Și când guvernul a făcut exact acest lucru în luna trecută, a izbucnit o mișcare de protest asemănătoare cu cea a „Vestelor Galbene” în întreaga țară: fermierii au blocat drumurile, au vandalizat clădiri guvernamentale și au retras produse străine din camioanele care intrau în țară.

Guvernul planificase să elimine scutirea de taxe pentru motorina din sector până în 2030. Dar fermierii doresc amânarea schimbării în condițiile în care se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina, inflația și dezastre naturale precum inundații și secetă.

Cine politicizează această problemă? Politicienii conservatori și de extremă dreapta se întrec în a atrage fermierii furioși înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie. De la începutul demonstrațiilor în mijlocul lunii ianuarie, candidatul principal al partidului de extremă dreapta Națională, Jordan Bardella, precum și principalul concurent al partidului conservator Les Républicains, François-Xavier Bellamy, au fost în turneu la standurile fermierilor pentru a câștiga puncte politice în zonele rurale.

Ultimele sondaje arată că Naționala se menține pe prima poziție cu 31% din voturile intenționate, în timp ce Les Républicains au o ușoară scădere, coborând un punct la 6,5%.

Linia de atac: Furia fermierilor este alimentată de ,,Uniunea Europeană și Europa lui Macron, care vrea să moară agricultura noastră … și îi refuză fermierilor dreptul de a-și câștiga traiul din munca lor” – Jordan Bardella.

Germania

Care este „priza verde”? Verzii – și tot ceea ce ating ei. De ce este o problemă importantă aici? Verzii Germaniei sunt, argumentat, cel mai puternic partid ecologist din Europa, conducând politica țării în domeniul climatic, economic, afacerilor externe și agricol, începând cu intrarea într-o coaliție guvernamentală cu Social Democrații și liberalii favorabili afacerilor, Free Democrats, în 2021. Cu toate acestea, pe măsură ce influența lor a crescut, a crescut și reacția negativă la adresa lor. Măsurile de mediu pe care Verzii le-au promovat au fost, de asemenea, ținte – inclusiv reducerea scutirilor de taxe pentru motorina agricolă, o lege privind încălzirea curată, limite de viteză și renunțarea la energia provenită din cărbune.

Cine politicizează această problemă? Aproape fiecare alt partid. Chiar și pe măsură ce partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a urcat la o popularitate record în sondaje, conservatorii de centru-dreapta au identificat Verzii ca „principalul adversar”. Câștigătorul rămâne AfD, care are în plan să câștige trei alegeri regionale în fosta Germanie de Est în acest an.

Linia de atac: „Principalii adversari, aceștia sunt tinerii de 20 de ani care au abandonat universitatea din grupul parlamentar Verde și care ne explică lumea de dimineață până seara.” – Liderul Creștin-Democrat Friedrich Merz.

Grecia

Care este „priza verde”? Dezastrele climatice – și consecințele acestora. De ce este o problemă importantă aici? În timp ce prim-ministrul de centru-dreapta Kyriakos Mitsotakis a avansat cu planurile de a face mai ecologic sectorul energetic al țării, el se confruntă cu o critică tot mai mare pentru ceea ce opoziția consideră a fi eșecul de a pregăti Grecia pentru a face față dezastrelor climatice în creștere – și întârzieri în ajutorarea victimelor acestor calamități.

Anul trecut, o perioadă devastatoare de incendii forestiere a fost urmată de inundații care au distrus inima agricolă a țării, iar fermierii au ieșit în stradă în ianuarie pentru a protesta împotriva plăților târzii de compensație.

Cine politicizează această problemă? Ambele partide de centru-stânga, Syriza și Pasok, au profitat de protestele fermierilor pentru a ataca guvernul, cerând în același timp anchete asupra gestionării de către Atena a inundațiilor și incendiilor din anul trecut.

Liderul Pasok, Nikos Androulakis, a avertizat recent guvernul să nu folosească schimbările climatice ca „alibi” și să-și intensifice pregătirile.

Linia de atac: „De ce ai lăsat țara fără apărare împotriva dezastrelor naturale?” – liderul parlamentar Syriza, Sokratis Famellos, către Mitsotakis în timpul unui dezbateri.

