Infofinanciar > Info > O nouă minivacanță în România! Amenzi pentru angajatorii care nu respectă zilele libere
Info

O nouă minivacanță în România! Amenzi pentru angajatorii care nu respectă zilele libere

Calendar, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

Vești bune pentru foarte mulți angajați din România. Aceștia vor avea parte de o nouă minivacanță săptămâna viitoare după ce nici nu s-au întors bine din concediu de Paște.

Astfel, pentru cei mai mulți dintre salariații din țara noastră, atât de la stat, cât și de la privat, urmează minivacanța de 1 Mai.

Trei zile libere la finalul săptămânii viitoare

Bugetarii, cât și angajații din privat, se pregătesc de o nouă minivacanță de trei zile. După liberul de Paște, salariații vor avea din nou trei zile libere. Anul acesta, Ziua Muncii pică într-o zi de luni. Practic, salariații vor avea liber în perioada 29 aprilie – 1 mai 2023 și se vor întoarce la lucru de abia marți, 2 mai.

Mai mult, peste o lună vor avea o altă minivacanță apărută datorită apropierii dintre Ziua Copilului și Rusalii, atunci când salariații români vor avea liber joi, 1 Iunie – Ziua Copilului, vineri, 2 iunie – zi declarată liberă de Guvern la sfârșitul anului trecut pentru a face punte cu weekendul, 3 și 4 iunie – zile de weekend, respectiv 5 iunie – a doua zi de Rusalii, zi liberă nelucrătoare.

De aceste beneficii se vor bucura și elevii deoarece și profesorii și învățătorii sunt bugetari și vor sta acasă. Totuși, conform prevederilor, nu vor beneficia de aceste zile libere din minivacanță angajații care desfășoară o activitate ce nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității, inclusiv magistrații și celelalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în acele zile. În același timp, ei vor fi compensați cu timp liber corespunzător.

Angajatorii pot fi amendați pentru nerespectarea legilor zilelor libere

În cazul în care salariații sunt obligați să lucreze în timpul sărbătorilor legale, conform Codului Muncii, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate, nu este posibilă acordarea zilelor libere, atunci salariații trebuie să primească un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Este important ca angajatorii să respecte prevederile legale referitoare la sărbătorile legale și compensațiile pentru munca în aceste zile, în conformitate cu Codul Muncii. În caz contrar, inspectorii muncii pot aplica amenzi în conformitate cu prevederile legale în vigoare, scrie Avocatnet.

Ce sărbători legale pică în timpul săptămânii anul acesta

Calendarul zilelor libere legale este următorul:

– 1 ianuarie / duminică – 2 ianuarie / luni – Anul Nou;

– 24 ianuarie / marți – Ziua Unirii Principatelor Române;

– 14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici;

– 16 aprilie / duminică – 17 aprilie / luni – Paștele ortodox // 9 aprilie / duminică și 10 aprilie / luni – Paștele catolic;

– 1 mai / luni – Ziua Muncii;

– 1 iunie / joi – Ziua Copilului;

– 4 iunie / duminică – Rusalii, 5 iunie / luni – A doua zi de Rusalii;

– 15 august / marți – Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie / joi – Sfântul Andrei;

– 1 decembrie / vineri – Ziua Națională a României;

– 25 decembrie / luni – 26 decembrie / marți – Crăciunul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.