Infofinanciar > Lumea la zi > Bateriile din China ar putea deveni noua dependență a UE. Ce spun oficialii
Lumea la zi

Bateriile din China ar putea deveni noua dependență a UE. Ce spun oficialii

baterii pt masini electrice Sursă foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Uniunea Europeană ar putea deveni, până în 2030, la fel de dependentă de China în ceea ce privește baterii litiu-ion și pile de combustie precum era dependentă de Rusia în ceea ce privește energia înainte de războiul din Ucraina. Asta dacă nu va lua măsuri ferme, se arată într-un document pregătit pentru liderii UE.

Documentul va sta la baza discuțiilor privind securitatea economică a Europei în cadrul unei reuniuni a liderilor UE care va avea loc la Granada, în Spania, pe 5 octombrie.

China are tot mai multă putere

Îngrijorați de creșterea afirmării globale și a ponderii economice a Chinei, liderii vor discuta propunerile Comisiei Europene. Acestea au rolul de a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China. De asemenea, se va discuta și despre necesitatea diversificării către Africa și America Latină. În document se spune că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau eoliană, Europa va avea nevoie de modalități de stocare a energiei pentru a-și atinge obiectivul. UE încearcă să obțină zero emisii nete de dioxid de carbon până în 2050.

„Acest lucru va duce la o creștere fulminantă a cererii noastre de baterii litiu-ion, pile de combustie și electrolizoare. Se preconizează că se va multiplica de 10 până la 30 de ori în următorii ani”, se arată în document, elaborat de preșidinția spaniolă a UE.

UE deține o poziție puternică în fazele intermediare și de asamblare pentru fabricarea electrolizoarelor, cu o cotă de piață globală de peste 50%. Cu toate astea ea se bazează în mare măsură pe China pentru pile de combustie și baterii litiu-ion. Acestea sunt esențiale pentru vehiculele electrice.

Încetarea dependenței

„Fără implementarea unor măsuri ferme, ecosistemul energetic european ar putea avea până în 2030 o dependență față de China de o natură diferită. Cu toate astea, gravitatea va fi similară față de cea pe care o avea față de Rusia înainte de invazia din Ucraina”, se arată în raport.

Potrivit Comisiei Europene, în 2021, anul de dinaintea invaziei rusești în Ucraina, UE a preluat din Rusia peste 40% din consumul total de gaz. La asta se adaugă și 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune.

Încetarea majorității achizițiilor de energie din Rusia a provocat un șoc al prețurilor la energie în UE. La asta se adaugă și o creștere bruscă a inflației de consum. Acest lucru a forțat Banca Centrală Europeană să majoreze brusc ratele dobânzilor, într-o măsură care a frânat creșterea economică. Bateriile litiu-ion și pilele de combustie nu au fost singurul domeniu de vulnerabilitate al UE.

Dependența de dispozitive digitale

„Un scenariu similar s-ar putea desfășura în spațiul digital-tech”, se arată în document. „Previziunile sugerează că cererea de dispozitive digitale, cum ar fi senzorii, dronele, serverele de date, echipamentele de stocare și rețelele de transmisie a datelor va crește puternic în acest deceniu”.

„UE are o poziție relativ puternică în acest din urmă domeniu. Dar prezintă slăbiciuni semnificative în celelalte domenii”, se arată în document.

Până în 2030, această dependență externă ar putea împiedica în mod serios câștigurile de productivitate. Industria și sectorul european al serviciilor au nevoie urgentă de acestea. Ar putea, de asemenea, împiedica modernizarea sistemelor agricole esențiale. Acest lucru se va întâmpla pentru a face față schimbărilor climatice, se arată în raport, conform reuters.com