Infofinanciar > Info > Românii nu muncesc destul! Parlamentarii au pus gând rău zilelor libere
Info

Românii nu muncesc destul! Parlamentarii au pus gând rău zilelor libere

libertatea.ro
sursă foto: libertatea.ro

Un număr de 56 de membri ai parlamentului se plâng că numărul zilelor libere este prea mare și că acest lucru are un impact semnificativ asupra bugetelor afacerilor, fiind capabil să ducă la falimentul unora dintre ele.

„În România, salariații, indiferent de sectorul în care activează angajatorii acestora, beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare”, au transmis parlamentarii în expunerea de motive, potrivit căreia în anul 2003 erau doar 6 zile, adică de două ori și jumătate mai puține.

Conform semnatarilor propunerii legislative, în afară de zilele libere oficiale la nivel național, angajații beneficiază și de alte zile libere în funcție de anumite evenimente care au loc în familie, cum ar fi nașterea, căsătoria sau decesul unei rude apropiate.

Conform susținerilor inițiatorilor, odată cu creșterea numărului de zile libere la care angajații au dreptul, presiunea asupra cheltuielilor cu forța de muncă a firmelor din mediul privat a crescut proporțional în raport cu numărul de zile productive.

Inițiatorii propun ca orice nouă regulă privind acordarea de zile libere la nivel național să fie însoțită de măsuri compensatorii pentru angajatori, care să îi ajute să facă față mai ușor cheltuielilor salariale suplimentare.

Angajatorii suferă când salariații își iau liber

În sectoarele în care procesul de producție sau activitățile nu pot fi întrerupte, angajatorii sunt obligați să plătească dublu pentru cheltuielile salariale aferente zilelor libere. Conform expunerii de motive, eforturile financiare ale unui astfel de operator echivalează pentru un singur angajat cu o lună și jumătate de muncă în regim normal.

„Considerând că orice prevedere suplimentară privind zilele libere suportate de angajator înseamnă cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei întreprinderi și că proliferarea lor ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilizată de crizele suprapuse pe care le traversează economia înspre pierderi și faliment, inițiativa legislativă propune ca orice astfel de nouă reglementare să fie însoțită de măsuri compensatorii: suportarea cheltuielilor salariale respective din bugetul consolidat (de ex. Fondul de creanțe salariale, Fondul de asigurări sociale și șomaj) sau compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contribuții obligatorii pe forța de muncă (de ex. contribuția asiguratorie de muncă) aferente zilelor lucrate ori alte deduceri sau facilități”, mai spun parlamentarii, potrivit RomâniaTV.

Este necesară această lege?

În cazul în care va fi adoptată de către legiuitor, noua lege va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024. Uniunea Europeană impune un număr minim de 4 săptămâni de zile libere plătite (excluzând sărbătorile), ceea ce înseamnă 20 de zile de vacanță plătită. Toate statele UE prevăd minimul cerut de legislația europeană. Din punct de vedere al zilelor libere plătite, numărul prezent în țara noastră nu este nici pe departe cel mai grosolan din Europa.

Danemarca, una dintre cele mai bogate țări din Europa, oferă angajaților 25 de zile libere plătite pe an și alte 11 sărbători legale, de asemenea plătite. Cu toate acestea, companiile din Danemarca (care își plătesc salariații si de până la 5 ori mai mult decât în România), nu par a da faliment din cauza numărului de 36 de zile de vacanță plătite anual. Același număr de zile libere îl oferă și Finlanda, Franța, Norvegia. Polonia, stat est european ca și noi, oferă un număr total de 39 de zile libere plătite.