Ungaria

Care este „priza verde”? Fabricile chineze de baterii. De ce este o problemă importantă aici? Prim-ministrul Viktor Orbán nu este prietenul Pactului Ecologic European – odată l-a numit o „fantezie utopică”. Cu toate acestea, guvernul său s-a implicat în totalitate în producția de baterii, pe care oficialii speră să o modernizeze pe cea de-a doua mare industrie auto a Ungariei, adoptând reglementări prietenoase și scutiri de taxe pentru investitori străini – în mare parte chinezi.

Planurile pentru noi fabrici susținute de investitori străini, făcute fără a consulta populația, întâmpină o rezistență puternică. Locuitorii au ieșit în stradă în orașul Mikepércs pentru a protesta împotriva unei fabrici de baterii chinezești în valoare de 7,8 miliarde de dolari, care ar fi cea mai mare din Europa – o dezvoltare surprinzătoare într-o zonă în mod obișnuit loială partidului de dreapta Fidesz al lui Orbán. Localnicii se tem că fabrica va genera poluare și va epuiza rezervele de apă, oferind totuși puține locuri de muncă, deoarece se așteaptă ca mulți dintre angajați să fie străini.

Cine politicizează această problemă? Toate partidele importante din opoziție se opun, dar au puteri limitate în a contesta autoritățile ungare.

Linia de atac: ,,Orbán a atras toate aceste companii chineze cu disponibilitatea forței de muncă ieftine, iar acum lasă să intre sute de mii de oameni din medii culturale complet diferite în beneficiul industriei Chinei, în detrimentul industriei Ungariei.” – Marton Gyongyosi, liderul partidului de opoziție de dreapta Jobbik, în noiembrie.

Irlanda

Care este „priza verde”? Reducerea numărului de bovine. De ce este o problemă importantă aici? Industria lactatelor din Irlanda este o afacere importantă. Conform Consiliului Irlandez pentru Alimentație, 90% din produsele lactate sunt exportate, în valoare de 6,8 miliarde de euro anual. Cu toate acestea, agricultura reprezintă și cel mai poluant sector al țării – 38,4% din emisiile totale de carbon naționale. Aceasta este o valoare mai mare decât în orice altă țară din UE.

Guvernul de la Dublin dorește ca sectorul agricol să reducă un sfert din emisiile sale până în 2030 – iar una dintre propunerile de pe masă încă de anul trecut este un „program de reducere voluntară” în care fermierii ar primi stimulente pentru a reduce numărul de bovine care emana metan.

Cine politicizează această problemă? ,,Reduzerea numărului de bovine” din Irlanda a devenit o cauză minoră pentru scepticii netului zero din Marea Britanie și din alte părți.

La nivel intern, dezbaterea este mai nuanțată. Totuși, disponibilitatea fermierilor irlandezi de a contribui la schimbările climatice a devenit o problemă controversată – atât de mult încât un nou partid numit Alianța Fermierilor intenționează să aibă candidați în alegerile locale și europene din acest an.

Fermierii sunt o forță de lobby puternică în Irlanda și au susținut tradițional unul dintre cele mai mari partide irlandeze, Fine Gael sau Fianna Fáil. Dar de când cele două partide au intrat într-o coaliție guvernamentală cu Verzii, fermierii s-au simțit mai izolați politic.

Linia de atac: ,,Uciderea unor vaci nu contează pentru schimbările climatice.” – Elon Musk, din toate persoanele, care a tweetat despre știre și a lansat-o în camerele de ecou ale trollilor de pe internet.

Italia

Care este „priza verde”? Renunțarea la automobilele cu motor pe combustie internă. De ce este o problemă importantă? Automobilele fac parte din sufletul italian și reprezintă o parte și mai mare a economiei – mai mult de 5% din producția economică a Italiei. Anul trecut, Italia a încercat (și a eșuat) să oprească legislația UE care interzice vânzarea mașinilor cu combustibili fosili până în 2035.

