Infofinanciar > Info > Oamenii lui Viktor Orban, trimiși la Ziua Libertății Secuiești! Au vorbit despre „extinderea drepturilor” minorității maghiare
Info

Oamenii lui Viktor Orban, trimiși la Ziua Libertății Secuiești! Au vorbit despre „extinderea drepturilor” minorității maghiare

tinutul secuiesc, sursa foto Punctul.ro
sursa foto Punctul.ro

Tamás Menczer, secretar de stat pentru relații bilaterale în cadrul MAE ungar, Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politică națională al Cancelariei lui Viktor Orban și Katalin Szili, consilier principal al premierului, au fost prezenți la Zilele Libertății Secuiești, unde au transmis diferite mesaje către minoritatea maghiară din România.

Zilele Libertății Secuilor de la Târgu Mureș au adus în prin plan trei politicieni importanți din Ungaria care au venit pentru a le garanta secuilor din România susținerea din partea guvernului Viktor Orban.

Mesajele lor au fost similare cu cele transmise în anii trecuți, promovând ideea că „guvernul ungar este alături de ei chiar dacă nimeni altcineva nu mai este” și că autonomia Ținutului Secuiesc nu ar încălca „unitatea teritorială și suveranitatea statală a României”.

Oamenii lui Orban conservă ideologia secuilor

Tamás Menczer le-a transmis secuilor din Târgu Mureș și minorității maghiare din România că pot să aibă încredere în guvernul de la Budapesta că nu o să îi părăsească.

„În cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, secretarul de stat a subliniat: guvernul ungar este alături de ei chiar dacă nimeni altcineva nu mai este şi va face totul pentru ca drepturile lor existente să fie păstrate şi extinse în toate modurile posibile”, informează Hirado.hu, conform Adevărul.

Katalin Szili, consilierul principal al premierului ungar, a transmis că Budapesta nu a uitat de etnicii de peste granițe și că dorința lor de a-și conserva identitatea națională este o prioritate pentru guvernul lui Viktor Orban.

„În 16 ţări din Europa există comunităţi autonome care îşi decid singure destinul, deci avem deja exemple”, spune consilierul lui Viktor Orban, care lasă de înțeles că autonomia Ținutului Secuiesc este o problemă urmărită cu interes de guvernul de la Budapesta.

Petiția care cere autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Conform Adevărul, aceasta a fost singura mențiune referitoare la autonomia teritorială din partea unui reprezentant politic al Ungariei, însă la eveniment au fost prezenți „sute de participanți” care au cerut autonomia, conform agenției de stat ungare:

„Cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti (…) a avut loc şi o manifestaţie la care sute de participanţi au cerut autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, dar au protestat şi împotriva atacurilor repetate împotriva instituţiilor de învăţământ în limba maghiară, împotriva persecuţiei autorităţilor locale din Ţinutul Secuiesc şi restricţiilor privind folosirea limbii materne şi a simbolurilor naţionale”, precizează agenția de stat ungară MTI.

Protestatarii au scris și o petiție adresată Guvernului și Parlamentului României prin care pun accent pe faptul că autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc „nu încalcă unitatea teritorială și suveranitatea statală a României”.

Totodată, ei cer statului român „să își respecte angajamentele internaționale și voința comunității secuiești și să adopte legislația aferentă înainte de aderarea României la spațiul Schengen”, făcând referire la recomandarea 1201 a Consiliului Europei, element ce stă la baza tuturor acestor revendicări teritoriale și la baza discursului politic al secuilor.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.