Infofinanciar > Info > O nouă regulă pentru șoferi! UE are în plan să schimbe Codul Rutier
Info

O nouă regulă pentru șoferi! UE are în plan să schimbe Codul Rutier

Permis de conducere Sursa foto: Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Posesorii de permise auto categoria B ar putea să conducă o gamă mai largă de vehicule. O nouă regulă ar putea extinde drepturile pe care anumiți șoferi le au.

Uniunea Europeană (UE) se pregătește să adopte o nouă directivă cu privire la permisele de conducere. Mai exact, deținătorii de permis categoria B vor avea voie să conducă mai multe tipuri de vehicule. Potrivit informațiilor furnizate de Asociația Automobiliștilor din Germania (ADAC).

În prezent, posesorii de permise categoria B au dreptul să conducă orice vehicul ce nu depășește masa maximă autorizată de 3.5 tone. UE intenționează să modifice această regulă, deschizând astfel noi oportunități pentru șoferi.

Astfel, potrivit noii reguli, va crește masa totală admisă la 4,25 tone, iar în această categorie vor fi incluse și rulotele, scrie Can Can.

Șoferi mai tineri

O altă directivă este, deja, în discuție la nivel european. „Înainte de intrarea în vigoare a modificărilor în Germania, acestea trebuie mai întâi transpuse în legislația națională. Modificările ar viza mulți șoferi”, a declarat cel mai mare club auto din Europa, notează Ruhr.24, citat de ziarulromânesc.

Uniunea Europeană vrea să reducă și vârsta de care se pot obține permisele din categoriile C și D, pentru vehicule de mare tonaj sau autobuze. Aceasta va fi tot de 18 ani, la fel ca și în cazul autoturismelor.

În România a fost adoptată deja această măsură, în luna decembrie, anul trecut.

Potrivit sursei citate va fi reanalizată și posibitatea emiterii unui permis de conduce digital. „Scopul acestei măsuri este de a face suficientă aplicația pentru smartphone în cazul unui control al poliției sau atunci când un șofer închiriază o mașină. Un cod QR este, de asemenea, luat în considerare în locul cipului actual, pentru fi aproape imposibil de falsificat“, mai explică Automobil Clubul German (ADAC).

Reguli valabile în alte țări europene 

În Cipru, șoferii nu au voie să mânânce sau să bea orice, inclusiv apă, în timp ce conduc.  În Franța căștile hands-free sunt interzise la volan și, dacă sunteți prinși, vă puteți alege cu o amendă usturătoare.  În Germania, nu ai voie să ți se strice mașina pe autostradă, iar, în Spania, deși este o destinație cu multe plaje, nu poți să conduci în șlapi sau fără tricou. Amenda este de 200 de euro.