Industria italiană nu s-a pregătit suficient pentru era electrică, ceea ce înseamnă că planurile Bruxelles-ului o amenință cu o serie de crize. Una dintre acestea a avut loc în iulie anul trecut, când guvernul a fost nevoit să intervină cu 124 de milioane de euro pentru a împiedica Bosch din Germania să închidă o fabrică lângă Bari care produce piese pentru lanțul de aprovizionare cu mașini diesel în descreștere. Acum, unii dintre cei 700 de muncitori de la acest sit vor asambla biciclete electrice.

Cine politicizează această problemă? Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă Lega, a făcut interzicerea motoarelor cu ardere internă una dintre cele mai mari probleme înainte de alegeri.

El susține (incorect) că electrificarea nu ajută mediul înconjurător și că este un cadou pentru producătorii auto chinezi care sunt înaintea rivalilor lor din UE în ceea ce privește bateriile și vehiculele electrice. Salvini s-a întors recent să atace administrațiile orașelor pentru introducerea limitelor de viteză mai mici, numindu-le „fără sens”.

Linia de atac: Mașinile electrice ,,te concediază în Italia și ajută China.” – Matteo Salvini.

Letonia

Care este „priza verde”? NIMBY-uri (Not In My Backyard) pentru parcurile eoliene. De ce este o problemă importantă aici? Guvernele succesive ale Letoniei au încercat să construiască parcuri eoliene în zonele rurale de peste un deceniu, întâmpinând opoziție locală și contestații în instanță.

Curțile au forțat în cele din urmă mâna localnicilor, dar autoritățile letoniene au trebuit totuși să fie creative pentru a-și pune în aplicare planul. Guvernul în exercițiu a plasat parcurile eoliene în locuri unde nu deranjează pe nimeni – în pădure, de exemplu, sau în largul mării.

Și noul guvern de coaliție al Letoniei, condus de prim-ministrul Evika Siliņa din partidul de centru-dreapta New Unity, a continuat pe aceeași linie, aprobând noi planuri pentru construirea de parcuri eoliene cu o capacitate totală de 800 de megawați în pădurile de stat.

Cine politicizează această problemă? Oponenții locali au puțini aliați în parlamentul național. Singurul partid nemulțumit de construcția pe mare este partidul naționalist de dreapta National Alliance. Roberts Zīle, un eurodeputat din partea National Alliance și vicepreședinte al Parlamentului European, detestă parcurile eoliene, pe care le consideră „nu în interesul statului leton”.

Linia de atac: ,,Se poate spune că Pactul Verde al Europei este condus de principiul morcovului și al bățului. Din nefericire, morcovul este mic, iar bățul este mare.” – Roberts Zīle într-un editorial publicat de site-ul de știri din țările baltice Delfi în octombrie.

Lituania

Care este „priza verde”? Creșterea taxelor la carburanți. De ce este o problemă importantă aici? Sub presiunea Bruxelles-ului, guvernul conservator al Lituaniei a majorat taxele pentru transport și încălzirea cu combustibili fosili.

Pachetul fiscal verde include o taxă de 304,1 euro pe tonă metrică pentru gazul petrolier lichefiat (GPL), care anterior nu era impozitat și este larg utilizat în ferme și în zonele rurale. Problema este că Lituania se confruntă deja cu rate de inflație în creștere și prețuri ale energiei în creștere rapidă.

Se poate ghici ce s-a întâmplat apoi. La trei săptămâni după ce majorarea taxelor a intrat în vigoare în ianuarie, mii de fermieri au ieșit în stradă la Vilnius pentru a cere eliminarea taxei, forțând guvernul să reculeze și să emită o propunere legislativă pentru a o reduce la 41 de euro pe tonă metrică.

Cine politicizează această problemă? Uniunea Democrată „Pentru Lituania”, nou creată și condusă de fostul prim-ministru agrar Saulius Skvernelis.

Linia de atac: Taxa ,,pedepsește oamenii care trăiesc mai mult în mediul rural.” – Deputata Uniunii Democrată „Pentru Lituania,” Laima Nagienė, în noiembrie.

