Infofinanciar > Info > ANAF începe controalele la bogații României! Persoanele fizice cu averi mari, vizate
Info

ANAF începe controalele la bogații României! Persoanele fizice cu averi mari, vizate

ANAF
Sursa foto: Jurnalul

Discuțiile despre averile celor mai bogați oameni sunt de interes internațional. România va urma exemplul altor state și va scoate la iveală sursele de venit ale persoanelor privilegiate, anunță ANAF.

Autoritățile din întreaga lume au luat la ochi bogații care își afișează opulența pe rețelele de socializare. Nici rudele și apropiații lor nu sunt scoși din colimator. Însă aceste indicii nu au aceeași putere ca și legislația și instrumentele de control.

Anunțul dat de ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală a eliberat recent un nou proiect de ordin. Conform acestuia, ANAF a definit persoanele fizice cu averi mari (PFAM). Este vorba despre persoane fizice care sunt rezidente fiscal pe teritoriul României, dar care pot deține averi atât pe teritoriul românesc, cât și în afara granițelor. Suma totală pe care o posedă trebuie să fie mai mare sau egală cu 25 de milioane de euro. Conversia în lei se face pe baza cursului mediu al euro în anul precedent estimării posesiilor.

Averea este calculată pe baza tuturor bunurilor mobile, imobile, precum și a activelor financiare deținute. Grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari include soții și rudele până la gradul al doilea. ANAF precizează și că va notifica toți indivizii și grupurile lor extinse care intră în categoria PFAM. În notificare, va fi inclusă și argumentarea – o trecere în revistă a tuturor bunurilor lor și suma totală a acestora, care trebuie să atingă sau să depășească 25 de milioane de euro.

Persoanele fizice cu averi mari vor primi de asemenea îndrumarea necesară pentru a-și declara veniturile.

Stabilirea unei relații de parteneriat?

Scopul pe care ANAF îl are în vedere este acela de a crea o relație de parteneriat între contribuabili și autoritățile fiscale. Prin definirea și notificarea persoanelor fizice care au averi mari, Agenția Națională de Administrare Fiscală speră să uniformizeze declararea averilor și să faciliteze taxarea și impozitarea acestora.

Această instituție are în vedere și acordarea de consultanță pentru PFAM care se află în situații de risc fiscal. Principalul obiectiv este acela ca toți contribuabilii vizați să-și declare voluntar și uniform posesiile, conform analizei efectuate de adevărul.ro.

Asistența fiscală presupusă de această inițiativă se răsfrânge nu numai asupra indivizilor vizați, ci și asupra firmei sau firmelor în care aceștia sunt acționari. Astfel, potențialele neconformări fiscale pot fi prevenite. În funcție de context, este posibilă și acordarea de asistență juridică pentru bogați, în special pentru aceia care se află în situații de risc.

După încheierea semestrului I al anului 2022, ANAF a eliberat un raport de activitate. Din acesta reiese faptul că 317 persoane fizice cu averi mari au fost supuse procedurilor de verificare fiscală. Dintre acestea, 98 de acțiuni au fost finalizate. S-au emis 59 de decizii de impunere, creanțele fiscale rezultate ajungând la peste 22 milioane de lei.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.