Info

Codul Muncii se schimbă. Ceea ce ne aduce un nou concediu

zile-libere
Foto: thestudent.ro

Codul Muncii care este în vigoare acum la noi nu mai este în conformitate cu cerințele Comisiei Europene, și ca să nu ajungem la sancțiuni, modificările cerute trebuie să între cât mai repede în vigoare. De altfel, o nouă lege este deja în debatere în Senat.

Vestea bună este că, în noua situație, apare un nou tip de concediu, dar și câteva libertăți legate de zile libere necesare angajatului.

Cinci zile pentru ajutor

În cazul în care un angajat este nevoit să aibă grijă de o rudă bolnavă, el va primi cinci zile libere de la job ca să își poată rezolva problemele. Important, cele cinci zile libere Acestea nu vor trebui recuperate.

În aceeași nouă lege, se mai spune că angajații vor putea să ceară legal învoire de la muncă pentru urgențe într-un număr de zece zile pe an, maximum. Cauzele pot fi de mai multe feluri, de la situații de sănătate, la cele de familie. De această data, însă, zilele vor trebui recuperate ulterior, conform unei înțelegeri cu angajatorul.

În noua inițiativă legislativă,  apare și o modificare privind concediul paternal, al tatălui copilului. Acest concediu va fi de 10 zile, în loc de 5, cât e acum. De asemenea, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav va putea fi dat până la vârsta de 12 ani, nu de 7 ani, cum prevede actuala lege.

Directive europene

Proiectul de lege în care sunt cuprinse aceste măsuri a fost depus de parlamentarii PSD. Acesta răspunde cerințelor a două directive europene. Ministrul Muncii dă asigurări că legea va fi adoptă în Parlament în sesiunea de toamnă.

Marius Budăi: ”Una dintre directive prevede echilibrul între viața profesională și viața privată a lucrătorilor și îngrijitorilor. Sunt discuții extrem de importante în UE, a venit timpul că și noi să le transpunem în legislația românească. Mă așteptam să fie transpuse până acum, dar sper ca în sesiunea de toamnă să fie dezbătute”.

De asemenea, specialiștii în resurse umane spun că în mare, 80-90% dintre angajatori sunt înțelegători vizavi de aceste probleme, dar noua abordare normalizează aceste situații. Este bine să fie normat să îți rezolvi din probleme în zile libere pe care să le compensezi ulterior, și să ți se garanteze legal acest lucru într-un cuantul de 10 zile anual. Desigur, rămâne de văzut cât de bine va fi acestaă nouă regulă adoptată de companii.

Concediul paternal, azi

În România, dreptul tatălui de a avea concediu prenatal este recunoscut de Legea nr. 210/1999, „tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condițiile prevăzute de prezenta lege”. Concediul paternal se acordă pentru nou-născut, indiferent dacă acesta provine dintr-o căsătorie sau nu, sau dacă este adoptat.

O modificare a Legii nr. 210/1999, arată că și „polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statul special din sistemul administrației penitenciare să poată beneficia de concediu paternal plătit de cinci zile lucrătoare, precum și de majorarea acestuia cu 10 zile lucrătoare”.

Pentru a beneficia de acest concediu prenatal destinat îngrijirii copilului, este obligatoriu ca tatăl să fie asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat. Zilele de concediu pentru nașterea copilului sunt plătite astfel de către stat și sunt în număr de cinci.