Luxemburg

Care este „priza verde”? Taxele pe carbon – din nou. De ce este o problemă importantă aici? Rezistența față de taxa pe carbon din Luxemburg a fost unul dintre principalele teme ale alegerilor generale din țară anul trecut. Taxa, adoptată în 2021, are ca scop încurajarea consumului mai durabil, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și transportul mai ecologic. Aceasta a crescut în ianuarie de la 30 la 35 de euro pe tonă de CO2 și ar trebui să ajungă la 45 de euro pe tonă până în 2026.

Deoarece taxa se aplică la produsele pe bază de combustibili fosili precum benzină, motorină sau gaze pentru încălzire, vizează atât rezidenții, cât și cei care fac naveta peste graniță în Luxemburg pentru muncă. Practic, toată lumea.

Cine politicizează această problemă? Partidul conservator de dreapta ADR a încercat, pledând pentru simpla abolire a taxei pe carbon. Dar partidul nu a obținut atât de mult succes pe cât sperase, câștigând doar un loc în parlament.

Partidul opoziției, orientat spre ecologie, Pirate Party, s-a opus și el taxei pe carbon, susținând că stimulentele prietenoase cu clima, nu taxele, sunt calea de urmat. Partidul dorește să înlocuiască taxa pe carbon cu un ,,bonus climatic” care recompensează oamenii pentru reducerea emisiilor lor de CO2.

Verzii, care erau la guvernare când a fost introdusă taxa, au avut de suferit în alegeri și au pierdut cinci locuri. Linia de atac: ,,Taxa pe carbon trebuie abolită. Nu avem nevoie de ea.” – Liderul ADR, Fred Keup.

Malta

Care este „priza verde”? Planurile UE de a reduce emisiile din aviație. De ce este o problemă importantă aici? O insulă de stat și o destinație turistică principală, Malta depinde în mare măsură de transportul aerian, care reprezintă aproape o sfert din producția sa economică. Rezultatul: Cel mai mic stat al UE are cele mai mari emisii nete per capita din bloc.

Dar există o condiție: țara și-a folosit statutul de insulă pentru a obține excepții de la multe politici climatice ale UE, contribuind la stimularea economiei sale înfloritoare.

Situația nu a trecut neobservată în Bruxelles. În ultima sa evaluare, Comisia Europeană a criticat progresele Maltei în atingerea neutralității climatice ca fiind „în mare măsură insuficiente”.

Cine politicizează această problemă? Partidele aflate la guvernare, Labour, și de opoziție, Nationalist, au ambele exprimat opoziție față de planurile Bruxelles-ului de a impune taxe pe combustibilul de aviație și sunt în general sceptice față de politici ecologiste care ar putea dăuna economiei malteze.

Guvernul maltez s-a opus, de asemenea, presiunilor altor țări UE de a controla emisiile de zbor ale avioanelor private.

Linia de atac: Tranziția verde a UE trebuie să fie ,,geografic corectă și … să nu impună economic dezvoltarea, inovația și implementarea noilor tehnologii.” – Ministrul Transporturilor maltez, Aaron Farrugia, în iunie anul trecut.

Olanda

Care este „priza verde”? Reducerea poluării cu azot a fermierilor pentru a se conforma legii UE. De ce este o problemă importantă aici? Olanda este una dintre țările cu agricultură intensivă din Europa, ceea ce înseamnă o putere economică și politică semnificativă pentru agricultură – și niveluri de poluare mult peste limitele UE. De asemenea, proteste cu tractoare, multe tractoare.

Cine politicizează această problemă? După ce guvernul a anunțat că va închide 3.000 de ferme cu poluare ridicată, BoerBurgerBeweging (BBB), un nou partid populist de dreapta al fermierilor, a ajuns pe primul loc în alegerile regionale din martie anul trecut.

Apoi, în alegerile naționale din noiembrie anul trecut, votanții din zonele rurale au ajutat Partidul pentru Libertate (PVV) de extremă dreapta să ajungă pe primul loc, pe baza promisiunii partidului de a relaxa restricțiile privind azotul și de a pune capăt „urii împotriva țărănească”. În timp ce negocierile pentru formarea unei coaliții sunt în desfășurare, este posibil ca PVV să guverneze cu sprijinul BBB.

