Infofinanciar > Info > Poșta Română, sub lupa DNA-ului. Au avut loc mai multe percheziții la mai multe sedii din România
Info

Poșta Română, sub lupa DNA-ului. Au avut loc mai multe percheziții la mai multe sedii din România

Posta Romana
Sursa foto: posta-romana.ro

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au întreprins mai multe percheziții la sediile din diferite orașe ale Poștei Române. Orașele în care s-au făcut percheziții au fost București, Iași și Bacău.

Se pare că acest suspiciuni ale celor de la DNA au plecat de la faptul că mia multe contracte de achiziții publice erau ilegale.

DNA, la sediile Poștei Române

„În cursul zilei de 25 mai 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 5 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Iași și Bacău, din care două sunt sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, conform comunicatului emis de Direcția Națională Anticorupție.

Cei de la DNA suspectează faptul că au avut loc acte de corupție, dar și acte asimilate celor de corupție. Acestea se referă la încheierea unor contracte de achiziții publice. Perioada în care faptele ar fi fost săvârșite a fost 2022-2023.

„În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iaşi şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău”, conform declarațiilor procurorilor de la DNA.

Anchetă internă la Poșta Română

Posta Română a decis să demareze o anchetă internă în paralel cu cea întreprinsă de procurorii de la DNA.

„Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție au ajuns astăzi la trei dintre sediile companiei. Paralel cu verificările DNA, Poșta Română a demarat propria cercetare internă. Mai multe detalii pe această temă putem oferi odată cu finalizarea verificărilor. Asigurăm că operatorul național de servicii poștale tratează cu maximă responsabilitate toate obligațiile impuse prin lege și își gestionează cu seriozitate și cu atenție resursele și proiectele pe care le desfășoară. De asemenea, Compania cooperează în mod obișnuit cu orice autoritate publică de control, fiind deschisă oricăror solicitări oficiale privind activitatea sa”, au declarat reprezentanții Poștei Române, conform romaniatv.net.

Conform unor surse, procurorii de la DNA au vizat, în zona Iași, fapte de corupție, printre care dare și luare de mită, dar și abuz în serviciu. Valoarea prejudiciului a fost de 11 mii de euro.

Despre Poșta Română și DNA

Poșta Română este operatorul național de servicii poștale și de curierat din România. Aceasta este unicul furnizor de serviciu universal ce acoperă întregul teritoriu al României. Tarifele sunt accesibile tuturor utilizatorilor, în timp ce standardele sunt de înaltă calitate. În momentul actual, Poșta Română este deținută de Statul Român, ce este reprezentat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, într-un procent de 75% și Fondul Proprietatea cu un pachet de acțiuni de 25%.

Compania este cel mai mare operator de profil din România. Pe întreaga suprafață a României, aceasta are peste 5.500 de oficii poștale. Săptămânal au loc distribuiri de este 10 milioane de trimiteri poștale.

Direcția Națională Anticorupție este un parchet ce este specializat în combaterea corupției la nivel mediu și înalt. Principala ocupație a instituției este combaterea și prevenirea infracțiunilor de corupție ce au provocat daune cu o valoare mai mare de 200.000 de euro dacă obiectul infracțiunii îl reprezintă bunuri sau sume de bani în valoare de peste 10,000 euro. Aceasta a fost înființată în anul 2002 prin intermediul Ordonanței de Urgență nr.43/2002 a Guvernului României.