Infofinanciar > Info > O nouă schemă de evaziune fiscală: metoda borcanul. Șeful ANAF, Lucian Heiuș, anunță controale în toată țara
Info

O nouă schemă de evaziune fiscală: metoda borcanul. Șeful ANAF, Lucian Heiuș, anunță controale în toată țara

heius, sursa foto republica
sursa foto republica

Barurile, localurile și restaurantele reprezintă o opțiune frecventată de oameni pentru ieșirile în oraș cu prietenii sau petrecerea timpului liber. Fiecare local folosește un sistem diferit de organizare.

O tradiție importantă pentru diferite localuri este borcanul pentru tips. Recipientul destinat bacșișului pentru angajați este plasat de obicei pe barul localului. Aparent, această practică nu este legală. Banii proveniți din acest sistem sunt considerați evaziune fiscală.

Borcanul de bacșiș, o practică ilegală

Administratorii sau proprietarii de localuri vor fi obligați să nu mai permită acest mecanism de strângere a bacșișului. Borcanul de pe bar, în care oamenii lasă bani, nu mai este legal, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF. Acesta a menționat că nu s-au făcut verificări amănunțite în acest sens până acum.

Șeful ANAF a fost întrebat de jurnaliști dacă au fost făcute controale în acest sens până acum deoarece încă mai există restaurante care folosesc „metoda borcanului” pentru a strânge bacșișul. Acesta a afirmat că o astfel de procedură nu este corectă și responsabilitatea pică pe proprietarii sau administratorii de localuri care permit acest lucru.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este corect să se folosească acest lucru. Bacşişul trebuie să fie fiscalizat pentru că aşa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal. ”, afimă Lucian Heiuș.

Deși suma de bani strânsă prin această metodă nu este mare, important este factorul legal. Aceste localuri care strâng bacșișul astfel, vor putea fi acuzați de evaziune fiscală.

„Din punctul meu de vedere, ştiţi, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde să produce marea evaziune fiscală. Trebuie să mergem acolo doar pe baza unei analize de risc şi pe analizele de risc pe care noi le facem. Imaginaţi-vă că acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunaţi într-o zi nu reprezintă ceva, dar legal nu trebuie să mai existe aşa ceva”, a menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.

Trebuie impozitat „bacșișul din borcan” 

În această direcție, președintele ANAF a menționat că problema este în atenția lor, dar nu vor face verificări decât dacă există sesizări în acest sens.

„Suntem obligaţi să mergem la orice sesizare asumată. Sesizarea poate să o facă angajaţii sau clienţii, dar şi eu, dacă am fost la un restaurant, nelocuind în Bucureşti – stau în chirie, întotdeauna dacă las bacşiş am grijă ca să plătesc cu cardul şi să trec suma respectivă pe card – şi peste tot pe unde am fost n-am întâmpinat nicio problemă – şi chiar am verificat aşa, fără să ştie nimeni cine sunt.” a mai spus Lucian Heiuș.

Preşedintele ANAF a menţionat că nu ştie exact cât s-a încasat din impozitul pe bacşiş, deoarece acesta intră în categoria de impozite de natură salarială și primesc suma totală care este declarată.

„Nu ştiu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacşişului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebaţi mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat şi el, încet, încet, trebuie să funcţioneze.”

Acest proces de impozitare a bacșișului necesită timp pentru a putea fi instalat în procedura internă a fiecărei firme.
„Orice lucru nou pe care îl implici trebuie să fim cinstiţi şi realişti, are nevoie de o perioadă de rodare. Ştiţi că legea prevede ca fiecare firmă trebuie să-şi facă o proprie procedură internă prin care distribuie bacşişul respectiv, în funcţie de chelner, de bucătar. El se adună într-un singur cont, se plăteşte acel 10% pe el. Dar vă promit că la sfârşitul trimestrului, pentru că ştiţi că sunt unele companii care plătesc lunar, altele plătesc trimestrial, putem să facem la sfârşitul lunii martie o analiză – şi să vedem din total impozit aferent salariilor cât a fost cota aferentă bacşişului”, a mai spus şeful ANAF, conform Digi 24.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.