Linia de atac: „Aruncă acele reguli de la Bruxelles în tocătorul de hârtie. Fermierii noștri sunt mult mai importanți” – Geert Wilders, liderul PVV.

Polonia

Care este „priza verde”? Cărbunele. Și cum să îl eliminăm. De ce este o problemă importantă aici? Există puține locuri în lumea dezvoltată încă atașate de cărbune ca Polonia. Industria este considerată un drept național, iar sindicatele miniere și companiile de cărbune mențin un control strâns asupra politicienilor.

Dar industria este amenințată de reglementările climatice ale UE, care dictează practic încheierea tuturor producțiilor de energie pe bază de cărbune în deceniul următor sau cam așa ceva. Și există un nou guvern în Varșovia cu o agendă reformistă.

În ianuarie, secretarul de stat pentru Schimbările Climatice, Urszula Zielińska, membră a Partidului Verde, a apărut la Bruxelles promițând că noul guvern va fi mai ambițios în privința climatului, inclusiv stabilirea unei date de încheiere pentru producția de energie pe bază de cărbune. Curajos.

Cine politicizează această problemă? De asemenea, ups. Zielińska a fost forțată să-și retragă rapid unele dintre afirmațiile sale mai asertive, dezvăluind diviziuni profunde în cadrul coaliției de guvernare, care se întinde de la Verzi la agrarieni conservatori și este dominată de partidul de centru-dreapta.

Între timp, Confederația de extremă-dreaptă agită înaintea alegerilor europene împotriva a ceea ce consideră a fi intruziuni ale UE în problemele climatice și se va bucura de orice manifestare de dezacord din partea guvernului de coaliție.

Linia de atac: ,,Cum ați numi-o? Elegantă? Diversiune? Stupiditate? … Comedie!” – Krzysztof Bosak, liderul Mișcării Naționale de extremă-dreaptă, despre revenirea lui Zielińska.

Portugalia

Care este „priza verde”? Taxarea vehiculelor mai vechi. De ce este o problemă importantă aici? Eforturile de combatere a schimbărilor climatice în Portugalia sunt în mare parte populare. În contextul alegerilor care se apropie în martie, partidul aflat la guvernare, Partidul Socialist, evită să propună orice politică care ar putea să îi facă ținta partidelor de opoziție de dreapta. Acest lucru a devenit evident la sfârșitul anului 2023, când a apărut o propunere de a majora impozitul anual pentru autoturismele fabricate înainte de 2007 cu 25 de euro.

Două euro în plus pe lună nu par o sumă mare de bani, dar reacția a fost rapidă și imensă. Mai mult de 400.000 de persoane au semnat o petiție – cea mai mare vreodată găzduită de site-ul Petição Pública – solicitând renunțarea la această politică. Și a fost abandonată rapid, cu socialiștii smeriți retrăgându-se.

Cine politicizează această problemă? Luís Montenegro, liderul Partidului Social Democrat de centru-dreapta, partidul de opoziție.

Linia de atac: Guvernul „dă cu o mână și ia cu ambele” – Luís Montenegro.

România

Care este „priza verde”? Implementarea panourilor solare. De ce este o problemă importantă aici? Cu toate că există o cerere mare din partea oamenilor pentru instalarea panourilor solare, guvernul se confruntă cu dificultăți în a livra, ceea ce duce la frustrare și dezamăgire. A existat o creștere neplăcută a taxelor, crescând rata TVA pentru panourile fotovoltaice de la 5 la 9 la sută.

Suspiciuni de fraudă și management defectuos au planat și asupra unui program de subvenții de 1,75 miliarde de lei românești (352 de milioane de euro), cu unele persoane plângându-se că nu au primit banii promiși pentru finanțarea instalării panourilor solare pe acoperișurile lor.

Cine politicizează această problemă? Măsurile ecologice nu sunt o prioritate politică puternică în acest moment, țara luptând cu inflația ridicată. Acest lucru ține problema pe plan secund în politica internă. Cu toate acestea, coaliția de guvernare este sub presiune din partea UE să accelereze tranziția sa verde.

