Infofinanciar > Lumea la zi > Le e frică de „leoparzi”? O companie din Rusia oferă 5 milioane de ruble primului soldat care distruge un tanc Leopard 2
Lumea la zi

Le e frică de „leoparzi”? O companie din Rusia oferă 5 milioane de ruble primului soldat care distruge un tanc Leopard 2

Tanc Leopard
Sursă foto: CaleaEuropeană

Compania rusească Fores a anunțat în spațiul public că va oferi o recompensă în valoare de 5 milioane de ruble (aproximativ 65.000 de euro) primului soldat care va „captura sau distruge” un tanc occidental Abrams sau Leopard 2, pe care Ucraina le va primi din partea țărilor NATO. Această „ofertă” a fost resimțită cu entuziasm de oficialii de la Kremlin, care au salutat miercuri gestul companiei.

Firma Fores, care își are sediul în Urali, produce materiale folosite la fracturarea hidraulică din industria petrolieră.

Pe lângă cele 5 milioane de ruble promise câștigătorului, compania va mai acorda suplimentar 500.000 de ruble (6.500 de euro) celor care reușesc să provoace daune ulterioare unor tancuri similare.

„Militarii ruși care distrug sau capturează un tanc de luptă german Leopard 2 sau un Abrams american vor primi o recompensă monetară. Fores va plăti 5 milioane de ruble (71.500 de dolari) pentru primul trofeu. Plata pentru fiecare dintre următoarele … va fi de 500.000 de ruble (7.200 de dolari)” se arată în comunicatul companiei postat pe site-ul propriu.

Avantaj major pentru Ucraina

Oficialii mai multor state europene, printre care Germania, negociază intens cu omologii lor din SUA pentru a livra armatei ucrainene zeci de tancuri de luptă avansate Leopard 2 și Abrams în următoarele luni. Noile vehicule de luptă vor contribui decisiv la creşterea capacităţii militare a Ucrainei, spun analiștii, scrie Digi24.

De cealaltă parte, decizia luată de UE și NATO de a trimite armatei ucrainene noi tancuri de luptă a fost aspru criticată de oficialii de la Kremlin, considerând că această acțiune marchează o escaladare periculoasă a conflictului.

Însă, până când noile tancuri vor ajunge în custodia armatei Ucrainei, ar mai putea trece câteva luni.

Ucraina va primi între 120 și 140 de tancuri

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a anunțat la începutul acestei săptămâni că armata sa va beneficia de 120-140 de tancuri într-un „prim val” de livrări din partea Uniunii Europene și a NATO.

„Coaliţia pentru tancuri are acum 12 membri. Pot menţiona că, în primul val de contribuţii, forţele armate ucrainene vor primi între 120 şi 140 de tancuri occidentale”, a susținut oficialul ucrainean în cadrul unui briefing de presă online.

Kuleba a mai transmis că oficialii de la Kiev lucrează în spatele uşilor închise pentru a convinge şi alte state să îi furnizeze tancuri.

„Acesta este un moment crucial al războiului”; „Continuăm să lucrăm atât pentru extinderea coaliţiei pentru tancuri, cât şi pentru creşterea contribuţiilor statelor care s-au angajat deja”, a mai adăugat acesta, scriu cei de la Bursa.

Până acum, autoritățile din Polonia și Finlanda au anunțat în mod public că sunt dispuse să furnizeze Ucrainei un număr de tancuri Leopard 2 din stocurile lor. De asemenea, Spania, Țările de Jos și Danemarca au precizat că au în vedere să trimită și ele tancurile lor de producție germană armatei ucrainene.

De partea cealaltă, Turcia, o țară NATO, prin vocea președintelui Recep Erdogan, a anunțat că se opune livrării tancurilor în Ucraina.

„Nu pot spune că eu cred că trimiterea de tancuri este un pas spre rezolvarea conflictului din Ucraina”, a precizat Erdogan, scrie Playtech.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.