Linia de atac: ,,Dacă am implementa toate angajamentele [privind politica climatică a UE], ar fi o problemă pentru populație și pentru mediul de afaceri” – Marcel Boloş, ministru al Finanțelor din România.

Slovacia

Care este „priza verde”? Urșii (și Bruxelles-ul). De ce este o problemă importantă aici? Slovacia, dacă ascultați ministrul Mediului, Tomáš Taraba, este invadată de urși. Există puțin peste 1.000 de urși bruni în țară, dar guvernul a condus o campanie de presiune asupra Bruxelles-ului pentru a ridica protecțiile asupra animalelor. Este o mișcare populară printre vânători și în comunitățile rurale, unde animalele pot fi considerate periculoase.

Cine politicizează această problemă? În timp ce problema există de mult timp, noul guvern al premierului Robert Fico a prezentat protecțiile ca fiind apoteoza excesului UE. Într-un alt semn al antipatiei sale față de legislația verde, Fico a încercat inițial (dar a eșuat) să-l numească pe Rudolf Huliak, care respinge știința climatică, în locul lui Taraba.

Însuși Taraba a afirmat că nu crede că este responsabilitatea Slovaciei să rezolve schimbările climatice, argumentând la summitul climatic COP28 din anul trecut că este cu adevărat responsabilitatea Chinei, Indiei și a altor mari poluatori să se implice.

În schimb, el a folosit conferința de la Dubai pentru a se întâlni cu miniștri din alte țări ale UE și pentru a planifica cum să-i convingă pe cei de la Bruxelles să le permită să reducă mai mulți urși. Taraba s-a întors apoi acasă. A ordonat poliției să omoare orice urs periculos pe loc. Ulterior, el a pretins – fals – că a obținut o concesie de la Bruxelles pentru a elimina urșii din țară.

Linia de atac: Urșii sunt o ,,armă biologică a Bruxelles-ului” – Rudolf Huliak, negaționistul climatic pe care Fico voia să-l numească la conducerea departamentului de mediu.

Slovenia

Ce reprezintă „priza verde”? „Încălzire mai curată.” De ce este important aici? Prim-ministrul liberal-verde, Robert Golob, dorește ca Slovenia să treacă la metode de încălzire mai puțin poluante. Anul trecut, guvernul său a propus o modificare a legislației energetice care nu ar interzice doar cazanele pe gaz în clădirile noi. Ci ar acorda și municipalităților puterea de a limita încălzirea cu lemne – o practică populară în Slovenia, bogată în păduri. Pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Cine face politică pe seama acestui subiect? În fruntea opoziției față de schimbări se află partidul de centru-dreapta Noua Slovenie, care cere organizarea unui referendum privind legea.

Dar și Partidul Social Democrat (SDS) al fostului prim-ministru (și cunoscut simpatizant al lui Donald Trump), Janez Janša, care se află, de asemenea, în partea dreaptă a spectrului politic, a criticat legea. Janša, care a numit legislația „nebunie”, s-a fotografiat în fața stivelor de lemne avertizând asupra pericolelor „Golob-izării”.

Sub presiune, Golob a anunțat în februarie că guvernul său va retrage restricțiile propuse privind încălzirea cu lemne. Cu toate acestea, sondajele arată că în ultimele luni, SDS a depășit Mișcarea Libertății a lui Golob, care a denunțat campania împotriva legii drept „alarmistă”.

Linia de atac: ,,Oamenii trebuie să aibă libertatea de a alege cum se vor încălzi” – liderul parlamentar al Noii Slovenii, Janez Cigler Kralj.

Spania

Ce reprezintă „priza verde”? Războaiele apei. De ce este o problemă importantă aici? Datorită schimbărilor climatice, Spania se usucă. În întreaga țară, competiția pentru apă generează conflicte între regiuni și creează o problemă pentru guvernul condus de socialistul Pedro Sánchez. În prezent, unul dintre punctele fierbinți este disputa asupra râului Ebro.

Ebro alimentează o parte a regiunii Catalonia, unde cea mai gravă secetă din istorie provoacă anxietate profundă. Mai devreme în acest lună, guvernul catalan, condus de o coaliție a partidelor independențe, a început să pună presiune asupra guvernului Sánchez pentru a devia apa prin Ebro din vecinul Aragón – guvernat de Partidul Popular (PP), care a respins imediat propunerea.

Cine politicizează situația? PP din Aragón avertizează acum că Sánchez ar putea ceda partidelor separatiste catalane Junts per Catalunya și Esquerra Republicana. Deoarece are nevoie de sprijinul lor pentru a-și menține guvernul în funcțiune.

În timp ce există o lipsă de apă în multe părți ale țării, există destulă furie și acuze reciprocă. În anumite regiuni. Precum Castilla y Leon și Andalusia, partidul de extremă dreapta Vox și partidul de centru-dreapta PP au câștigat sprijin în comunitățile agricole promițând că vor prioritiza nevoile acestora în privința apei. Dar în alte locuri, micro-partidele rurale fac campanie pentru accesul la apă.

Cu toate acestea, peste tot, este o problemă pentru Sánchez în încercarea sa de a satisface cerințele concurente cu o ofertă care dispare.

Linia de atac: Transferul de apă de pe Ebro „va fi posibil numai dacă Guvernul Spaniei acceptă șantajul independenților” – Președintele Guvernului Aragon, Jorge Azcón.

Suedia

Ce reprezintă „priza verde”? Dezvoltare verde pe teritoriul Sámi. De ce este o problemă importantă aici? În mod incredibil, Suedia a descoperit recent cantități uriașe din materiile prime critice de care Europa are nevoie pentru a-și alimenta ambițiile climatice. Minunat, nu-i așa? Nu chiar, pentru că multe dintre aceste materiale se găsesc în Sápmi. Pământurile ancestrale ale poporului Sámi, oameni indigeni care locuiesc într-o mare parte a nordului Suediei și o folosesc pentru creșterea renilor.

Orașul Kiruna, unde compania minieră de stat LKAB spune că a identificat cea mai mare rezervă de metale rare din Europa, a devenit un simbol al modurilor în care tranziția verde amenință stilurile de viață și obiceiurile ancestrale ale popoarelor indigene.

Cine politicizează situația? Poporul indigen Sámi, susținut de activiștii climatici.

Linia de atac: ,,Continuarea colonizării Sápmi nu este o ‘tranziție verde’ – dimpotrivă, este o continuare a sistemelor care ne-au adus în această criză în primul rând, indiferent de ceea ce susțin cei aflați la putere” – activista climatică Greta Thunberg înaintea unei proteste din Kiruna în august.

UK

Ce reprezintă „priza verde”? Cheltuielile de investiții verzi și mărimea statului. De ce este o problemă importantă aici? Regatul Unit are unul dintre cele mai bune recorduri printre marile economii când vine vorba de decarbonizare. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, a pierdut teren în cursa pentru investițiile în tehnologii verzi.

Partidul opoziției, Partidul Laburist condus de Keir Starmer, dorea să schimbe această situație cu un obiectiv de investiții de 28 miliarde de lire sterline pe an. Inspirat de Bidenomics. Dar într-un an electoral, politica a fost intens criticată – devenind rapid una dintre cele mai contestate probleme din politica britanică.

Cine politicizează situația? Partidul Conservator condus de prim-ministrul Rishi Sunak. Partidul s-a repoziționat deja în privința țintei de net zero pentru 2050 a Regatului Unit, încercând să convingă votanții că sunt conservatorii care vor atinge acest obiectiv într-un mod „pragmatic”, fără să impună oamenilor obișnuiți taxe mai mari sau costuri ridicate pentru pompele de căldură și mașinile electrice.

Analizatorii independenți subliniază faptul că nivelurile de investiții și ratele de impozitare ale Regatului Unit sunt deja scăzute în comparație cu standardele europene și planul de 28 miliarde de lire sterline nu ar fi schimbat acest lucru.

Linia de atac: ,,Pentru toate acele familii muncitoare. De ce nu este sincer acum și nu spune clar că planurile sale înseamnă revenirea la punctul de pornire. Și taxe mai mari pentru poporul britanic?” – Rishi Sunak, atacând planurile de investiții verzi ale lui Keir Starmer în Camera Comunelor.